25n
25N
25N

Concentració davant el Cas Blasco, el "cas de corrupció més repugnant de la Comunitat Valenciana"

Concentració davant el Cas Blasco, el "cas de corrupció més repugnant de la Comunitat Valenciana"
18/07/2019 -

Diverses organitzacions i ONG han escenificat aquest dijous amb una concentració enfront de la Ciutat de la Justícia de València i una ‘performance’ del grup teatral ‘La Mar Salá’ que la justícia no pot ser cega, muda ni sorda i han mostrat també una ciutadania que lluita per “netejar-la” amb graneres i divers material de sanejament.

La Coordinadora Valenciana d’ONGD i l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció han organitzat una ‘performance’ per part del grup teatral ‘La Mar Salá’ sota el títol ‘Cas Blasco: continuem netejant la corrupció’ en la recta final del segon judici a l’exconseller de Solidaritat i exportaveu del PP en Les Corts, Rafael Blasco.

Així, tres intèrprets amb boca, oïdes i ulls tapats han tractat de representar a una justícia que “no ha de ser cega, muda i sorda”, mentre que altres actors simulaven ser la ciutadania, que amb graneres i altre material de sanejament tractaven de “netejar” a aquesta justícia.

Amb això, segons han explicat des de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, han tractat de posar en relleu que la ciutadania valenciana demana una “sentència justa” en el Cas Blasco, que ajude a “netejar la corrupció”. En la recta final del judici, la Coordinadora ha sostingut que considera provat el delicte d’associació il·lícita, pel qual Blasco no va ser condemnat en la primera peça, i que li podria suposar juntament amb la resta de delictes dels quals se l’acusa, fins a 16 anys de presó.

Segons el parer de la Coordinadora, els acords aconseguits entre la Fiscalia, l’exconseller i la resta de principals acusats no garanteixen la devolució dels fons destinats als països empobrits que van ser espoliats, ni suposen “la justícia efectiva necessària per a la dignitat de la societat valenciana”.

D’aquesta manera, més d’una trentena de persones representants de diferents entitats socials i ONGD convocades per la Coordinadora Valenciana d’ONGD i l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció s’han concentrat davant els jutjats valencians per a demanar “justícia efectiva davant l’espoli dels fons destinats a la cooperació amb els països empobrits”, dirigit entre els anys 2008 i 2011 pel llavors conseller Rafel Blasco i l’empresari Cèsar August Tauroni.

Amb crits de ‘El poble valencià contra la corrupció (El poble valencià, contra la corrupció)’ i ‘On estàn els diners de la cooperació? (On està els diners de la cooperació?)’, les persones concentrades han demanat que es garantisca en la sentència la devolució dels més de quatre milions d’euros desviats de 23 projectes de cooperació amb comunitats empobrides d’11 països, inclosos les afectades pel devastador terratrémol que va patir Haití en 2010. També han exigit que “no es llance el missatge de robar ix gratis”.

“Demanem una sentència proporcionada amb la gravetat i la immoralitat dels delictes comesos, perquè creiem que està quedant acreditat, per les declaracions dels testimonis, i per les proves documentals que estan en la causa, que Blasco i Tauroni van crear i van dirigir una banda criminal per a manipular els procediments per a la concessió i control de fons a projectes de cooperació, i desviar-los per al seu propi lucre amb la compra, com a mínim, de iots i apartaments de luxe, que se sàpia”, ha explicat la presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ ONGD, Lourdes Tafaner.

“EL CAS DE CORRUPCIÓ MÉS REPUGNANT”

“Creiem que els acords aconseguits per la Fiscalia amb els principals acusats no garanteixen ni la devolució dels fons robats ni la justícia en el cas de corrupció més repugnant que ha patit la Comunitat Valenciana”, ha denunciat Tafaner.

Per això, han assenyalat que defensaran en les conclusions del judici que el tribunal “no se cenyisca a aqueixos pactes i falle d’acord amb els principis de justícia i responsabilitat que regeixen la nostra societat”, segons el portaveu de la campanya #JusticiaCasoBlasco de la Coordinadora, Carles Xavier López.

Segons consta en la instrucció de la causa, per a quedar-se amb els fons destinats a la cooperació Blasco i Tauroni van operar a través d’un entramat de 20 empreses i falses ONGD creades específicament per a delinquir, falsejant documents i informes, pressionant a funcionaris o cessant els que es resistien a recolzar amb les seues signatures actes delictius.

En el primer judici d’aquest cas, Blasco va ser condemnat a sis anys i sis mesos de presó (dels quals ha complit 3 anys i 7 mesos), i 20 anys d’inhabilitació absoluta. En aquest segon, la Coordinadora, com a acusació popular, demana per a l’empresari Tauroni 22 anys de presó, 16 per a Blasco i 14 anys per a Marc Llinares, funcionari afí a l’exconseller, que en l’època en la qual es van cometre els delictes era el cap de l’Àrea de Cooperació Internacional en la Conselleria dirigida per Blasco.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 + tretze =