La Comunitat Valenciana sumarà 50.000 tauletes i portàtils escolars i treballa per a passar "del XarxaLlibres a XarxaMóvil"

Guardar

ordenador
ordenador

La Comunitat Valenciana incorporarà pròximament, a través d'un conveni amb el Govern central, 50.000 dispositius --entre ordinadors portàtils i tauletes-- per als centres educatius de Primària i Secundària que, a més, se sumaran als 30.000 adquirits per la Generalitat Valenciana per a atallar problemes de bretxa digital durant el confinament per la pandèmia.

Aquest material permetrà ampliar els recursos de col·legis i instituts per a avançar en la digitalització de l'ensenyament, de forma que "a mitjà termini" es puga passar "del XarxaLlibres al XarxaMóvil".

Així ho ha asseverat el secretari autonòmic d'Educació, Miguel Soler, que aquest dijous ha oferit una roda de premsa al costat de la regidora d'Educació de l'Ajuntament de València, Maite Ibáñez, per a fer balanç del primer trimestre del curs en la capital.

Soler ha explicat que, mitjançant un conveni amb el Ministeri d'Educació i l'entitat pública estatal Red.es, la Comunitat Valenciana rebrà 50.000 dispositius d'una compra centralitzada per a tota Espanya de 500.000 que estarà llesta previsiblement a l'abril. S'estima que els portàtils es destinaran als centres de Secundària i les tauletes als de Primària.

Els criteris per al repartiment resultaran de la combinació del nombre d'alumnes i aules dels centres amb un índex socioeconòmic i el repartiment es duu a terme en la xarxa pública i concertada, encara que és material inventariable de caràcter públic.

Aquests 50.000 nous fons se sumaran a les 30.000 tauletes que ja va adquirir i va repartir la Generalitat entre els centres educatius valencians per a atallar els problemes de bretxa digital entre l'alumnat que va posar en evidència el confinament per la Covid.

La compra, ha recalcat Soler, "permetrà, no sols donar resposta a la situació d'emergència d'enguany, sinó dotar als centres per al treball ordinari a les aules". En aquest sentit, ha apostat per transformar el concepte actual d'aula d'informàtica a la qual es va "de visita" per "aules mòbils" amb carros de càrrega per a facilitar l'ús de les eines digitals en les diverses àrees de coneixement i "a mitjà termini canviar el XarxaLlibres pel 'XarxaMóvil'".

"Això ha vingut per a quedar-se, s'ha accelerat el procés de digitalització i això ha d'anar acompanyat de la instal·lació de la xarxa wifi perquè els centres tinguen la capacitat necessària".

Quan se li ha planejat si eixe 'XarxaMóvil' és un desig o un projecte real, el secretari autonòmic ha remarcat que, encara que "s'ha inventat" el nom, "no és una desiderata", sinó que la Conselleria està "avançant en una major digitalització del conjunt de l'educació".

De fet, ha comentat que és un dels projectes presentats per la Generalitat en el marc de la reconstrucció europea, ja que requereix quantitats importants d'inversió. De moment, els 80.000 dispositius segurs "permetran que el curs que ve tots els centres tinguen dues o tres aules mòbils" i, "segons com queden els projectes europeus, es veurà el calendari".

EDIFICANT

D'altra banda, a Miguel Soler se li ha preguntat per les crítiques del Grup Municipal Popular per l'execució del pla d'infraestructures escolars Edificant a la ciutat de València.

Sobre aquest tema, el representant de la Conselleria ha afirmat que l'Ajuntament de València ha sol·licitat 21 actuacions per un valor de més de 43 milions, de les quals ja s'han delegat 17 i, d'eixes, 12 ja estan acabades i altres 5 pendents de delegació.

"Simultàniament --ha prosseguit-- hi ha cinc actuacions gestionades directament per la Conselleria, dues d'elles en procés de licitació i tres en redacció de projecte. Parlem de 26 actuacions per un import entorn dels 64 milions d'euros. No sé què és el que va malament. Les coses sempre poden anar millor, però tant de bo les administracions d'ací al pròxim segle facen la mateixa inversió", ha exclamat.

Destacats