Amb 73.000 signatures, PACMA demanarà la prohibició dels correbous a la Comunitat Valenciana

PACMA també ha afegit a la petició diferents imatges dels correbous

Guardar

Siempremolinicos
Siempremolinicos

Dijous passat, el partit animalista PACMA finalitzava la seua campanya 'Festa sense Bous. Tallem la Tortura', que tenia com a objectiu la recollida de signatures per a sol·licitar tant al govern català, com al valencià, la prohibició dels correbous.

A les 73.000 signatures que s'han arreplegat, PACMA ha afegit diferents imatges per a donar suport a aquesta petició. València Extra ha parlat amb Raquel Aguilar, coordinadora provincial de PACMA a València, i això és el que ens ha explicat:

Una vegada finalitzada la campanya, Quin és el sentiment generalitzat en PACMA?

En PACMA hem documentat durant tot l'estiu les terribles i diverses modalitats de correbous i bous al carrer, amb l'objectiu de constatar el sofriment i estrés al qual se sotmet als animals. Aquests enregistraments han format part de la nostra campanya de recollida de signatures i hem aconseguit que més de 73.000 persones hagen signat per a donar suport a la nostra sol·licitud de posar fi als mal anomenats "festejos" taurins, en què es maltracta animals i que el seu final és la mort, encara que aquesta no tinga lloc sempre en públic.

Aquest importantíssim nombre de signatures, lluny de sorprendre'ns, suposen una mostra més que la societat està evolucionant, i la indiferència va deixant pas a l'activisme per la defensa dels drets dels animals. I ens sentim amb esperança perquè la fi d'aquests actes de barbàrie cada vegada està més a prop.

Quin és el següent pas?

Ens agradaria que els nostres actuals governants foren valents i actuaren conforme a l'ètica i no únicament pensant en vots, i decidiren fer un pas al capdavant prohibint aquests actes de crueltat cap als animals emparats en el nom de la tradició. No obstant això, des de PACMA seguirem treballant per fer visible el maltractament al fet que són sotmesos aquests bous, vaques i vedells, conscienciant a la societat que, encara que la sang no sempre està visible, aquesta "festa" sempre acaba en mort i denunciant totes les irregularitats que detectem, que no són poques.

Quina és la vostra opinió sobre els correbous?

Cada any, en el nostre territori, milers de bous, vaques i vedells són utilitzats en els mal anomenats "festejos" populars. Aquests actes, a més de copiosos costos econòmics (directes i indirectes) i accidents que es cobren vides humanes, suposen un intens sofriment, tant físic com a psíquic, per als animals que són obligats a participar en ells.Malgrat que no sempre veiem sang, a aquests animals se'ls infereix danys greus per manipulacions, transport, fam i sigueu i amuntegament, a més de les agressions i fustigació al fet que es veuen sotmesos en els carrers i places. També pateixen estrés, ansietat i una intensa sensació de por, en ser separats de la seua rajada (són animals gregaris), trobar-se en un ambient desconegut, hostil i en situació d'indefensió.

En ple segle XXI, en l'era tecnològica, on l'ésser humà, amb la seua imaginació i creativitat és capaç d'inventar tot tipus d'alternatives d'oci, sembla impensable que se seguisquen realitzant aquestes involucionades pràctiques, més pròpies de l'Edat Mitjana. Per l'anteriorment exposat, rebutgem rotundament el maltractament que suporten els animals tant en els correbous catalans, com en els bous al carrer valencians, siga el que siga la modalitat emprada.Estem a favor de les festes, però ningú ha de patir en elles.

Es pot arribar a un acord entre els defensors dels correbous i PACMA?

Quan en una societat, es considera que un determinat comportament és impropi i inacceptable, existeixen tres vies per a la seua resolució: la informació, l'educació i la regulació legislativa. En el cas que ens ocupa, i donada la quantitat d'animals que cada any pateixen en els nostres carrers i places, amb l'única fi de divertir a una molt reduïda part de la societat, és urgent realitzar l'única modificació legal èticament admissible: arrancar l'estigma que suposa per a aquests animals la tradició i protegir-los, mitjançant la il·legalització del seu maltractament, de la mateixa manera que ocorre amb la resta d'animals. L'única via admissible per a les persones que formem PACMA és la seua abolició.

En quines accions esteu treballant actualment?

De forma habitual treballem denunciant la terrible situació que viuen els animals en la província de València, conscienciant a la societat i proposant polítiques alternatives i millores legals que protegeixen als animals.

Algunes de les accions que estem duent a terme en aquests moments són: Donar visibilitat als gats que viuen en colònies en els nostres municipis, la supervivència dels quals depén de la voluntat dels alimentadors que inverteixen molts recursos, tant econòmics, com de temps en la seua cura, ja que la majoria d'autoritats municipals tanquen els ulls enfront d'aquest problema, malgrat les competències municipals en matèria de protecció animal, és un dels projectes en què fa anys treballem.

Treballem també realitzant proposades a les ordenances municipals perquè incloguen una millor protecció cap als animals. Estem a l'espera de la modificació de l'actual Llei Autonòmica de Protecció Animal, que té ja 22 anys i la proposta dels quals presentem fa uns mesos a la Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

D'altra banda, estem realitzant un estudi sobre l'abandó d'animals en la província de València i la situació de les protectores d'animals per a presentar una proposta ètica alternativa a la mercantilització de la mort d'aquests animals de companyia abandonats que ofereixen molts dels nostres ajuntaments a empreses que es lucren amb la seua mort.

I tenim en marxa diverses denúncies per maltractament, una d'elles cap a centenars d'ovelles que un ramader va abandonar i les supervivents del qual han estat convivint amb els cadàvers de les seues pròpies companyes.

Destacats