Se cerquen idees per a ampliar el Jardí Botànic de València

S’unificarà l’actual jardí amb el solar de Jesuïtes, el Jardí de les Hespèrides i l’espai de la Fundació Torres Sala

Guardar

botanico
botanico

El projecte d'ampliació del Jardí Botànic de València eixirà d'un concurs d'idees, que té com a objectiu crear un Botànic unificat en el qual s'integren, en el jardí actual, el solar del Botànic, el Jardí de les Hespèrides i dues construccions que alberguen les peces de la Fundació Torres Sala. Així ho ha anunciat l'Alcalde de la ciutat, Joan Ribó, juntament amb la rectora de la Universitat de València (UV), Maria Vicenta Mestre.

L'anterior proposta d'UV proposava la creació de sis espais verds

Amb la convocatòria d'aquest concurs d'idees per a l'ampliació del Botànic es rebutja la proposta que la mateixa Universitat de València presentava a l'abril de l'any passat, i que plantejava la creació de sis espais verds, cadascun amb el seu caràcter propi, fent valdre la flora valenciana. Així mateix, també es queda en l'oblit la idea que plantejava Ribó de destinar el solar de Jesuïtes per a horts urbans.

I és que ambdues propostes solament se centraven a donar solució a un únic espai, però amb aquest concurs es pretén aconseguir un gran Botànic, accessible per a anar d'una part a una altra, i completament pensat per al gaudi de la ciutadania. No obstant això, i com s'ha recordat des de la UV, s'haurà de tenir en compte que el Botànic també és "un espai de recerca, un lloc didàctic, en el qual valdria la pena tornar a obrir al públic eixes col·leccions que ara estan tancades i que formen part de la història natural de València".

D'aquesta manera, el concurs d'idees es convocarà a principis de 2019. A continuació, li tocarà el torn a la redacció del projecte i, finalment, a la cerca de finançament que, en paraules de Ribó, "cercarem recursos d'altres administracions, també de l'europea". Ja s'estan donant algunes pistes del qual es pretén amb aquest concurs d'idees: unificar els espais i afavorir aquest patrimoni natural. No obstant això, segur que les propostes presentades aconsegueixen projectar millor l'encant que amaga el Jardí Botànic.

"Volem convertir el Botànic en una zona d'esplai i de formació"

"Crec que és un pas avant, un pas important en el qual tenim clara la situació econòmica de les dues institucions. Farem passos per a avançar en un projecte concret que arregle tota aquella zona que pateix una sèrie de deficiències, i que ha sigut objecte d'una gran lluita veïnal que ve de fa molts anys, a través d'una integració en un Jardí Botànic, que té 200 anys, i que volem convertir en una zona d'esplai i de formació per a tots els ciutadans i ciutadanes, però sobretot pensant en els del barri", ha explicat Ribó.

Des de 1995 i fins a l'any passat, 'Salvem el Botànic, Recuperem Ciutat' s'ha alçat com un referent de moviment veïnal. 22 anys de lluita i reivindicació no solament perquè el solar de Jesuïtes quedarà lliure d'edificació, sinó també perquè el paisatge de Ciutat Vella sobre l'antic riu estiguera lliure d'especulacions urbanístiques.

Va ser en 2017, quan aquest terreny va passar a ser de propietat municipal i se li va assignar la qualificació urbanística de zona verda, quan van decidir posar punt final a anys de denúncies i mobilitzacions per a salvar un important pulmó verd per a la ciutat de València.

Destacats