25n
25N
25N

Condemnats 3 homes per perseguir una fotògrafa i agredir el seu acompanyant en un festeig taurí a Petrés

La Unió de Periodistes lamenta que la sentència no estime atemptat contra el dret a la informació al no tindre contracte amb cap mitjà

Arxiu

Condemnats 3 homes per perseguir una fotògrafa i agredir el seu acompanyant en un festeig taurí a Petrés
22/09/2018 -

El Jutjat penal número 3 de València ha condemnat a una multa de 1.800 euros tres homes que van perseguir, van insultar i van intentar impedir a una fotoperiodista que abandonara la localitat de Petrés (València), on havia acudit per a prendre imatges dels festejos taurins del municipi. A més, condemna també un d’ells per agredir un dels acompanyants de la fotògrafa després d’intentar llevar-li la càmera.

Així consta en una sentència datada el passat 14 de setembre, facilitada per La Unió de Periodistes, per la qual es condemna pel delicte de coaccions a aquestes tres persones, a més de per lesions lleus a un d’ells.

No obstant això, la jutgessa no estima que s’haja produït un atemptat contra el dret a la informació en els incidents contra la periodista, com sostenia l’acusació, ja que la magistrada considera que “no ha resultat acreditada aquesta condició” perquè la informadora “no ha aportat contracte, ni acreditació documental alguna dels quals es desprenga la relació professional amb el periòdic per al qual, segons va exposar, presta els seus serveis”. Tampoc veu acreditat que posara en coneixement de la Comissió dels festejos que anava a realitzar una cobertura freelance.

La titular del Jutjat penal número 3 de València sí considera provat que en la vesprada del 7 d’agost de 2014, la fotoperiodista es trobava a Petrés prenent imatges en els festejos taurins de la localitat, acompanyada per altres dos persones. Després de l’agafada d’un ciutadà per un bou, la informadora va començar a fer fotos quan el ferit estava sent traslladat a l’ambulància, una cosa que li va ser recriminat per les persones presents als voltants.

La fotoperiodista es va dirigir cap al seu vehicle, aparcat en les proximitats, mentre era perseguida per un grup de persones que la insultaven. Quan la professional es va introduir en el seu vehicle al costat dels seus dos acompanyants, els aficionats del festeig taurí que envoltaven el turisme van impedir que abandonara el poble amb “actes obstructives” a la seua circulació, al mateix temps que amb ànim exaltat “llançaven imprecacions” i van obrir la porta del copilot, tirant de la càmera de fotos que l’acompanyant portava en la mà.

Finalment, en eixir del vehicle l’acompanyant per a recuperar la càmera, va ser “escomès” per un dels individus que envoltaven el vehicle i, com a conseqüència, va patir una contusió en la cuixa.

Per açò, la jutgessa condemna per un delicte de coaccions tres persones a una multa de 1.800 euros i un d’ells, a més, a una altra multa de 150 per un delicte lleu de lesions.

UNIÓ DE PERIODISTES: S’AVALA LA “DESPROTECCIÓ”

Després de conéixer el contingut d’aquesta sentència i en relació amb el rebuig de la jutgessa a estimar que es produïra un atemptat al dret a la informació, La Unió de Periodistes Valencians ha defès en un comunicat que “el respecte degut a les decisions judicials no impedeix opinar sobre la relació que pareix establir el text de la sentència entre la condició de treballador en plantilla d’un mitjà per a poder ser titular del dret fonamental a la informació”.

Aquesta sentència, manifesta el col·lectiu d’informadors, “deixa en evidència, encara més, la precarietat amb la qual treballen molts dels i les periodistes (salaris baixos i flexibilització de les relacions laborals, entre d’altres), al que ara se suma la desprotecció que avala aquesta sentència”. “Considerem que aquest pronunciament judicial vulnera el dret a informar de periodistes i fotoperiodistes”, afigen.

La Unió de Periodistes Valencians assenyala també que “el dret a la informació de la ciutadania i dels i les professionals de la informació, que arreplega l’article 20 de la Constitució Espanyola, ha d’estar garantit i respectat pels poders públics i mai supeditat a relacions laborals, sobretot davant la precarització del periodisme”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 4 =