La comissió del frau en EMT aprova les seues conclusions amb l'oposició en contra i vot particular de PP i Cs

Guardar

WhatsApp Image 2020-10-07 at 15.32.00
WhatsApp Image 2020-10-07 at 15.32.00

La comissió de treball oberta en l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València per a investigar el frau de 4 milions d'euros detectat en els seus comptes l'any passat ha aprovat l'informe final del seu treball amb el vot a favor dels membres de l'equip de govern (Compromís i PSPV), i el vot en contra de PP, Cs i Vox.

L'informe, que ha defensat la presidenta de la comissió, la socialista Elisa Valía, demana el cessament de la cap de gestió, María Rayón, per "falta de diligència constatada", la separació de l'actual àrea de gestió en dos departaments o àrees diferents o la creació d'un departament de control intern que certifique la qualitat dels procediments i protocols i establisca un sistema de vigilància continu que permeta actualitzar-los i millorar-los.

L'òrgan ha emés aquest informe després d'un any de treball per a analitzar l'estafa i "determinar quines circumstàncies d'organització i funcionament" van ser "clau perquè el frau poguera cometre's" i quins es van donar perquè "cap mecanisme evitara" que es produïra durant 20 dies, fins que CaixaBank va avisar "de la irregularitat" dels moviments bancaris "sense que cap persona de l'empresa s'adonara" abans.

Durant la reunió d'aquest dimecres, el PP ha presentat 33 recomanacions, part d'elles basades en els consells i alertes dictats per les auditories i informes de gestió de la intervenció municipal i la Sindicatura de Comptes, per a "evitar que es repetisquen fraus com el que va suposar fa un any que se sostragueren 4 milions d'euros de diners públics dels comptes bancaris de l'EMT".

També Ciutadans ha elaborat un document de conclusions i un vot particular, que ha emés per a "donar molta llum a la Comissió", en el qual proposa 26 recomanacions. Vox, per part seua, ha al·legat que la comissió "no es pot tancar", i han criticat: "No es pot manar un informe i convocar a les 48 hores", ha manifestat el seu conseller, Vicente Montañez.

Vàlua ha incidit en les seues respostes a l'oposició que les conclusions d'aquesta comissió "no tenen intenció de ser una novel·la". Així, la presidenta ha rebutjat incloure propostes de PP i Cs que s'han inclòs en els vots particulars per considerar que no estan relacionades directament amb l'objecte de la comissió --com les reprovacions de Grezzi o Ribó-- o temes que poden tractar-se en el marc del Consell d'Administració.

VOT PARTICULAR DE PP I CS

Tant els grups que han presentat un vot particular (PP i Cs), com el que ha votat en contra (Vox), han exigit "responsabilitats polítiques" tant a l'alcalde de València, Joan Ribó, com al regidor de Mobilitat i president de l'EMT, Giuseppe Grezzi. Així mateix, han demanat que aparega una referència al gerent ja cessat en les recomanacions.

Per als 'populars', el president de l'empresa, Giuseppe Grezzi, i el seu gerent, Josep Enric Alemany, són els màxims responsables de la inexistència de protocols de seguretat comptable, de la falta de protocols de conciliació bancària, de la manca de protocols de substitució de les baixes del personal d'administració en llocs clau, de la falta d'una Relació de Llocs d'Ocupació (RPT), i de la falta d'implementació de mecanismes de ciberseguretat".

En les auditories externes independents, en els informes de la Sindicatura de Comptes i en les auditories del sector públic de la Intervenció General de l'Ajuntament sobre la gestió en l'EMT des de l'any 2016, ha indicat Catalá, "s'advertia reiteradament als màxims responsables de l'empresa sobre els riscos que hi havia, per al correcte funcionament de la societat pública, si no s'adoptaven mesures de seguretat per a reduir les febleses de control intern i evitar els incompliments de la normativa de contractació pública".

No obstant això, tal com queda plasmat en les conclusions dels 'populars', "es van obviar les recomanacions dels auditors i de la intervenció municipal com la posada en marxa d'un Pla de Contingència Informàtica, com l'elaboració d'una relació de llocs de treball que recollira la definició i numeració de cada lloc, com la realització diria de la conciliació bancària i periòdica d'arquejos de caixa, i com que es realitzaren comprovacions contínues per a detectar possibles fraccionaments en la contractació"

Quant a Ciutadans, per part seua, han considerat que la comissió ha sigut un "emblanquiment absolut del gerent i no s'han depurat responsabilitats polítiques en el si de l'EMT". "Creiem que el PSOE actuarà de complicitat amb Compromís i nosaltres no participarem", ha agregat.

No obstant això, han assenyalat que la seua postura sobre l'òrgan és que "no es mantinga la Comissió molt més temps oberta, no l'allargarem innecessàriament". "El que si que garantisc és que el vertader tancament d'aquesta comissió no serà ací en l'EMT, sinó que ho portarem al Ple de l'Ajuntament de València", ha indicat.

Durant la seua intervenció, Estellés ha manifestat que per a passar del "no" a l'"abstenció", s'hauria hagut d'incloure en les recomanacions que el pròxim gerent s'aprove per concurs, i incloure un esment a la seua responsabilitat.

Per part de Vox, Vicente Montañez ha assenyalat que li haguera agradat "arribar a la situació d'acord", sempre que s'hagueren establit dos aspectes: "Que s'hagueren depurat responsabilitats polítiques i que s'haguera sigut capaç de delimitar tots i cadascun dels fronts perquè això no torne a ocórrer".

Arxivat a:

Destacats