25n
25N
25N

Enfront de l'abandó d'animals a l'estiu, conscienciació dels més menuts

La Protectora d’Animals d’Alcoi realitza diferents activitats educatives per a educar a les futures generacions amb valors mediambientals

Enfront de l'abandó d'animals a l'estiu, conscienciació dels més menuts
20/08/2020 -

Hi ha persones que amb l’arribada dels períodes vacacionals se’ls oblida el que és tindre una mascota. Arriben els viatges, les pujades al poble, o les excursions i, de sobte, ja no saben què fer amb el seu gos o gat, que fins fa res era un més de la família. Desgraciadament, en pasqües i a l’estiu augmenta l’abandó d’animals domèstics, qui molts d’ells no superen ni els tres dies al carrer per ser atropellats. Com es pot combatre l’abandó d’animals? D’una banda, la llei comença a prendre-s’ho de debò contemplant les multes i els rastrejos, però fins i tot queda molt a fer en aquest aspecte. D’altra banda, la conscienciació de les generacions futures és l’alternativa al fet que els que venen darrere, siguen millors que la societat actual. Amb aquest motiu, la Protectora d’Animals d’Alcoi realitza tots els anys una escola d’estiu pionera a Espanya que es diu Amics Peluts.

“La base per a canviar el món és l’educació”, Silvia Castillo, Protectora d’Animals d’Alcoi.

L’objectiu d’aquesta escola d’estiu és conscienciar als joves en el respecte cap a tots els éssers vius, és a dir, als animals i a les plantes. Des de 2014, Amics Peluts es duu a terme durant tot el mes de juliol de dilluns a divendres i des de llavors, ha tingut molt bon acolliment entre els adolescents. No obstant això, la Protectora d’Alcoi fa tasques de conscienciació durant tot l’any: “fem activitats per a conscienciar a les noves generacions en els centres educatius des del curs 2009-2010. En aquests 10 anys hem anat a tots els col·legis i instituts d’Alcoi, hem realitzat xarrades, tallers, gimcanes, visites a l’alberg… amb resultats molt positius. Fa 7 anys vam voler anar més enllà i oferir una alternativa d’oci per als joves que ens permetera seguir amb aquesta labor educativa durant l’estiu i així va nàixer Amics Peluts”, explica Sílvia Castillo, coordinadora del projecte educatiu de la Societat Protectora d’Animals i Plantes d’Alcoi.

Entre les activitats que realitzen destaquen les xarrades o tallers per a donar a conéixer el món laboral relacionat amb animals perquè els alumnes coneguen tant la professió com el procés per a arribar a eixa professió (educadors canins, ATV, veterinaris, perruquers canins, cuidadors…), i d’altra banda, tenen classes d’educació canina on els alumnes aprenen a tractar als gossos, la importància d’educar a un gos o el llenguatge caní, entre moltes altres coses.

També duen a terme tallers d’elaboració de productes artesanals que els permeten aprendre a elaborar i conéixer el procés d’elaboració de productes d’ús habitual, com ara sabons o ambientadors naturals. “Aquest any a causa de la Covid-19 també hem programat sessions per a reforçar els continguts treballats a l’escola, sempre comptant amb personal qualificat. Per a finalitzar el dia es programen jocs populars per a donar a conéixer la nostra cultura i per a fomentar la cohesió del grup i el treball en equip” aclareix la coordinadora.

Els tallers de reciclatge tenen com a objectiu conscienciar sobre la importància de cuidar el planeta i conéixer quins xicotets gestos poden canviar el món. “També treballem el projecte de final de curs que cada any varia. En aquesta edició el projecte ha sigut l’elaboració d’un currículum per a cadascun dels 4 gossos que participaran el pròxim curs en el projecte educatiu”, aclareix Silvia Castillo. Per a dur a terme aquest currículum els alumnes han hagut de treballar en equip per a arribar a un acord sobre quina informació havien de posar, després han conegut als gossos i han entrevistat els seus cuidadors i finalment, han elaborat un document per a cada gos que serà la seua targeta de visita quan la protectora vaja als centres educatius.

Algun dia, els monitors aprofiten per a programar jocs d’aigua (sempre fent un ús moderat), una activitat que els encanta i que també fomenta la unió del grup. “Els nostres alumnes venen molt motivats, els encanta sobretot el treball amb els animals i que les activitats siguen a l’aire lliure. La motivació és tal que hem arribat a tindre a un dels nostres exalumnes com a monitor enguany”, explica entusiasmada.

“Estem molt orgullosos d’aquest projecte que va començar com una idea una miqueta boja per part d’un grup de voluntaris que sabia que la base per a canviar el món és l’educació i que s’ha consolidat amb el pas dels anys com una escola d’estiu única a Alcoi”, conclou la coordinadora de la Protectora d’Alcoi.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 − set =

museo prehistoria