El 25-N es reinventa: la pandèmia no frena les reivindicacions per a acabar amb la violència masclista

En el que portem de 2020, s’han realitzat 445 ordres de protecció i 356 detencions per violència de gènere a la ciutat de València

Guardar

20191125 25N-4
20191125 25N-4

Hui, 25-N, es commemora el Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones, i a pesar que la pandèmia ha transformat la manera de reivindicar i mostrar el rebuig de la societat cap a qualsevol mena de violència masclista, la veritat és que des de les entitats i associacions s'han reinventat perquè aquest dia tan assenyalat no passara desapercebut.

D'aquesta manera, i encara que per raons de seguretat sanitària, s'ha hagut de suspendre la manifestació del 25-N, des de l'Assemblea Feminista de València s'ha convocat una concentració, a les 17.00 hores, a la plaça dels Pinazo on, a més, tindrà lloc la performance 'Sabates Roges'. Però això no és tot, ja que a les 19.00 hores, a la plaça de l'Ajuntament es realitzarà una performance, que es podrà seguir en streaming a través del Facebook de la Coordinadora Feminista de València.

Per descomptat, en aquest 25-N tan atípic, les xarxes socials són més aliades que mai. Per aquest motiu, s'ha llançat diferents campanyes per a continuar reivindicant un compromís social per a acabar amb la violència masclista, així com polítiques de protecció i reinserció de les víctimes. Algunes de les etiquetes que s'utilitzaran són #Destruimliceberg, #AturemLaPandemiaMasclista i #25N2020.

Així mateix, i tenint en compte el gran protagonisme que han tingut els balcons al llarg de la pandèmia, la Coordinadora Feminista de València també ha animat, a totes aquelles persones que es vulga unir a aquest dia de reivindicació, a penjar un mocador, una samarreta o tela morada a la finestra o al balcó per a, després, enviar-la al Facebook i moure-la per les xarxes socials.

D'altra banda, l'Ajuntament de València realitzarà l'acte institucional, a l'hemicicle del consistori, en el qual l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, llegirà el bàndol en rebuig a la violència contra les dones amb la participació tant de la corporació municipal, com de càrrecs públics d'altres administracions. A continuació, es procedirà al lliurament dels reconeixements a les persones, associacions i col·lectius que han treballat, a la ciutat de València, per a la prevenció, sensibilització i atenció a les víctimes de la violència de gènere.

Finalment, la Generalitat Valenciana també ha llançat una campanya en xarxes que, sota el lema 'Ho contes com ho contes és violència sexual', denúncia quatre tipus de delictes – l'assetjament, la violació, l'agressió i l'explotació – a través d'expressions "quotidianes" que és necessari que la societat frene. I a aquesta campanya, se suma la iniciativa presentada per la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, que permetrà a les víctimes de la violència masclista i als seus fills i filles viatjar gratis en transport públic – Metrovalencia, TRAM i MetroBus – a partir del primer trimestre de 2021.

50 detinguts més per violència de gènere que en 2019

D'acord amb l'estudi realitzat pel grup GAMA, especialista en violència de gènere de la Policia Local de València, en el que portem de 2020, s'han realitzat 445 ordres de protecció i 356 detencions, 50 més que en 2019, que fa que 1.300 dones de la ciutat de València es troben sota alguna mena de protecció.

D'altra banda, la Unitat d'Igualtat del Marítim, que s'encarrega d'informar, orientar i assessorar, ha duplicat la seua activitat, en 2020, arribant a realitzar 409 atencions. Així mateix, l'Espai Dones i Igualtat també ha incrementat la seua activitat passant de les 1.688 atencions en 2019 a les 3.836 en 2020.

Finalment, el Servei Repara, d'atenció psicosocial per a les conductes i actituds que provoquen la violència de gènere, ha atés 70 homes durant el seu primer any de funcionament, dels quals 29 van acudir de manera voluntària i 51 van ser remesos pel Centre d'Inserció Social Torre Espioca.

Destacats