Comunitat Valenciana

La vacunació massiva a la Comunitat Valenciana, sense data d'inici

Es preveia que la vacunació massiva començaria l’1 d’abril, però la falta de dosi ha fet que es retarde el procés

1 minut

vacuna covid

400.000 dosis setmanals a partir del mes d'abril era el que es preveia per a iniciar la vacunació massiva a la Comunitat Valenciana. No obstant això, tots els plans s'han truncat. L'incompliment per part de les farmacèutiques – concretament AstraZeneca – en l'enviament de dosi ha obligat a posposar la vacunació massiva sense data d'inici. Una situació que ha portat a la Conselleria de Sanitat a reprogramar el calendari a l'espera de més dosi: "la Comunitat Valenciana té capacitat per a afrontar la vacunació massiva, però necessitem que s'augmente el nombre de vacunes que arriben".

Per part seua, el president de la Generalitat, Ximo Puig, es reunia, la setmana passada, amb AstraZeneca per a exigir a la companyia que complisca amb els compromisos marcats, al mateix temps que s'espera "amb molta esperança" que arribe com més prompte millor les dosis de Janssen. Com va avançar Puig, "es començarà a subministrar a l'abril – es preveu que arriben a mitjan mes – i accelerarà el procés de vacunació en ser d'una única dosi".

En aquest sentit, el president ha remarcat que "la vacunació és l'actiu més important per a superar la pandèmia definitivament. La comunitat sanitària està preparada per a donar resposta al subministrament de la vacunació massiva, però es necessiten més vacunes". Així, la previsió d'iniciar aquesta campanya de vacunació l'1 d'abril s'ha esfumat, però no l'objectiu marcat pel Govern d'aconseguir una immunitat de grup a principi d'estiu.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha subratllat que "el Ministeri de Sanitat té la informació suficient per a poder afirmar que s'aconseguirà eixe percentatge – 70% – al juny o juliol. De fet, la portaveu del Govern, María Jesús Montero, assegurava, ahir, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que "a l'abril es multiplicarà per tres l'arribada de vacunes contra el coronavirus".

Fins a saber si es compleix o no l'augment de dosis pactades i es posa nova data a l'inici de la campanya de vacunació massiva, des de Sanitat es demana a la ciutadania "prudència per Setmana Santa" i complir amb les restriccions marcades, perquè només de la responsabilitat individual dependrà si retrocedim a un escenari similar al d'altres onades, o es continua avançant en la desescalada.

De moment, la Comunitat Valenciana no només manté les restriccions fins al 13 d'abril, sinó que s'intensificaran els controls policials per Setmana Santa tant als accessos, com en aquelles zones de gran afluència, com a zones recreatives, parcs naturals o zones d'acampada. En total, la Generalitat ha previst dispositius en 50 municipis de tot el territori.

Arriben dies que preocupen, i molt, ja que s'espera que "més de 700.000 valencians visiten parcs rurals, zones recreatives o d'acampada", ha apuntat la consellera de Justícia i Interior, Gabriela Bravo. Així, es demana "continuar mantenint la responsabilitat i el compliment de les normes" perquè, només d'aquesta manera, i una vegada passada la Setmana Santa, la Comunitat Valenciana estarà en disposició d'estudiar la flexibilització de mesures, sempre que la incidència de la Covid-19 continue situant-se en els nivells actuals.

En aquests moments, la Comunitat Valenciana té una incidència acumulada a 14 dies de 26,58 casos per cada 100.000 habitants. Malgrat el lleuger repunt, és l'única comunitat autònoma que es troba en un nivell de risc baix, és a dir, per sota dels 50 casos per cada 100.000 habitants.

On estaran els punts de vacunació massiva a la Comunitat Valenciana?

S'han establit 161 punts de vacunació diferents al llarg de tota la Comunitat Valenciana en funció de la població que rebrà la vacuna en cadascun d'ells:

Menys de 50.000 habitants: Morella, Peníscola, Traiguera, Alcalà de Xivert, Benicarló, Vinaròs, Cabanes, Albocàsser, Vall d'Alba, Orpesa, L'Alcora, Benicàssim, El Grau de Castelló, Almassora, Montanejos, Betxí, Nules, Onda, La Vall d'Uixó, Borriana, El Puig de Santa María, Faura, Estivella, Almenara, Puçol, Segorbe, Rafelbunyol, Tavernes Blanques, Meliana, Almàssera, Museros, Foios, Alboraia, Massamagrell, Ademuz, Rocafort, Chelva, Benaguasil, Vilamarxant, Godella, La Pobla de Vallbona, Moncada, L'Eliana, Bétera, Llíria, Burjassot, Massanassa, Alcàsser, Albal, Silla, Catarroja, Ayora, Utiel, Requena, Picanya, Montserrat, Picassent, Paiporta, Alaquàs, Xirivella, Sedaví, Benetússer, Alfafar, Benifaió, Almussafes, Alginet, Alberic, L'Alcúdia, Carcaixent, Carlet, Cullera, Algemesí, Sueca, Alzira, Castelló de Rugat, Vilallonga, Grau de Gandia, Tavernes de la Valldigna, Oliva, Bellreguard, Orba, El Verger, Pedreguer, Ondara, Pego, Teulada, Benissa, Calp, Xàbia, Dénia, Moixent, La Pobla Llarga, Albaida, L'Olleria, Benigànim, Castelló, Chella, Canals, Xàtiva, Ontinyent, Banyeres de Mariola, Onil, Castalla, Cocentaina, Muro de Alcoy, Ibi, Callosa d'en Sarrià, L'Alfàs del Pi, La Nucia, Altea, la Vila Joiosa, Xixona, Sant Joan d'Alacant, Mutxamel, El Campello, Biar, el Pinós, Sax, Monòver, Novelda, Villena, Monforte del Cid, Santa Pola, Dolores, Catral, Bigastro, Albatera, Almoradí, Callosa de Segura, San Miguel de Salinas, Pilar de la Horadada, Guardamar del Segura, Rojales, Cheste, Turís, Chiva, Buñol, Riba-Roja de Túria, Quart de Poblet, Manises, Aldaia, Mislata, Aspe i Crevillent.

Més de 50.000 habitants: Vila-real, Sagunt, Paterna, Torrent, Gandia, Alcoi, Benidorm, Petrer, Elda, Sant Vicent del Raspeig, Orihuela i Torrevieja.

Grans centres de vacunació: Castelló de la Plana, València, Alacant i Elx.