25n
25N
25N

Aprendre a cuidar-nos i planificar el nostre futur, consells dels experts per a suportar la quarantena

Aprendre a cuidar-nos i planificar el nostre futur, consells dels experts per a suportar la quarantena
30/03/2020 -

Aprendre a cuidar de nosaltres mateixos, expressar els nostres sentiments i compartir-los, fer exercici o meditar i dedicar temps a planificar el nostre futur són alguns dels consells dels experts per a suportar el confinament pel coronavirus.

Cuidar d’un mateix sempre és una tasca complexa, però més si cap en quarantena. En la tercera setmana, molts ja notem pensaments remugants, canvis d’humor, tristesa i fins i tot símptomes físics com a dolors musculars o cefalees, explica el doctor Tony Crespo, psicòleg de l’Hospital La Salut de València.

Tot això indica que estem immersos en el nostre propi duel, entés com la pèrdua laboral, monetària i de llibertat. Davant aquesta situació, la principal recomanació és aprendre a cuidar de nosaltres mateixos, ja que l’estrés pot minvar ràpidament les nostres energies i reserves emocionals.

La cura de les nostres necessitats físiques i emocionals pot ajudar-nos a superar aquests moments difícils. Enfront dels nostres sentiments confrontats, podem tractar de suprimir el dolor, però no sempre serà tan fàcil aconseguir-lo, adverteix l’especialista.

Quan a vegades tractem d’evitar sentiments de tristesa o dolor aconseguim l’efecte contrari, prolongant el procés. Un duel no resolt pot portar a complicacions com a depressió, ansietat, abús de substàncies com l’alcohol o el cànnabis i altres problemes de salut.

Per a combatre aquest repte, el servei de psiquiatria de la Salut proposa alguns consells, com expressar els nostres sentiments de manera tangible. Escriure sempre és una teràpia constructiva, i fer-ho sobre la pèrdua actual ens pot fer valorar i tindre una perspectiva diferent quan tot això passe, “que passarà”.

Si la pèrdua és d’un ser estimat, per aquest virus o per qualsevol altra malaltia, i no hem tingut l’oportunitat d’acomiadar-nos, pot ser molt útil escriure una carta dient-li les coses que mai arribem a dir-li o crear un àlbum de fotos per a celebrar la seua vida i així alleujar la pena.

Una altra recomanació és cuidar la nostra salut física, ja que ment i cos estan connectats especialment en situacions estressants. Quan ens sentim bé físicament, ens sentim també emocionalment, destaca el psicòleg.

Una forma òptima de combatre l’estrés o la fatiga per la nostra inactivitat, o per a adormir aqueix dolor per la pèrdua i alçar el nostre estat d’ànim, és fer una activitat física. Qualsevol que estiga al nostre abast, no importa tant la intensitat com la constància: dedicar uns minuts diaris a la bicicleta estàtica, pujar i baixar escales o seguir una taula d’exercicis per internet.

EXERCICIS D’ATENCIÓ PLENA

Per a relaxar-nos és convenient dedicar uns minuts al dia a l'”atenció plena” amb xicotets exercicis de ‘mindfulness’. Aquesta disciplina comporta beneficis com una millora de postura corporal, la qual cosa prevé el dolor d’esquena ocasionat per la inactivitat, a més d’una connexió física i mental amb el nostre cos per a estar més calmats i preparats enfront de l’estrés que ens espera.

També és important “no permetre que ningú ens diga com ens hem de sentir: El nostre dolor és només nostre i ningú més ens pot dir quan és el moment de passar pàgina”, recalca l’especialista, ja que “és lògic i normal sentir-se enutjat, cridar, plorar o no plorar, i fins i tot està bé riure sense sentir-nos culpables per això”.

De cara al futur, el principal consell és donar-nos el temps necessari per a planificar el que vindrà després. El temps d’inactivitat pot despertar records i sentiments, però “saber que això és completament normal ens podrà ajudar a canalitzar aquests pensaments”. Parlar d’ells amb els éssers estimats i compartir incerteses o noves expectatives servirà d’estratègia per a posar ordre en els nostres pensaments.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou − un =