Comunitat Valenciana

Sanitat es modernitza amb les noves tecnologies

Accedir al teu historial mèdic o rebre en el mòbil com va una operació ja és possible

1 minut

hospital_lafe

Les noves tecnologies obrin davanteres i ofereixen noves formes de tractar amb el dia a dia. Això també s'aplica a la sanitat. Els mòbils, el Wifi, les Apps... Fins i tot dispensadors intel·ligents -i automatitzats- de medicaments.

Diumenge passat Sanitat va anunciar que, des del seu portal, es podrà accedir a l'historial mèdic de cadascun, on es recull la informació clínica més significativa. A més la informació no és només relativa a les atencions rebudes en la Comunitat, sinó en tot l'Estat, gràcies a la Història Clínica Digital del Servei Nacional de Salut (HCD-SNS). Així, dins de la secció 'Informes', s'aconsegueix tota la informació: la història clínica resumida o resum de l'historial clínic dels centres de primària, l'informe d'urgències, l'informe d'alta d'hospitalització, l'informe de consultes externes, l'informe de cures d'infermeria, l'informe de resultats de proves de laboratori i l'informe de resultats de proves d'imatge.

Des de l'accés als informes es pot, fins i tot, decidir quins historials no volem que siguen visibles per als professionals d'altres comunitats.

També diumenge passat la Conselleria va fer un anunci que, encara que simple, comporta moltes comoditats. S'acabava d'implantar, en tots els hospitals públics de la Comunitat, un servei wifi gratuït, que "permet la navegació lliure des dels dispositius mòbils de les persones usuàries", explicaven en el comunicat.

Amb la xarxa 'WIFI-SANITAT' es pot accedir de forma lliure -les contrasenyes es detallen en els centres- a internet. Per a la Consellera de Sanitat, Ana Barceló, aquesta iniciativa "forma part del pla d'humanització que està duent a terme la Conselleria de Sanitat, la finalitat de la qual és oferir un major confort a pacients i professionals".

Amb la instal·lació d'aquest nou servei, també s'han afegit paràmetres de seguretat que asseguren el bon funcionament de la xarxa per als professionals. Tant usuaris com professionals tenen una amplada de banda reservada i no compartit, que evitarà que si massa usuaris es connecten no repercutisca en els serveis mèdics. Segons Conselleria amb això, al costat de fer gratuïta la televisió, s'aconsegueix "un entorn més amigable" per a les persones en el sistema públic de salut.

Per a accedir a la informació dels informes mèdics -que pot fer-se amb el wifi del mateix hospital si és necessari- hi ha dos mètodes. El vell, ja utilitzat per al HCD-SNS, que és amb certificat electrònic i el nou, amb el sistema 'cl@ave', que permet l'accés mitjançant un codi triat per l'usuari i un PIN. Malgrat això es manté la privacitat, perquè el número d'accés llega per SMS al telèfon de l'usuari o és proporcionat per trucada telefònica. Aquest pin caduca, per el que no és necessari recordar-ho.

Apps i drons

Després d'aquests dos anuncis, a més, Sanitat va anunciar una nova App. Aquesta nova aplicació permet als acompanyants de qualsevol que estiga en una operació quirúrgica, seguir l'estat amb actualitzacions automàtiques.

Gràcies a aquest seguiment amb el mòbil no és necessari estar de forma permanent en la sala d'espera amb la finalitat que acabe la intervenció. L'aplicació llança una alerta quan canvia l'estat, com és passar de la sala preparatòria a la d'intervenció o a la fi d'aquesta, per la qual cosa resulta més fàcil estar a l'eixida del pacient.

De cara als professionals, a més, també hi ha millores tecnològiques. A l'Hospital de la Plana, per exemple, es va completar el mes passat un nou sistema de 'gestió automatitzada' de farmàcia.

També al febrer, a través del programa 'Polisabio' d'ajudes a la innovació sanitària, es va decidir impulsar 20 nous projectes que combinen el coneixement científic i la més moderna tecnologia. Molts d'ells, que involucren des de drons a telèfons mòbils, busquen una millor gestió i/o anàlisi de dades clíniques que permeten millorar les decisions mèdiques.