L'Escola de Famílies de Quart de Poblet dóna les claus perquè els deures no siguen una càrrega per als xiquets

Francesc Vicent Nogales, tercer millor docent de Primària d'Espanya i professor en el col·legi San Enrique, denfesa que l'oci dels xiquets i xiquetes no és incompatible amb els deures

Guardar

IMG_1305
IMG_1305

L'Escola de Famílies de l'Ajuntament de Quart de Poblet, organitzada per la Regidoria d'Educació, que dirigeix Cristina Mora, va arrancar ahir una nova edició abordant un tema espinós i molt debatut en l'actualitat: els deures. Aquest primer taller de 2019 va ser a càrrec de Francesc Vicent Nogales Sancho, professor del col·legi Sant Enric del municipi i nomenat recentment "Tercer millor mestre de Primària" en els Premis Educa Abanca 2018, qui va defensar que "els xiquets i xiquetes necessiten temps per a jugar, per a estar amb els seus amics, per a anar al parc, per a distraure's, però això no és incompatible amb els deures". Una altra qüestió és com abordar-los perquè no es convertisquen en una cosa tediosa i en una càrrega per als i les menors i per a les famílies. Fran Nogales, a qui l'alcaldessa, Carmen Martínez, va felicitar públicament pel premi i per la seua trajectòria, va donar les claus per a aconseguir-lo.

En la seua intervenció, va defensar que "els deures no són bons ni dolents, és la nostra manera d'afrontar-los el que els converteix en positius o negatius", i va establir 3 bones pràctiques: els deures no han de sobrepassar un temps excessiu; cal marcar un horari per a fer-los i crear una rutina, i generar la responsabilitat del treball diari però també donar temps per a l'oci.

Perquè, en definitiva, "s'aprén fent una mica moltes vegades, practicant, i fer el deure és practicar, ara bé, hi ha moltes formes de fer-ho". Per exemple, crear un guió per a resumir, gravar en àudio o vídeo la seua explicació és una forma d'estudiar motivadora. També que dibuixe les seues idees o que componga una cançó amb el que ha d'aprendre.

Podem usar el dia a dia per a ajudar-los amb els continguts de classe. Dividir matrícules de cotxes, fraccionar les creïlles per a fer una truita, fer càlcul mental per a canviar de canal ("posa el canal 15 dividit entre tres per un").

Cal ajudar-los a centrar la seua atenció en el que fa. 10 minuts concentrats en alguna cosa són molt més efectius que 30 amb la ment en tres coses alhora. Procurar-los temps per a extraescolars, jugar, divertir-se i també per a llegir, experimentar, descobrir o investigar.

Els deures no són cosa del pare o de la mare, la família unida i el treball compartit funcionen molt millor, és un altre dels consells proporcionats pel professor.

Quant als exàmens, "genera confiança, l'important no és la nota, és el seu esforç, el seu lliurament, la seua obstinació. No som números, el 10 no és la meta. Fallar ens dóna l'oportunitat de millorar".

L'Escola de Famílies continuarà amb els tallers els dimarts 26 de febrer, 26 de març i 16 d'abril.

Destacats