La Comunitat Valenciana registra un increment del 9,6% en pacients amb alguna mena d'al·lèrgia

Guardar

Prova diagnòstica d'al·lergies
Prova diagnòstica d'al·lergies

La Comunitat Valenciana ha registrat durant l'any 2019 un increment del 9,6% en el nombre de pacients que assisteix a les consultes dels centres de salut després d'haver desenvolupat algun tipus d'al·lèrgia.

Les al·lèrgies cada vegada són més comunes entre la població, principalment les ocasionades per al·lergògens aeris, i cada any, el dia 8 de juliol se celebra el Dia Mundial de l'Al·lèrgia.

En aquest sentit, l'any 2019 es van registrar a la Comunitat Valenciana 483.769 pacients que havien desenvolupat algun tipus d'al·lèrgia, enfront de 441.013 pacients notificats l'any 2018. A més, és una patologia que desenvolupen de forma més freqüent les dones (59%) que els homes (41%).

Així mateix, el nombre de consultes realitzades als centres d'Atenció Primària també s'ha incrementat un 10,48%. En 2019 es van realitzar 787.906 consultes enfront de les 713.155 dutes a terme l'any 2018.

Quant als tipus d'al·lèrgia, 156.319 de les consultes realitzades han sigut deguts a al·lèrgies ocasionades per un al·lergogen aeri, 23.791 per al·lèrgia a uns certs aliments, 18.152 per al·lèrgia a algun medicament, 7.216 a causa de la picada d'algun insecte i 312.992 per al·lèrgia a una altra mena de substàncies.

D'altra banda, també existeixen diferències per grups d'edat. La població compresa entre els 40 i 59 anys són els que registren major tipus d'al·lèrgies (28,14%) seguit del grup d'edat d'entre 60 i 79 anys (24,8%) i de la població entre 20 i 39 anys (19,4%).

Es manté l'activitat assistencial

Durant els sis primers mesos d'enguany, s'han atés a la Comunitat Valenciana un total de 534.613 consultes per alguna mena d'al·lèrgia, per la qual cosa el ritme assistencial s'ha mantingut malgrat la pandèmia ocasionada pel coronavirus.

De fet, durant els mesos de març a juliol s'han atés una mica més de 2.000 consultes en el Servei d'Al·lèrgia de l'Hospital La Fe, per la qual cosa s'ha mantingut l'activitat assistencial de manera telemàtica o de manera presencial en aquells casos de major severitat.

L'al·lèrgia és una patologia prevalent que afecta quasi a la quarta part de la població, per la qual cosa la pandèmia provocada pel coronavirus ha tingut un impacte directe sobre l'assistència als pacients al·lèrgics.

Segons ha assenyalat Ramón López-Salgueiro, adjunt del Servei d'Al·lèrgia de l'Hospital La Fe, "la fase més aguda i severa de l'epidèmia ha coincidit amb l'època de l'any en la qual existeix una major càrrega al·lergògena en l'ambient i en la qual els símptomes derivats de l'al·lèrgia poden ser més aguts per l'increment en l'ambient dels nivells de pòl·lens (gramínies, xiprer, plàtan d'ombra) i d'àcars de la pols en l'àmbit domèstic".

D'altra banda, "durant aquest temps s'han potenciat les proves de diagnòstic biològic en el laboratori (prop de 10.000 determinacions), la qual cosa ha permés limitar al màxim el temps que el pacient era a l'hospital minimitzant el potencial risc de contagi en el recinte sanitari".

Així mateix, "s'han mantingut els tractaments hospitalaris com la immunoteràpia i l'administració de nous fàrmacs biològics indicats en patologies severes com l'asma greu o la urticària crònica, arribant a administrar unes 650 dosis" ha indicat.

Destacats