Fins a un total de 86 actuacions en els Concerts dels Dijous

Guardar

Saló de Cristall de València
Saló de Cristall de València

Estudiants de música, formacions polifòniques, artistes professionals i grups d'aficionats; música de cambra, havaneres, sarsuela, orquestres infantils i melodies de big band..., i així fins a un total de 86 actuacions en tres anys a càrrec de 78 agrupacions, en el marc de la iniciativa Els Concerts dels Dijous. El Saló de Cristall de l'Ajuntament de València es converteix cada dijous, des de juliol de 2015, en sala de concerts oberta al públic.

La constitució de l'actual Govern municipal presidit per Joan Ribó, ara fa tres anys, va comportar una novetat respecte als usos de les instal·lacions municipals i, sobretot, de l'edifici consistorial de la plaça de l'Ajuntament. Era el començament de l'anomenada «política de portes obertes» que, literalment, va obrir l'accés de les ciutadanes i els ciutadans a determinades zones de les dependències municipals que fins a eixe moment havien estat restringides a visites grupals organitzades. Des d'eixe instant, la ciutadania i els turistes han pogut conéixer i visitar sense cita prèvia, a més del Museu Històric, el balcó municipal, l'Hemicicle o saló de plens, l'escalinata central, i el també el Saló de Cristall.

Poques setmanes després de la presa de possessió de la corporació eixida de les urnes en 2015, i al caliu d'aquesta nova política «de portes obertes», el Servici de Protocol va rebre la sol·licitud d'una formació de corda integrada per joves músics titulats del Conservatori Superior Joaquín Rodrigo de València. Era el conjunt Nova Camerata, nascut eixe mateix any, que va voler participar d'eixa política de «portes obertes» de l'Ajuntament per donar-se a conéixer i mostrar la seua vocació musical a valencians i visitants.

El conjunt va actuar sota la batuta del seu director, Raúl Illescas, amb un repertori clàssic integrat per peces de Schubert, Händel, Sibelius i Tomás Luis de Victoria, entre d'altres. L'actuació va comptar amb l'assistència de l'alcalde, Joan Ribó, i de qui era aleshores primer tinent d'alcalde, Joan Calabuig. Els dos van felicitar els músics al final de la cita, i van agrair-ne la iniciativa. El concert va reunir nombroses persones, entre seguidors dels músics i, sobretot, un públic espontani que va aprofitar-ne la visita a l'Ajuntament per a gaudir de l'esdeveniment.

Havia sigut una iniciativa aïllada i ajustada a una data concreta. Però la idea prompte va calar en l'equip de govern, als plantejaments del qual s'ajustava perfectament. I, passat l'estiu, es va decidir donar-li continuïtat i obrir el Saló de Cristall a tots els conjunts grupals i artistes individuals, professionals o aficionats, que ho sol·licitaren.

HUITANTA-SIS ACTUACIONS EN TRES ANYS

Al llarg d'aquests tres anys, el Saló de Cristall ha sigut l'escenari de 86 actuacions de tot tipus a càrrec de 78 formacions o artistes solistes: 28 han sigut oferides per conjunts integrats per estudiants de música de diversos graus, alumnat de centres especialitzats en formació musical o, simplement, col·legis valencians. En la seua major part, el saló ha acollit concerts d'estudiants de música del Conservatori Municipal José Iturbi i del Conservatori Superior Joaquim Rodrigo.

Altres 27 concerts han estat protagonitzats per grups o artistes professionals: duos vocals, big band, gospel, música de cambra o solistes de piano i corda. I la resta de les cites, fins a un total de 30, han estat protagonitzades per formacions nascudes en el si dels centres municipals d'activitats per a persones majors (CMAPM), així com d'altres entitats de persones majors i de jubilats.

En tots els casos hi ha hagut grups o músics que han repetit la seua presència en l'Ajuntament. De fet, la formació inaugural, Nova Camerata, va tornar al Saló de Cristall unes poques setmanes després de la primera actuació. I, així mateix, altres agrupacions han triat el Saló de Cristall de l'Ajuntament en més d'una ocasió: alumnat del Berklee College of Music València, estudiants de violí de l'Escola Suzuki de Música Primerenca (xiquetes i xiquets de 5 a 15 anys), el Cor Andis (de l'Associació Dona i Salut, de Patraix), la Coral Harmonia Polifònica, o el duo 2Sax (integrat per les saxofonistes Ana Parejo i Laura García), entre d'altres.

Fins i tot, hi ha una formació que ha repetit en aquest espai municipal fins en tres ocasions: el grup de flautes de bec Fairy Queen and Friends, un conjunt format per estudiants de 12 a 20 anys del Consevatori Municipal José Iturbi, fundat per la professora Elisabeth Woltèche i dedicat al foment i coneixement de la música antiga.

EN UNA OCASIÓ VA SER CONCERT DE DILLUNS

En una única ocasió, el Concert dels Dijous es va celebrar dilluns: va ser el passat 15 de juny, amb l'actuació del SoCo Women's Chorus d'Austin (EUA), una formació polifònica de veus femenines nascuda l'any 2012, de la mà de la directora, cantant i professora nord-americana Janey Hall. La raó és que la formació nord-americana es trobava de visita i gira per diverses ciutats europees, i únicament tenia previst estar dues jornades en la nostra ciutat, dilluns 15 i dimarts 16. El grup va oferir una variada sessió vocal tant en estils com en autors.

En termes generals, les entitats que han tingut major presència en aquest cicle musical de naturalesa espontània i participativa corresponen als conservatoris Municipal José Iturbi (huit concerts) i Superior Joaquín Rodrigo (nou concerts), encara que en cada ocasió han actuat grups i intèrprets diferents i de diferents especialitats melòdiques i instrumentals.

Aquest cicle de concerts, nascut de la iniciativa ciutadana i acollit de manera immediata per l'equip de govern, s'ha consolidat en aquest tercer any com una proposta de gran atractiu i seguiment. Excepte les parades obligades dels mesos de març (amb motiu de les Falles i la disparada de les mascletaes cada migdia) i d'agost, el cicle s'ha mantingut constant cada setmana, a excepció de l'últim dijous de cada mes, quan l'Ajuntament celebra la sessió plenària de la corporació.

Tant els membres del Govern local com els empleats públics responsables de l'organització dels concerts han mostrat la seua satisfacció pel desenvolupament d'aquesta iniciativa participativa i cultural. Al llarg d'aquests tres anys, ciutadania i visitants han pogut gaudir de tot tipus de música a càrrec de grups professionals com Nova Camerata, Quintessential, Ale Quartet, BlackCats Jazz Big Band, 2Sax, La Dirindina o el Duo Scorrevole. També han actuat els solistes Damián Valent, Toni Cotolí, Frank Crespo i Ana Reig (guitarristes), el pianista Daniel Cavero i el saxofonista Joan Ramón Barberá; i els grups corals Cor Andis, Cor Mestre Serrano, Coral Harmonia Polifònica, o la Coral Veus del Túria de l'Eliana.

Pel que fa a les formacions nascudes als centres de majors, han tingut presència en l'Ajuntament les dels centres de Salvador Allende, Sant Pau, Arrancapins, l'Amistat, Malilla, Sant Marcel·lí, Benimaclet, la Font de Sant Lluís, Benicalap, Tendetes, Jesús-Patraix, Doctor Waksman, el Cabanyal-Canyamelar, Natzaret, Nou Moles, Rascanya, Montolivet i Trafalgar. A més, han actuat també el Cor de Persones Majors de l'Ajuntament de València, la Coral Polifònica San Carlos (de l'Associació de Prejubilats, Jubilats i Pensionistes del Banc BSCH València) i, en dues ocasions, la Coral Polifònica Sènior de la UPV i el Cor de l'Associació AMAT (Dones Majors Actives de Trinidad).

En conjunt, els Cocerts dels Dijous han suposat una intensa activitat cultural i interactiva que té vocació de continuïtat. Després de la pausa de l'estiu, els concerts i les actuacions continuaran puntuals a les 12.00 hores, amb accés gratuït per a totes les persones interessades.

Destacats