Comunitat Valenciana

La Comunitat reprogramarà el pla de vacunació i preveu rebre 200.000 dosi d'AstraZeneca al mes fins a juny

1 minut

vacuna covid

La Comunitat Valenciana reprogramarà el pla de vacunació a partir d'abril després dels retards en l'enviament de dosi d'AstraZeneca, encara que la farmacèutica s'ha compromés aquest divendres a enviar "com a mínim" 200.000 vials al mes fins a juny.

Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, després de reunir-se per videoconferència amb el president d'AstraZeneca España, Rick Rafael Suárez, junt amb la consellera de Sanitat, Ana Barceló. La setmana que ve havien d'arribar 96.000 dosi d'aquesta marca, però finalment només arribaran 12.000 a la Comunitat.

Aquest retard afecta el pla i obligarà a reprogramar-lo, així com a l'objectiu d'iniciar a l'abril la "vacunació massiva". En tot cas, Puig ha remarcat que Pfizer pot augmentar l'enviament de vacunes i es podrien substituir aquestes per les previstes d'AstraZeneca. La diferència és que la segona dosi de Pfizer és a les tres setmanes i les de l'altra quasi als tres mesos.

L'objectiu de la Generalitat és estabilitzar "d'una vegada per sempre" el calendari de vacunació gràcies a eixes 200.000 dosis, que continua sent "poc" però permet tindre una base. "No és un problema de capacitat ni del sistema de vacunació de la Comunitat, que està funcionant de manera extraordinària, sinó de subministrament", ha traslladat als periodistes abans d'un acte d'UGT.

En la reunió, Puig ha transmés a AstraZeneca la preocupació per la falta de vacunes i la companyia ha explicat que els retards es deuen a processos de producció propis, a més de garantir eixe mínim de 200.000 dosi al mes fins a juny que "pot ser més però ells volen tindre un criteri més conservador".

"Veurem si es compleix, esperem que així siga i ens permeta avançar en la vacunació massiva", ha confiat, a més de recordar que aquests errors els acaben patint els ciutadans i que cada persona que es punxa suposa "véncer a la pandèmia". També ha rebutjat entrar en dogmatismes perquè totes les companyies han de treballar "al màxim".

Vacunats LA MEITAT DELS MAJORS DE 80

Actualment ja estan vacunats la meitat dels majors valencians de 80 anys, per la qual cosa la intenció és acabar primer aquesta franja d'edat perquè són els més vulnerables i això permet "parar la mortalitat, el més important".

Durant les pròximes setmanes es preveu així un alentiment de la vacunació, encara que l'1 d'abril es puga iniciar una "certa normalitat" amb l'arribada d'un milió de dosi a Espanya. Puig ha recordat que "és molt menys del que estava garantit" i ha demanat estabilitat i una relació permanent i directa amb la farmacèutica per a evitar "trencar tota la programació".

Amb tot, AstraZeneca està fent al seu judici "una labor positiva" perquè el virus és global i les vacunes han d'arribar a tots els països, "també al Tercer Món, per descomptat". Ha assegurat que confia en la seua paraula i ha destacat que "ells mateixos han fet autocrítica" respecte al que havien planificat.

REUNIÓ AMB JANSSEN

En general, el president valencià ha reiterat que és un èxit que ja hi haja quatre vacunes en el mercat i que totes les disponibles han d'arribar a Espanya, també la russa Sputnik a l'espera de l'autorització d'Europa. La setmana que ve preveu mantenir una reunió amb representants de Janssen per a "veure de quina manera avançar en la Comunitat amb aquesta vacuna".

I ha confiat que la Comunitat "probablement" tornarà a estar al capdavant de la vacunació al final de setmana, atés que hi ha canvis permanents i les dues dosis obliguen a reservar moltes vacunes per a garantir la segona "dins del termini i en la forma escaient". "Cada vacuna que tenim la posem", ha insistit destacant l'esforç i la prudència dels equips de vacunació.

Durant Setmana Santa es continuarà punxant cada dia en funció del subministrament, sense fer cap "sobreesforç" de plantilla si no hi ha suficients dosis. Ximo Puig ha assegurat així que el sistema està "en màxima alerta" per a punxar com més de pressa millor.