25n
25N
25N

El confinament va reduir la pol·lució a València però va pujar els nivells de gas ozó, segons un estudi

Xisco Navarro

El confinament va reduir la pol·lució a València però va pujar els nivells de gas ozó, segons un estudi
03/09/2020 -

El confinament va reduir la pol·lució a València però va pujar els nivells de gas ozó, segons un estudi realitzat pel professor de Biotecnologia de la Universitat Catòlica de València (UCV) Ángel Serrano, en col·laboració amb el tècnic de l’Oficina Estadística de l’Ajuntament de València Álvaro Briz i Carolina Belenguer, de la Universitat de València.

En l’estudi, publicat en la revista científica internacional ‘Journal of Environmental Sciences’ (Elsevier), es revela que encara que el confinament estricte a València (del 14 de març al 12 d’abril) va disminuir la pol·lució, els nivells de gas ozó (O3) van augmentar.

A més, durant el confinament no sols van augmentar els nivells d’O3 sinó que tampoc van variar la de monòxid de carboni (CO), segons es deprende dels resultats publicats en l’article ‘Changes in air pollution during COVID-19 lockdown in Spain: A multi-city study (Canvis en la pol·lució de l’aire durant el confinament per COVID-19 a Espanya: un estudi multiciutat)’.

No obstant això, el període de quarantena severa va contribuir a una reducció “significativa” dels nivells de diòxid de nitrogen (NO2), diòxid de sofre (SO2) i PM10 (xicotetes partícules sòlides o líquides de pols, cendres, sutge, partícules metàl·liques, ciment o pol·len, disperses en l’atmosfera).

Els resultats que aquests tres investigadors exposen en el seu article de ‘Journal of Environmental Sciences’, mostren que durant el confinament espanyol es van produir reduccions “significatives” en els nivells atmosfèrics de NO2 en totes les ciutats analitzades, excepte a Santander.

D’igual manera, els nivells de CO, SO2 i PM10 també es van veure disminuïts en algunes d’elles. No obstant això, en la majoria de les ciutats espanyoles que s’han tingut en compte per al present estudi es va detectar una “tendència a l’alça” en els nivells de pol·lució d’O3 amb augments estadísticament “significatius” a les ciutats de Barcelona i València durant el confinament.

La possible influència de factors atmosfèrics com la temperatura, les precipitacions, el vent, les hores de sol o les pressions mínimes i màximes en els nivells de pol·lució també han sigut considerades en la investigació de Serrano, Briz i Belenguer.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 − 5 =

museo prehistoria