25n
25N
25N

El Museu Valencià d’Etnologia organitza visites guiades per conèixer la indumentària tradicional valenciana

Del 9 al 17 de març el centre expositiu de la Diputació de València ofereix la possibilitat de visitar la mostra Inventant la tradició. Indumentària i identitat i comptar amb les explicacions del seu comissari, Xavier Raussell

El Museu Valencià d’Etnologia organitza visites guiades per conèixer la indumentària tradicional valenciana
06/03/2017 -

Amb motiu de la imminent celebració de la festa de les Falles, el Museu Valencià d’Etnologia, dependent de la Diputació de València, ha organitzat una sèrie de visites guiades gratuïtes a l’exposició temporal Inventant la tradició. Indumentària i Identitat, a càrrec del comissari de la mostra, Xavier Raussell.

Les visites començaran el 9 de març i s’estendran fins el divendres 17 de març, realitzant-se dues passades, un en horari de matí, a les 12:00 hores, i un altre a la vesprada, a les 17:30 hores. El diumenge 12 de març tan sols se celebrarà la visita guiada en horari vespertí, i el dilluns 14 de març el museu romandrà tancat.

La mostra Inventant la tradició. Indumentària i Identitat ofereix una reflexió sobre la moda i la indumentària tradicional valenciana. En un recorregut cronològic que s’inicia en el segle XIX i finalitza en la dècada de 1980. En la mateixa es mostren conjunts i peces de moda internacional, indumentària popular i festiva, acompanyades d’objectes i documents que ajuden a comprendre la conformació d’una de les icones més significatives de la cultura valenciana.

Per a efectuar la reserva i participar en aquestes visites guiades restringides a grups d’un màxim de 25 persones és necessari remetre un correu electrònic a l’adreça muvaet@dival.es, o bé telefonar al 963 883 578, indicant el nombre de persones a participar. També es pot acudir sense inscriure’s, sempre que queden places disponibles.

 

Passarel·la de conjunts de roba

La mostra exhibeix un conjunt de 180 peces i conjunts de roba, algunes d’elles restaurades, que van acompanyades per un centenar d’objectes, entre obra gràfica, ceràmica, retalls de premsa i complements. Els conjunts han estat extrets de l’important fons tèxtil que atresora el Museu Valencià d’Etnologia, que darrerament s’ha nodrit de destacades aportacions gràcies a la col·lecció històrica de la Casa Insa i del fons d’Elio Puig – Vilaplana, fins aplegar en l’actualitat a les 14.000 peces d’indumentària.

Inventant la tradició. Indumentària i Identitat repara en com sorgeix la idea d’identitat valenciana, simbolitzada en unes peces de vestir que es pretenen representatives de la nostra essència, de les connexions existents entre el moment socioeconòmic i polític i la creació i evolució d’aquestes, de la influència dels corrents internacionals, de l’existència també d’unes modes populars que evolucionen i adapten als nous usos dels valencians i les valencianes.

Es mostren peces pròpies del període romàntic, moment d’ascens de la burgesia i del naixement de les classes obreres, així com dels Jocs Florals i de la Renaixença, de la creació de les imatges idíl·liques de la vida a la fèrtil horta de València, del gloriós passat velluter de la ciutat, de la revolució dels transports i de la comunicació, de l’aparició de la societat de masses, de ‘corsés i pantorrilles’, de les milicianes i dels Coros y Danzas de la Sección Femenina, de falleres majors i de vestits de panderola, de toreros i de la moda a l’antiga o del segle XVIII, entre d’altres.

El visitant entrarà en una gran passarel·la ordenada de forma cronològica on s’intenta establir una ‘conversa’ entre els vestits tradicionals valencians, les formes estrangeres, la moda urbana burgesa i proletària, i la iconografia social que contribuí a la configuració d’aquesta indumentària.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × cinc =