I finalment, es va aprovar. La Comunitat Valenciana ja té Llei de Plurilingüisme, que ha tirat endavant aquest matí en les Corts Valencianes amb el suport del PSPV, Compromís, Podem i els diputats No Adscrits, ex de Ciudadanos. El Partit Popular i Ciudadanos, per la seua banda, han votat 'no'. Aquesta nova norma, que començarà a tindre efecte real el curs que ve, estableix que generalment les hores lectives que s'hauran d'impartir en valencià i castellà seran de, almenys, el 25% per a cada llengua; i que l'anglès podrà oscil·lar entre el 15 i el 25%.
També inclou que la Conselleria d'Educació promourà que es vehicule fins a un 50% del temps curricular en valencià, i el 25% en anglès. Però seran, al cap i a la fi, els consells escolars els que trien.
PSPV, Compromís i Podem celebren l'aprovació de la Llei de Plurilingüisme | P. Plaza
Les novetats entraran en vigor a partir del curs 2018-2019 en educació infantil i el primer cicle de primària. En 2019-2020 s'estendrà a tots els cicles de primària, i al curs següent es començarà a aplicar en l'ESO, el Batxiller i la formació professional. Però a curt termini, els centres hauran d'enviar el seu projecte lingüístic abans del 16 de març perquè la Conselleria li done el vistiplau.
Tibant debat parlamentari
Dur ha sigut el debat entre els partits del Botànic i l'oposició. El PSPV ha insistit que la nova regulació pretén aconseguir "la igualtat d'oportunitats" entre l'alumnat, i reforça la llengua estrangera, en aquest cas l'anglés, que fins ara solament arribava al 13% en les aules.En Podem, el diputat César Giménez ha defensat que s'ha comptat amb el criteri d'experts universitaris valencians, i ha acusat l'oposició d'assimilar "el foment de les llengües al nacionalisme".
Josep Nadal (Compromís) en una discussió amb Isabel Bonig (PP) | P. Plaza
Discurs que ha filat també el diputat de Compromís, Josep Nadal, en assegurar que amb aquesta norma es corregeix el "monolingüisme franquista". No obstant això, ha admés que aquesta llei "no és la que li agradaria" a la formació valencianista, i ha aprofitat per a assenyalar que "davant l'enfrontament cultural" que proposa el Partit Popular, aquesta llei "parla de pluralitat i de diversitat".
Però les crítiques venien des de l'altra bancada. Mercedes Ventura (Ciudadanos), ha qualificat aquesta regulació de "xantatge lingüístic" i una "imposició en diferit", i ha recriminat als partits del govern valencià que estan creant un "conflicte entre els valencians". I en aqueixa línia ha seguit el Partit Popular, la diputada del qual Beatriz Gascó ha assegurat que es tracta d'un "engany" perquè pretén instaurar "un model de pensament únic".