4.000 matemàtics es reuneixen en València per tractar de resoldre problemes humanitaris com el càncer o la crisi climàtica

El Congrés Internacional de Matemàtiques Industrials i Aplicades (ICIAM), que se celebra en València del 15 al 19 de julio, ha sigut inaugurat pel rei Felip VI en el Palau de Congressos

Guardar

ICIAM2019
ICIAM2019

La societat està canviant sobtadament a causa de la intrusió de les noves tecnologies en la nostra vida diària. L'actual era digital està transformant aspectes globals com la macroeconomia però, també, aspectes més concrets com els nostres hàbits quotidians. Tot el que fa possibles aquestes transformacions són les matemàtiques, ja que estan permetent millorar processos industrials, diagnosticar abans el càncer, estalviar energia per a afrontar millor la crisi climàtica i desenvolupar tota mena de sistemes d'intel·ligència artificial.

Les matemàtiques, per tant, són aplicables en totes les àrees, i aquestes aplicacions pràctiques seran exposades per més de 4.000 matemàtics de tot el món en el Congrés Internacional de Matemàtiques Industrials i Aplicades (ICIAM), que se celebrarà a València des de hui, 15 de juliol, fins al divendres, 19 de juliol, i tindrà lloc al Campus Blasco Ibáñez de la Universitat de València. A més, és la primera vegada que aquest congrés se celebra a Espanya.

L'obertura d'aquesta cita mundial de les matemàtiques s'ha celebrat aquest matí en el Palau de Congressos, on ha acudit el rei Felip VI per a pronunciar unes paraules inaugurals. Després d'això, el monarca ha visitat l'estadi Mestalla amb motiu del centenari del Valencia CF. A la inauguració també han acudit l'alcalde de València, Joan Ribó, el President de la Generalitat, Ximo Puig i el Ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, entre altres.

L'ICIAM, que se celebra cada quatre anys, és l'aparador científic més gran del món, en el qual, durant els pròxims cinc dies, es presentaran les contribucions més importants de les matemàtiques en la tecnologia actual i futura dins de les àrees de computació, aeronàutica, criptografia, medicina, medi ambient, robòtica i sistemes intel·ligents, entre altres.

Recents estudis indiquen que l'impacte de les matemàtiques en l'economia està en auge, ja que es preveu que els sectors amb major intensitat matemàtica (la informàtica, les activitats financeres, telecomunicacions...) siguen els que presenten un major creixement en els pròxims anys i a escala internacional. A Espanya, l'informe publicat per la Xarxa Estratègica en Matemàtiques acredita que les matemàtiques ja han començat a infiltrar-se en el teixit productiu del país i suposen ja el 10,1% del PIB espanyol. Aquestes dades estan directament relacionades amb l'elecció d'Espanya com a seu de l'ICIAM2019.

Aquest congrés internacional, que rebrà a 4.000 matemàtics de quasi un centenar de països diferents, inclou una trentena de conferenciants convidats, seleccionats per un comité científic internacional, presidit per Alfio Quarteroni, director del projecte iHEART per a simular el cor humà, entre molts altres càrrecs. Els conferenciants convidats presentaran treballs sobre temàtiques de diferents àrees posant l'accent, sobretot, en el problema climàtic, la cura contra el càncer i la intel·ligència artificial, entre molts altres, com per exemple el 'machine learning' (aprenentatge automàtic).

Destacats