El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat una reforma de la Constitució Espanyola "que millore la inclusió social i l'articulació territorial".
El cap del Consell ha advocat per un pacte constitucional en el qual participen totes les forces polítiques així com totes les autonomies. "El nou pacte ha de nàixer des de la pluralitat de les idees i les singularitats que existeixen en el nostre territori, i els valencians i valencianes volem ser una part activa en la reforma", ha afirmat.
Puig ha intervingut en la celebració del XXXIX Aniversari de la Carta Magna en el Teatre Principal d'Alacant, a la qual també ha assistit la resta del Consell.
En l'acte, conduït per la vicepresidenta Mónica Oltra, el cap del Consell ha assegurat que "el model de finançament ha de ser la reforma que precedisca a la revisió de la Constitució". Així, Puig ha recordat que si no es fa front a l'infrafinançament, s'afebleix l'Estat del Benestar, les polítiques de creixement i segueix havent-hi "ciutadans de primera, de segona i de tercera".
En aquest sentit, el responsable de l'executiu valencià ha defensat que per a fer front a l'infrafinançament, la Constitució ha d'arreplegar les bases d'un model equitatiu i solidari.
Per la seua banda, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha recordat que el Consell ha aprovat la seua incorporació al debat de la reforma constitucional, sent "la primera comunitat autònoma que manifesta la seua voluntat de fer aportacions" al nou text constitucional.
D'aquesta manera, Oltra ha insistit que la reforma de la Carta Magna ha d'incloure un compromís amb els drets de les persones que ara no tenen reconeixement constitucional, que reconega un model democràtic de l'Estat i un model federal plural i, finalment, es constitucionalitze el finançament dels diferents nivells del país. "Pensem que són elements imprescindibles per a la reflexió respecte a l'Estat que volem, el món al qual aspirem i el desenvolupament social i humà que desitgem", ha assegurat la vicepresidenta.
Distincions per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals
Així mateix, en l'acte del Dia de la Constitució s'ha fet lliurament de les distincions per a la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals, que la Generalitat atorga cada any amb motiu del 6 de Desembre per a reconéixer la labor de persones o entitats que hagen destacat en la defensa i promoció dels drets, llibertats i deures que arreplega el títol I de la Constitució.
Enguany s'ha premiat a títol pòstum la trajectòria del jurista valencià Francisco Tomás i Valent, i l'acció de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).
Francisco Tomás i Valiente va ser magistrat del Tribunal Constitucional, que va presidir entre 1986 i 1992, i va desenvolupar una extensa trajectòria acadèmica en les universitats de la Laguna, Salamanca i l'Autònoma de Madrid. Va ser assassinat per ETA el 14 de febrer de 1996.
La Generalitat li ha concedit la distinció per la seua defensa del "espai públic com a instrument de salvaguarda dels drets de la ciutadania, en el qual les lleis no són els límits opressors de la llibertat, sinó la garantia del seu exercici".
La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) va nàixer a Barcelona en 2009. En 2013 va rebre el Premi Ciutadà Europeu concedit pel Parlament Europeu.
El Consell ha reconegut la seua "capacitat de mobilització social en la defensa del dret a un habitatge digne, amb la convicció que la pitjor derrota és la que naix de la passivitat i el silenci".Teatre Principal d'Alacant
Durant la commemoració de l'aniversari de la Carta Magna, el president del Consell ha anunciat que la Generalitat signarà un acord amb l'Ajuntament d'Alacant, el Banc Sabadell i la Societat de Soncerts perquè la institució autonòmica assumisca el 33,3% de les participacions del Teatre Principal de la localitat, amb l'objectiu que puga equilibrar els seus comptes i millorar la seua viabilitat. "Alacant s'identifica i vol al seu teatre, i la Generalitat s'identifica i vol a Alacant", ha manifestat Puig.