25n
Orgull
Orgull

El Consell de Política Fiscal i Financera celebrarà una reunió monogràfica sobre la reforma del model de finançament a proposta de la Generalitat

El Consell de Política Fiscal i Financera celebrarà una reunió monogràfica sobre la reforma del model de finançament a proposta de la Generalitat
28/07/2021 -

El ple del Consell de Política Fiscal i Financera celebrarà una reunió monogràfica per a abordar la reforma del model de finançament autonòmic a proposta del conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler. Així ho ha confirmat el responsable d’Hisenda després del suport que ha obtingut la seua proposta durant la reunió celebrada hui per part del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública.

Soler ha llançat la proposta de celebrar un ple monogràfic, partint de la base que “totes les autonomies estem infrafinançades pel que, des del consens i el diàleg, analitzant tots els aspectes tècnics necessaris, hem d’abordar sense por el debat sobre una reforma on totes hem d’eixir guanyant i que ha d’aconseguir que tots els ciutadans, amb independència del seu lloc de residència, disposen d’uns serveis públics fonamentals equivalents”

“Els matisos que tenim les autonomies sobre el sistema de finançament són d’orde menor perquè coincidim en l’anàlisi que necessitem més recursos, per la qual cosa, si estem disposats a debatre, estic segur que podrem arribar a acords”, ha assegurat el conseller d’Hisenda abans de reiterar que “davant la urgència del tema i davant la ferma creença que totes les autonomies podem eixir guanyant amb un nou sistema, crec que ens hem d’asseure a debatre amb calma, tranquil·litat i serenitat”.

El conseller d’Hisenda ha realitzat aquestes declaracions durant la seua intervenció en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que s’ha celebrat aquest dimecres, de manera telemàtica, amb la participació de totes les autonomies.

En el transcurs de la trobada, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat a més que els lliuraments a compte les comunitats autònomes s’elevaran fins als 112.000 milions d’euros, el major nivell de la història “el que ens permetrà alleujar la situació de les finances autonòmiques”, ha apuntat el conseller, qui això sí que ha lamentat que la taxa de referència fixada per a l’any 2022 haja descendit al 0,6%, encara que continuarà vigent la suspensió de les regles fiscals.

“Per sort i per a garantir els recursos suficients a les autonomies, en relació amb la liquidació del model de 2020 a percebre en 2022 i que es preveu negativa, serà compensada íntegrament per transferències del ministeri, que consignarà 3.900 milions per a això” ha continuat Soler, qui ha recordat que es tracta d’una mesura “excepcional i molt diferent del que va succeir amb l’anterior crisi, quan la liquidació negativa de 2009 es va ajornar, es va fraccionar i encara estem retornant prop de 91 milions anuals”

Fons Extraordinari Covid

En relació amb el repartiment del Fons Extraordinari Covid 2021, dotat amb 13.486 milions d’euros, Soler ha confirmat que es repartirà d’acord amb el criteri de població ajustada després de sotmetre’l a votació de les comunitats autònomes.

Una decisió majoritària que Soler ha acollit amb satisfacció, ja que coincideix amb una de les reivindicacions que es van acordar aquest dimarts en la Comissió Mixta Consell-Corts i que així ha sigut traslladada pel conseller. “El criteri de població ajustada és el més equitatiu i el que permetrà reduir les diferències i establir les bases del repartiment de cara al nou model de finançament”.

“La major part dels serveis que prestem les comunitats autònomes són a les persones, en el nostre cas el 93% dels recursos es destinen a les persones, per això s’ha de seguir el criteri de població ajustada, el contrari seria alimentar desigualtats territorials”, ha assenyalat Soler en la seua intervenció.

A més, i seguint els acords en la Comissió Mixta Consell-Corts, el conseller ha reclamat durant la seua intervenció un mecanisme transitori per a compensar les diferències de finançament per habitant de les autonomies infrafinançades i que ha quantificat en 2.289 milions d’euros, dels quals 1.058 estarien destinats a la Comunitat Valenciana. Un mecanisme transitori que la ministra d’Hisenda, María José Montero, ha acceptat i proposat sotmetre a votació, malgrat que ha sigut retirat per l’oposició d’algunes comunitats autònomes.

Sobre aquest tema, Soler ha assenyalat que malgrat la “bona voluntat de la ministra, l’ambient no era el propici. Algunes comunitats autònomes han mostrat la seua oposició, a pesar que el que es reclamava era del tot just, per la qual cosa continuarem treballant per a aconseguir-ho”.

“Si no és dins del fons extraordinari Covid, el ministeri haurà de buscar la fórmula necessària per a compensar l’infrafinançament de tots els ciutadans i ciutadanes que pateixen la discriminació de l’actual sistema”, ha reiterat el conseller en la seua intervenció després d’assegurar que “mentre que s’aprova la reforma del sistema, la Comunitat Valenciana no pot continuar endeutant-se per a oferir uns serveis públics fonamentals equivalents als de la mitjana espanyola”. “No és sa ni financerament ni just socialment”, ha conclòs.

En aquesta línia, Soler ha reivindicat també un “dèficit asimètric”. “Ja que no ens arriben els recursos ordinaris que necessitem, i hem de prestar els mateixos serveis que altres territoris, necessitem un dèficit just que ens permeta fer front a les despeses que tenim en serveis públics fonamentals”, ha apuntat el conseller.

IVA i lliuraments a compte

Respecte als lliuraments a compte del sistema de finançament autonòmic a les comunitats autònomes, la ministra ha assenyalat que ascendiran a 112.213 milions d’euros, la major xifra de la sèrie històrica, que representa un increment del 6,3% respecte al present exercici.

“Davant una situació extraordinària com l’actual, l’arribada de fons resulta clau per a poder seguir finançat les despeses extraordinàries derivades de la pandèmia”, ha indicat Soler.

La ministra també ha anunciat que pagarà a les comunitats autònomes els 3.000 milions de l’IVA pendents des de 2017, així com els interessos corresponents. Aquesta partida s’inclourà en els pressupostos per a 2022.

Soler ha celebrat la mesura ja que, encara que la Comunitat Valenciana va pressupostar eixa despesa, el va finançar via FLA, i ara eixe ingrés permetrà compensar el deute generat. “Sembla que finalment s’ha arreglat l’impagament que va deixar l’anterior ministre Cristóbal Montoro en 2017 a les comunitats autònomes, quan deixàrem d’ingressar un mes d’IVA, alguna cosa que era sens dubte injust”, ha indicat Soler.

“Aquestes mesures ens permetran a les autonomies garantir la suficiència al mateix temps que contribuiran al manteniment dels serveis públics fonamentals, sanitat, educació i serveis socials. Així mateix, constitueixen un baló d’oxigen per a afrontar amb garanties la recuperació econòmica”, ha assenyalat Soler.

“La nova normalitat no pot ser la vella normalitat. Hem de mantenir unes certes ràtios d’aules i de serveis sanitaris que a més hem de consolidar. I això significa no sols inversions, sinó també despesa corrent”, ha assenyalat Soler, per a qui és fonamental que l’Estat consolide l’increment de recursos destinats a les Comunitats Autònomes per a garantir la seua suficiència financera.

Durant la reunió del CPFF Vicent Soler ha comptat també amb la presència de la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira; la directora general de Model Econòmic, Finançament i Política Financera, Dolors Furió, i la directora general de Pressupostos, Eva Martínez.

Soler trasllada els acords de la Comissió Mixta

Durant la seua intervenció en el CPFF, i malgrat no figurar en l’ordre del dia, Vicent Soler, ha reivindicat la reforma “urgent” del model de finançament i, fins que es duga a terme aquesta reforma, ha reclamat un mecanisme transitori per a compensar les diferències de finançament per habitant ajustat que existeixen actualment.

Vicent Soler ha traslladat aquestes reivindicacions a la ministra, tal com es va recordar de manera unànime en la Comissió Mixta Consell-Corts del dimarts i en la qual van participar tots els grups parlamentaris de Les Corts.

Respecte a la reforma del model de finançament, Soler ha destacat que el conjunt de les autonomies “estan infrafinançades i no disposen dels recursos suficients per a fer front al compliment de les seues obligacions com a responsables de la major part de l’Estat del Benestar”. En aquest sentit, Soler ha quantificat en 16.400 milions els recursos addicionals que necessitaria el sistema, uns recursos que haurien de repartir-se de forma més equitativa.

“El sistema vigent de finançament segueix la base del de 2002 i crea injustícies de tal calibre que hi ha comunitats que tenen un 30% més de recursos que unes altres per habitant ajustat. No hi ha cap raó objectiva que justifique això, perquè la falta d’ingressos que tenim algunes autonomies els hem de finançar amb FLA, és a dir, amb deute”, ha lamentat Soler.

En aquest sentit, el conseller ha exposat en el ple del CPFF que, en aquests moments, un 46% del deute que té acumulada la Comunitat Valenciana es deu a l’infrafinançament. “Per això reclamem la immediata posada en marxa d’un nou model de finançament, el necessitem com l’aire que respirem, perquè no volem finançar-nos amb més deute, volem que eixos diners ens arribe via ingressos”.

“Vull que els cinc milions de valencians tinguen les mateixes oportunitats que la resta d’espanyols, i en el trànsit fins que això siga possible, que hauria de ser curt, hem d’habilitar un mecanisme extraordinari transitori que compense la situació”, ha assenyalat el conseller d’Hisenda.

Participació de tots els titulars d’Hisenda autonòmics

Vicent Soler també ha mostrat la seua satisfacció perquè en el Consell de Política Fiscal i Financera hagen participat tots els titulars de la cartera d’Hisenda a nivell autonòmic, en unir-se aquesta vegada a la cita el conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat Catalana, Jaume Giró.

“Entenem que aquest és un país políticament madur en el qual tots ens podem asseure a dialogar i explicar les nostres posicions. Catalunya ha exercit històricament un paper molt important en plantejar el concepte d’una Espanya plural, on la perifèria té coses a dir. Per això celebre enormement la participació del conseller Giró en la reunió. Amb la seua presència tots eixim guanyant”, ha apuntat Vicent Soler.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

deu + 2 =