25n
25N
25N

Centenars de concentracions en diferents ciutats per a declarar l'"emergència feminista"

Carles Desfilis

Centenars de concentracions en diferents ciutats per a declarar l'"emergència feminista"
19/09/2019 -

La Plataforma Feminista d’Alacant ha impulsat una gran mobilització en centenars de ciutats i municipis d’Espanya amb l’objectiu de visibilitzar “l’emergència feminista” aquest divendres, 20 de setembre, que es convertirà en “la nit violeta”. De moment, hi ha convocades manifestacions en totes les capitals de província i en diverses localitats espanyoles, a les quals se sumaran diferents col·lectius.

El passat 6 d’agost, la Plataforma Feminista d’Alacant va declarar l'”emergència feminista” davant la “barbàrie” que reflecteixen les dades. “L’estiu de 2019 ens ha deixat les pitjors dades en violència de gènere de la dècada. El mes de juliol, una dona ha sigut assassinada cada dos dies, un menor va ser assassinat i un altre ferit de gravetat. La violència sexual en els mesos de juliol i agost ha augmentat un 50%. Les notícies s’han omplit d’assassinats, violacions, ramats, pederàstia, assetge barbàrie, així ho hem denominat”, han denunciat.

Precisament, aquesta setmana han sigut assassinades dues dones a les mans de les seues parelles o exparelles, amb el que el nombre de víctimes mortals per violència de gènere s’ha elevat a 42. Encara que no forma part del recompte oficial, en un d’aquests dos crims masclistes l’assassí també va acabar amb la vida de la germana i la mare de la seua exdona. En qualsevol cas, d’acord a aquestes xifres, les assassinades ascendeixen a 1.017 des de 2003, any en què van començar a realitzar-se les estadístiques oficials.

Per a la Plataforma, es tracta d’una qüestió de “vida o mort” davant la qual el feminisme “de nou demostra la seua força, la seua capacitat i compromís”. “Estem defensant el dret a una vida lliure de violència masclista”, han sostingut.

Des de la plataforma convocant, han difós un vídeo en el qual relaten 20 motius pels quals declarar l”emergència feminista’ de la mà de 20 dones de diferents àmbits. Entre aquestes dones està la cantant María Villalón; la presentadora Samanta Villar; o l’advocada i presidenta del Consell General de l’Advocacia Espanyola, Victoria Ortega.

“Cridem per totes les que ja no estan”, esgrimeixen. “O feminisme, o barbàrie”, recalca l’escriptora Pilar Aguilar. “Perquè no permetrem que es qüestione l’existència de la violència de gènere, no podem permetre que tinguen ni espai ni poder els qui volen acabar amb els drets de les dones. Ni un pas arrere”, finalitzen dient en el vídeo.

Al 20S s’han sumat també dones de Colòmbia, l’Argentina i França. A Madrid, s’ha convocat al matí una roda de premsa de diverses organitzacions feministes per a donar suport a les convocatòries de la Plataforma Feminista d’Alacant i per a activar les peticions realitzades a les institucions i partits. “Ni un pas arrere”, incideixen. Un total de 73 organitzacions s’han sumat a la convocatòria de la concentració.

En la capital, la manifestació està convocada a les 20.30 hores a la porta del Sol; a Barcelona, a les 20.00 hores en la plaça de la Universitat; a València, a les 20.00 hores en la Plaça Mare de Deu; a Bilbao, a les 20.30 en la Plaça de l’Ajuntament; i a Sevilla, a les 19.00 en el Palau de San Telmo.

ASSOLIMENTS DEL MOVIMENT FEMINISTA

Des de la Plataforma sostenen que s’ha avançat “molt” en matèria d’igualtat, alguna cosa que atribueixen als assoliments del moviment feminista. “Nosaltres no neguem que actualment Espanya compte amb una legislació que en paper té com a propòsit complir amb l’objectiu d’aconseguir la igualtat de gènere, el que neguem és que aqueixes lleis estiguen funcionant, Per què no són vàlides? Perquè no es compleixen”, han advertit.

Per a l’entitat promotora de l”emergència feminista’, la preocupació perquè la legislació “està fallant” està que “amb això es posava en joc la vida de la meitat de la població”. “La preocupació que hi ha generacions de dones a les quals se’ls ha dit que ja estava tot aconseguit, i que no obstant això en el seu dia a dia, en la seua vida, en el seu cos continuen patint la violència masclista més extrema, la mateixa que patien les seues àvies”, han continuat.

“Per això no podíem esperar al 25N, no podíem començar el curs polític, més amb el context polític actual, ni el curs acadèmic com si res haguera passat. Necessitem respostes, necessitem compromís, necessitem solucions”, han resolt.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × tres =