Patraix busca mascota per a celebrar el 150 aniversari de la seua annexió a València

Aquest antic poble va decidir annexionar-se a la ciutat de València en 1870

Guardar

Plaza de Patraix
Plaza de Patraix

Patraix segueix de celebració. I és que si, en 2018, l'Associació Veïnal de Patraix va celebrar el seu 40 aniversari, i el passat mes d'octubre les Festes Populars del barri complien 25 anys, Patraix ja es prepara per a celebrar, en 2020, el 150 aniversari de l'annexió d'aquest antic poble a la ciutat de València. Sens dubte, una data destacada que des de l'associació veïnal volen celebrar, al costat dels seus veïns i veïnes, en gran.

Així, han llançat un concurs per a buscar a la millor mascota de Patraix, que servisca com a referència per a commemorar el 150 aniversari de l'annexió del barri a la ciutat. Un concurs, dirigit especialment a l'alumnat dels col·legis del districte, encara que podran participar tots aquells que complisquen amb els requisits: tindre entre 6 i 14 anys; estar escolaritzat o residir en Patraix; i que la mascota, que podrà ser de qualsevol material que siga combustible, tinga unes mesures màximes de 50 centímetres de diàmetre i 70 d'altura.

Les mascotes s'hauran de depositar el 23 de desembre, entra les 17.00 i les 18.00 hores, en el local de l'Associació Veïnal de Patraix. Totes les propostes romandran en exposició fins al veredicte final, que es coneixerà el 27 de desembre. La mascota guanyadora no només se salvarà de la tradicional foguera de Cap d'Any, sinó que es convertirà en la imatge del 150 aniversari del districte de Patraix.

El jurat valorarà el treball en equip i l'originalitat per a triar la mascota guanyadora. El premi serà un lot de material escolar valorat en 150 euros. Però, a més, hi haurà un premi accèssit consistent en material escolar valorat en 50 euros.

Sens dubte, el 2020 és el gran any de Patraix. Aquest antic poble valencià, envoltat d'horta, era un poble independent, amb el seu propi ajuntament situat en la famosa plaça de Patraix, i fins i tot comptava amb la seua pròpia presó, que se situava en el palau de baró de Patraix que ja no existeix. No obstant això, durant l'enderrocament d'aquest palau, "es van trobar dues làpides romanes que porta a pensar que Patraix podria haver sigut fundat pels romans".

Així i tot, el poble de Patraix com a tal naix amb la primera Constitució Espanyola. En 1870, gràcies a la Llei Municipal, Patraix s'annexiona a la ciutat de València, sent el primer poble dels quals envoltaven València a annexionar-se a la capital, al·legant l'escassetat de recursos. I és que el fet de no recaptar impostos; no disposar d'un terme municipal del qual traure profit, ja que totes les terres eren propietat dels habitants de la capital; i la situació dels veïns del poble, que no comptaven amb propietats, ja que tots eren arrendataris o jornalers va conduir a eixe dèficit de saldo a Patraix.

No obstant això, malgrat la seua annexió, el barri de Patraix mai ha perdut la seua essència. I ja no només per la conservació de l'antiga estructura amb edificis històrics i carrers que envolten la plaça, sinó per eixe sentiment de pertinença al barri que tant li caracteritza, i que des de l'Associació Veïnal de Patraix es continua potenciant.

Arxivat a:

Destacats