El Concurs Internacional de Violí CullerArts consolida la seua aposta per la música d’excel·lència

Joves violinistes de talent d’arreu del món es donaran cita en setembre en la tercera edició d’un certamen que ja és referència internacional

Guardar

PresentacióCullerArts2021
PresentacióCullerArts2021

La tercera edició del Concurs Internacional de Violí CullerArts es celebrarà del 6 al 11 de setembre a l’Auditori Municipal de Cullera. Així ho han anunciat este matí l’alcalde de Cullera, Jordi Mayor, el director de CullerArts, Cristóbal Soler, i el director de la Societat General d’Autors i Editors a la Comunitat Valenciana (SGAE), Álvaro Oltra, en la presentació del certamen d’enguany a la seu de l’SGAE a València.

Una cita ja consolidada en el panorama musical internacional i que en els darrers anys ha comptat amb la participació de joves talents de més de 30 països d’arreu del món com Rússia, Itàlia, Argentina, Alemanya, França, Anglaterra, Letònia, Ucraïna, Bulgària, Grècia, Singapur, Xina, Taiwan o Espanya, entre d’altres. De fet, tot i les restriccions marcades per la Covid-19 en l’edició del 2020 que guanyà el letó Jevgēnijs Čepoveckis, el concurs va acollir a 13 de les millors promeses del violí procedents de 8 països representant a tres continents diferents.

És l’alt nivell dels artistes demostrat en estes primeres edicions, junt amb els músics de gran altura que conformen el jurat, un dels principals atractius del concurs cullerenc. Precisament, el director de CullerArts ha destacat que «és un projecte que seguix un model de suport a l’educació, la formació i la joventut a través de la música d’excel·lència».

Al·licients que es sumen a poder tocar junt amb prestigioses orquestres com la de RTVE, l’Orquestra d’ Extremadura, l’Orquestra Filharmònica de Màlaga i l’Orquestra de València amb la possibilitat de contractació del guanyador per actuar en les seues respectives temporades 2022-2023. A més, la col·laboració amb l’Orquestra de València és més que destacable ja que els tres finalistes tocaran amb ella en la prestigiosa final.

L’alcalde de la localitat ha esperançat que la celebració del concurs siga «el punt d’inici d’eixa normalitat de moments màgics que ens regala CullerArts, perquè no sols és un certamen internacional de violí sinó un projecte amb una gran programació de música de qualitat durant tot l’any». Mayor també ha destacat que «qualsevol iniciativa que comença sempre té complicacions, però este festival si té algo és eixe esperit de superació i resistència tot i la pandèmia».

Premis i novetats

Els premis d’este III Concurs Internacional de Violí CullerArts seran un primer premi dotat amb 3.000 euros i diploma; un segon premi amb 2.000 euros i diploma; un tercer premi amb 1.500 euros i diploma; i un premi especial atorgat pel públic amb 1.500 euros i diploma. A més per a cadascuna dels semifinalistes que no arriben a la final se’ls obsequiarà amb cinc borses d’estudi amb una dotació econòmica de 500 euros.

Enguany, com a novetat, i fruit de la participació de l’SGAE amb el projecte CullerArts amb el I Concurs de Composició per a violí SGAE-CullerArts que s’imposà el compositor d’Oviedo Nacho de Paz amb l’obra ‘Lichtstrahl 1’, els concursants hauran d’interpretar en la fase eliminatòria esta peça guanyadora. En esta línia, Oltra ha assenyalat que este nou afegit que incorpora el festival «suposa posar en valor el treball i la creació dels compositors perquè la cultura no pot parar de seguir creixent».

A més, Televisión Española (TVE) gravarà la final per a la seua posterior retransmissió.

Les bases de la convocatòria d’esta tercera edició poden consultar-se en www.cullera.es/es/page/cullerarts-2021.

Capital de la música

L'Ajuntament de Cullera té entre el seus objectius una aposta clara i decidida pel desenvolupament de projectes de suport a la difusió de la música clàssica que al mateix temps suposa una projecció cultural-turística de ciutat. És ací on CullerArts ocupa gran part de la programació des del 2019, però on també cal destacar els dos Certàmens de Bandes de Música i el Cicle de Concerts d'Hivern que organitza des de fa anys dedicats fonamentalment a la música de banda tan arrelada al municipi.

CullerArts, com a Festival Internacional de Música baix la direcció artística i musical del director d’orquestra Cristóbal Soler, agrupa gran part de la programació musical anual organitzada pel consistori i cada mes estan previstos diversos concerts. Precisament, este mes d’abril destaquen la "Història del soldat" d’Ígor Stravinski per l’orquestra de cambra Harmonie Ensemble el 10 d’abril, i "Valses & Polkas" amb Vasko Vassilev i The London Covent Garden Soloist el 17 d’abril.

Destacats