Coneixes la tradició dels dotze raïms? El raïm del Vinalopó, l'estrella

Al voltant de 2.000 tones de raïms de Vinalopó es menjaran en la Nit de cap d’any per tota Espanya

Guardar

claus-ableiter
claus-ableiter

Queda tan sols un dia perquè arribe la Nit de cap d'any. Una nit plena de bons propòsits, de desitjos però, sobretot, de tradicions, com és el cas dels dotze raïms, que simbolitzen els dotze mesos de l'any, i que han de menjar-se amb cadascuna de les campanades del rellotge.

Però, Coneixes la seua història? Existeixen diverses teories sobre aquest costum estés també per nombrosos països llatinoamericans. Molts són els que afirmen que aquesta tradició va sorgir a la fi del segle XIX, amb l'objectiu de ridiculitzar a l'aristocràcia. I és que pel que sembla, les famílies espanyoles de l'aristocràcia tenien el costum d'organitzar trobades privades amb motiu del cap d'any. En aquestes reunions se servia xampany i raïms, però tan sols per a acompanyar a aquest vi espumós.

No obstant això, hi ha els qui asseguren que la tradició de prendre els dotze raïms es va estendre a Espanya, de manera massiva, a principis del segle XX, quan els colliters d'Alacant van voler desfer-se de l'excedent de raïms.

D'altra banda, hi ha uns altres que asseguren que el dos de gener de 1894, el diari 'El Siglo del Futuro' va publicar un article en el qual es parlava d'un costum importat de França, que consistia a menjar raïm a escoltar les campanades. Un any més tard, el President de Consell de Ministres va acomiadar l'any de la mateixa manera. I així, es va anar estenent amb el pas del temps.

Siga com siga, el que està clar és que en la majoria de les llars espanyoles demà a la nit es menjaran els famosos raïms que, segur, seran del Vinalopó. I és que dos de cada tres raïms que es consumen en la Nit de cap d'any procediran d'aquesta província d'Alacant, la qual cosa es tradueix en unes 2.000 tones. El raïm de Vinalopó és considerada una fruita única, mundialment reconeguda i valorada, pel seu especial procés de maduració i pel seu aspecte impecable.

No obstant això, no tots mengen les tradicionals dotze raïms en la Nit de cap d'any. Existeixen costums diferents en altres països, com per exemple a Itàlia, on és tradició menjar un plat de llenties estofades després de les campanes per a atraure la prosperitat, o a Grècia, on cuinen un pastís, anomenat Vassilopitta, en el qual col·loquen una moneda d'or o plata en el seu interior.

Diferents costums, però un mateix propòsit: Acomiadar l'any i donar la benvinguda l'any 2017 amb alegria, i en companyia dels nostres sers estimats.

Destacats