La Comunitat Valenciana continua encapçalant la lluita contra la Covid-19 i és una de les zones d'Europa amb millors dades epidemiològiques. Amb una incidència acumulada de 31 casos per cada 100.000 habitants, l'autonomia valenciana no sols ha aconseguit un important descens en els contagis en els últims 14 dies, si no que, a més, trenca la tendència de la resta d'Espanya i de nombrosos països europeus on les dades tornen a incrementar-se, presagiant ja l'arribada d'una quarta ona.
Actualment un total de 508 municipis dels 542 de la Comunitat Valenciana (el 94%) han iniciat aquesta setmana amb un nivell de risc mínim per coronavirus, amb una incidència per davall de 25 casos per 100.000 habitants durant els últims 14 dies. En situació de risc alt (entre 150 i 250 casos) o extrem (per damunt de 250) no es troba cap localitat valenciana.
Unes dades que fa poc més d'un mes semblaven impensables. Entre finals de gener i principis de febrer, immersos en els dies més complicats de la pandèmia, el territori valencià va fregar una incidència acumulada de 1.500 casos.
Però l'objectiu de superar, a la baixa, la barrera dels 25 casos podria veure's truncat per la tendència a l'alça en la resta d'Espanya. Malgrat les restriccions generals de mobilitat per a les pròximes setmanes, la falta de consens en el conjunt de les mesures restrictives per part de les diferents autonomies pot posar traves al treball realitzat per les autoritats i a l'esforç que ha fet la ciutadania valenciana per a frenar l'avanç del virus.
MESURES ESTRICTES
Per a arribar fins ací ha sigut clau el treball conjunt entre les autoritats i la ciutadania, complint generalment amb les pautes establides. Les restriccions imposades al gener, de les més estrictes de les decretades a Espanya, i que la mateixa consellera de Sanitat Ana Barceló va definir com de "semiconfinament", han millorat una situació que durant setmanes va ser dramàtica, pel nombre de morts que va provocar la tercera ona.Malgrat aquestes bones dades, el Consell va decidir mantenir les mesures el passat 11 de març i allargar-les fins al 12 d'abril, relaxant només situacions concretes: augment al 100% de l'espai a les terrasses o obrir un terç de l'aforament interior en l'hostaleria, instal·lacions esportives, oci educatiu i cerimònies.
Els encontres socials, els que suposen un major focus de contagi en estar darrere de dos de cada tres brots, segueixen prohibits en l'àmbit privat i únicament es permeten quatre persones no convivents per taula en bars i restaurants, uns establiments que han de tancar a les 18 hores.
"Aquest és el camí, el de la prudència màxima que gràcies a l'esforç de tots els valencians i les valencianes ens ha portat a situar-nos entre les regions amb una incidència més baixa a Europa", indicava ahir el president Ximo Puig.
AVANÇ EN LA VACUNACIÓ
A més de mantenir les restriccions més importants, l'avanç en el procés de vacunació és un altre dels motius pels quals destaca l'estratègia valenciana de lluita contra la Covid-19.L'ambiciós pla posat en marxa pel Consell continua cobrint etapes malgrat a l'important contratemps de la setmana passada provocat per la incertesa en els efectes de les dosis d'AstraZeneca. En aquest sentit, el dimecres es reprendrà la campanya amb aquesta vacuna en col·lectius com el servei d'atenció a domicili, el personal de serveis socials municipals i professionals de la sanitat privada.
Respecte a la immunització del personal docent, es mantindrà el calendari que hi havia i es vacunarà el divendres i dissabte pròxims, tant a Alacant i Castelló, com a València, reprogramant per als pròxims dies la immunització de la resta de docents. La setmana que ve s'administraran més de 176.000 dosis i en 15 dies més de 350.000.
TEMOR A NOVES SOQUES
L'arribada a Espanya de la soca britànica pot suposar un nou contratemps a la lluita contra la pandèmia. Ja suposa més del 50% de contagis en 13 autonomies, entre elles la Comunitat Valenciana, i més del 70% en altres sis, mentre que a Astúries representa el 97% dels casos. L'increment dels contagis i de la letalitat que ha provocat en països com França, Alemanya o el Regne Unit ha posat en alerta a les autoritats.La preocupació a aquesta i altres soques, com la sud-africana, ha portat a la Generalitat Valenciana a mantenir les restriccions severes fins al pròxim 12 d'abril. I és que la Setmana Santa està pròxima, dies que, com per Nadal, conviden a augmentar els contactes socials, incrementant-se l'exposició al virus i el risc al contagi.
Abans d'arribar a aquestes dates es coneixeran les dades sobre el passat pont de Sant Josep, una nova prova prèvia a la Pasqua a l'efectivitat de l'estratègia valenciana contra el coronavirus.