La música de banda posarà el toc faller a un Sant Josep atípic

A les 12.00 hores, músics de tota la Comunitat Valenciana tocaran a l'uníson dos dels pasdobles més fallers

Guardar

IMG_20200318_115137
IMG_20200318_115137

No és difícil oblidar que, si la crisi del coronavirus no haguera colpejat a tot un país, hui, 19 de març, valencians i valencianes estaríem celebrant una de les festes més esperades de l'any: les Falles. No obstant això, la realitat és ben diferent. Després de decretar-se l'estat d'alarma, que limita el moviment de la ciutadania, i amb la suspensió temporal de les Falles de València, que s'han posposat al mes de juliol, el dia de Sant Josep no se celebrarà ni amb les tradicionals cercaviles, ni amb l'esperada cremà que dona la benvinguda a un nou any faller.

De fet, la falla municipal de València, així com altres comissions de Secció Especial, com Na Jornada o Cuba-Literato Azorín, es van veure en l'obligació de cremar, a porta tancada i sense previ avís, part dels seus respectius monuments fallers que no es van poder desmuntar pel risc que suposava per als treballadors. Una cremà atípica, que es va dur a terme de matinada, amb una plaça de l'Ajuntament completament buida.

No obstant això, fallers i falleres s'han proposat no deixar-se véncer pel coronavirus, i han programat una completa setmana fallera, això sí, des dels balcons de les seues cases, que ja s'han convertit en un símbol de suport al personal sanitari, de resistència i socialització amb la resta del veïnat i, per descomptat, també un espai de festa. D'aquesta manera, des del 15 de març, s'han anat programant una sèrie d'accions en les quals no han faltat els aplaudiments solidaris, les casserolades simulant una mascletà o dibuixos per a mostrar la unió de tota la societat valenciana.

I, com no podia ser d'una altra manera, el dia de Sant Josep no anava ser menys. D'aquesta manera, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), amb el suport d'Eugeni Alemany, han convocat a tots els músics i músiques perquè isquen als seus balcons a interpretar els pasdobles 'Paquito el Chocolatero' i 'Amparito Roca', dos clàssics que, segur, posaran el toc faller a aquest dia tan atípic.

L'acció tindrà lloc a les 12.00 hores com una mostra de solidaritat i col·laboració enfront d'aquesta crisi sanitària. "Ser músic és, també, estar en els moments difícils, oferint tot el nostre suport als qui pitjor l'estan passant", indica Daniela Gómez, presidenta de la FSMCV. Així, aquesta iniciativa, promoguda per les xarxes socials, pretén "transmetre a la societat valors que defineixen el col·lectiu de les societats musicals de la Comunitat Valenciana, com són la solidaritat, la col·laboració, el treball en equip o l'amor per la música compartit entre generacions", ha afegit.

D'aquesta manera, la música valenciana traspassarà fronteres. I és que a aquesta acció s'uniran músics valencians que es troben, actualment, fora del país. Així, la música sonarà també en països com Itàlia, Àustria o els Estats Units. Així mateix, aquesta iniciativa ha propiciat la col·laboració amb altres entitats musicals espanyoles i músics de tota Espanya que també secundaran la iniciativa en un dia tan significatiu per a tots els valencians com és el dia de Sant Josep.

La FSMCV anima a tots els músics a gravar-se en vídeo compartint aquesta jornada a través de l'etiqueta #FestivaldelsBalcons. La Federació farà un seguiment en directe dels millors continguts i els compartirà en els seus propis canals. Les bandes de música són un moviment artístic i social reconegut internacionalment com a únic en el món i, demà, sonaran a l'uníson.

El fermall d'or a aquest dia es posarà a les 23.00 hores, moment en el qual valencians i valencianes eixiran als seus balcons per a encendre les llums dels seus telèfons mòbils i fer sonar l'himne de València. L'ambient faller tornarà el 15 de juliol, data triada per a celebrar, finalment, les Falles 2020.

Destacats