25n
Orgull
Orgull

La Comunitat Valenciana proposarà hui en la Interterritorial que la mascareta deixe de ser obligatòria a l'aire lliure

L’evolució favorable de la pandèmia podria alçar l’obligatorietat de la mascareta a les platges i en els espais naturals a partir de l’1 de juliol

La Comunitat Valenciana proposarà hui en la Interterritorial que la mascareta deixe de ser obligatòria a l'aire lliure

Compte arrere per a deixar d’utilitzar la mascareta a l’aire lliure i en espais naturals. Després de la millora de les dades epidemiològiques que van permetre iniciar fa unes setmanes el procés de desescalada, tot apunta al fet que en els pròxims dies es farà un pas més en l’avanç de la relaxació de mesures. I no serà un pas qualsevol, ja que la no obligatorietat de l’ús de la mascareta a l’aire lliure suposa una mesura esperada per gran part de la població, sobretot amb l’arribada de les altes temperatures.

En aquest sentit, el Govern de la Comunitat Valenciana proposarà aquest dimecres, durant la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que l’ús de la mascareta en espais exteriors no siga obligatori “en el primer moment en el qual hi haja oportunitat”. Així, l’evolució de la pandèmia permetria l’inici del mes de juliol sense aquest habitual complement per a fer front a la Covid-19. Concretament, es valora la data de l’1 de juliol perquè entre en vigor aquesta no obligatorietat, data que coincidirà amb la revisió de mesures per part de la Generalitat Valenciana.

No obstant això, la Comissió de Salut Pública, celebrada ahir, no va abordar la possible eliminació d’aquesta mesura: “No s’ha tractat. No hi ha data”, van requerir fonts ministerials. Cal recordar que perquè decaiga l’ús de la mascareta en l’exterior el Govern central ha de modificar prèviament una llei estatal.

SÍMBOL CONTRA LA PANDÈMIA

El president Ximo Puig ja va defensar aquesta proposta fa uns dies, i aquest mateix dilluns insistia que “en el primer moment en el qual tinguem oportunitat ho plantejarem“. Puig recordava que ell ja va dir “fa temps” que hi ha constància científica que tant a les platges com en els espais naturals “no hi ha cap condicionant que faça necessari l’ús de la mascareta”.

Diumenge passat, en una entrevista en À Punt, el cap del Consell insistia que “a l’aire lliure hi ha moltes menys possibilitats de contagi” però recordava que “cal intentar ventilar permanentment els llocs tancats. Tothom ha de ser conscient”.

Per això, es mostrava prudent i demanava continuar utilitzant aquesta mesura de protecció enfront del coronavirus en espais tancats, ja que la mascareta representa “un fet simbòlic, perquè el virus està ací fora, i hem de manifestar clarament tots que estem encara combatent el virus i la imatge de la mascareta és fonamental”.

DISPARITAT D’OPINIONS

Alçar l’obligatorietat de la mascareta a l’aire lliure és una proposta que també demanaran comunitats autònomes com Múrcia, Balears, Madrid, Catalunya, Castella-la Manxa o Castella i Lleó.

Per al Govern de la Regió de Múrcia aquesta decisió s’ha d’afrontar “tots a l’una, com una decisió de país” pel que plantejarà implantar aquesta mesura en totes les comunitats, perquè “no pot ser que entrem una altra vegada en 17 decisions diferents com s’ha fet fins ara per la deixadesa del Govern central”, petició que també es realitza des de Madrid.

Des del Govern de les Illes Balears, malgrat que es mostren a favor de la mesura, sí que mostren preocupació per la situació desigual de la pandèmia en el territori espanyol, fet que fa posicionar-se en contra a Andalusia i a Euskadi. La consellera de Salut del Govern basc, Gotzone Sagardui, descartava ahir relaxar, “almenys de manera immediata”, l’ús de la mascareta perquè encara cal ser “prudent”. Des de la comunitat andalusa, per part seua, el conseller de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, va subratllar aquest dimarts que des d’Andalusia es continua defensant la utilització de les mascareta com a “arma essencial” contra el coronavirus, i no contempla ni planteja ara com ara “alternatives diferents” al seu ús obligatori.

“SERÀ PROMPTE”

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), va afirmar el dilluns que la fi de les mascareta en exteriors “serà prompte, però no podem dir una data. Igual que a França i Alemanya, estem esperant el moment oportú“, recordant que el seu ús en interiors “encara és molt necessari”.

La presència a Espanya de la variant “Delta” (anteriorment coneguda com a Índia) i les nombroses celebracions de fi de curs, fan més complicada la presa d’aquesta mesura. “Aquesta variant no està ocupant un espai important a Espanya, encara que sí que és possible que arribe a ocupar un poc més. És un fet que puga entrar a Espanya amb viatgers, els quals no han de ser estrangers, tant pels aeroports, carreteres o a través dels vaixells”, detallava Simón.

A més, el director del CCAES atribuïa a les celebracions de fi de curs que els descensos globals de contagis de coronavirus no siguen més ràpids. “Mentre que els grups de persones no vacunades han mantingut una tendència estable, s’està observant un increment en els grups més joves lligat als finals dels cursos acadèmics i les celebracions posteriors”, va alertar.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze − 10 =