Aquest 8M "reivindiquem a les veritablement essencials"

Durant la pandèmia, les ocupacions que han sigut essencials no només estan feminitzades, sinó a més precaritzades

Guardar

024_8M
024_8M

La pandèmia també entén de gènere. Les dones no només han sigut les grans perjudicades d'aquesta crisi sanitària – segons l'estudi de Randstad, la contractació femenina ha caigut en un 21,3% només en la Comunitat Valenciana – sinó que, a més, ha posat de manifest que moltes de les ocupacions que han sigut essencials durant la pandèmia estan feminitzades i precaritzades, sense comptar altres treballs, que continuen invisibilitzats, però també són fonamentals per a sostenir la societat, com són les cures.

Per totes aquestes raons, la campanya del 8M d'enguany se centra a fer valdre tots aquests treballs, condemnant la precarietat laboral i reivindicant un major reconeixement social. Si bé és cert que, en aquesta ocasió, les manifestacions multitudinàries es queden a un costat a causa de la pandèmia, la marea violeta continuarà sent present tant als carrers, com en les xarxes. Com? A través de les diferents accions que s'han organitzat des de diferents col·lectius i entitats.

Així, l'Assemblea Feminista de València ha convocat concentracions en diversos punts de la ciutat, amb l'objectiu d'evitar aglomeracions: en la plaça de l'Ajuntament, 'El nostre padró és la teua obligació!' (9.30 h); en la Conselleria de Polítiques Inclusives, 'Per unes cures públiques i de qualitat!' (10.30 h); en la Delegació de Govern, 'Migrar és un dret humà, Regularització ja!' (12.00 h); i, a la vesprada, a les 17.00 hores, concentracions en la plaça dels Pinazo, el Pont de Serrans, en Poblats Marítims – encreuament Av. Serreria amb Just i Pastor i Vicent Gallart – i en Benimaclet – encreuament Av. Primado Reig amb Emilio Baró –.

Els actes culminaran a les huit de la vesprada amb una crida a totes les dones perquè facen soroll des dels seus balcons i finestres "per a reivindicar a les veritablement essencials".

A més, Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, defensaran, aquest 8 de març, que "els drets de les dones són drets humans, inclosos els drets de les dones trans". D'aquesta manera, a més de participar en les concentracions previstes, llançaran un vídeo, en les seues xarxes socials, amb el testimoniatge de cinc dones plurals: Estefany Saldarriaga, activista colombiana que viu a València des de fa 6 mesos; María Homsani, activista trans i representant de Lambda en el Consell Consultiu Trans de la Comunitat Valenciana; Maya Butler, que es defineix com a dona pansexual; Nhabi, una de les coordinadores del Grup d'Assessorament en Temes Trans de Lambda; i Tina Belando, dona bisexual visible.

La pandèmia augmenta els casos de violència de gènere

A més, d'acord amb l'última memòria elaborada pel grup GAMA de la Policia Local de València, els casos de violència masclista han anat en augment des que va començar la crisi sanitària. De fet, el 65% de les detencions dutes a terme per la Policia Local de la ciutat s'han degut a la violència de gènere, enfront del 45% que representava l'any passat.

Durant l'últim any les dades han empitjorat, ja que "la situació de les víctimes és més vulnerable encara perquè la seua xarxa de suports és més precària amb la crisi econòmica", ha advertit el regidor de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València, Aarón Cano.

Per això, la Policia Local de València ja estudia mesures per a augmentar la detecció precoç de casos de violència de gènere. "Hem d'augmentar les denúncies, aconseguir que les dones senten més seguretat per a fer el pas que els pot traure de la situació tan crítica que pateixen, amb la denúncia comença la protecció".

Destacats