25n
25N
25N

La Comunitat inicia la 'temporada d'incendis' amb plans per redactar i l'estadística 'en contra'

En agosto en la Comunitat Valeciana se producen, de media, tres incendios forestales diarios

La Comunitat inicia la 'temporada d'incendis' amb plans per redactar i l'estadística 'en contra'
20/06/2019 -

La ‘temporada d’incendis’ en la Comunitat Valenciana no existeix. En els mesos de més calor, de març a setembre, es produeixen més incendis, però “les condicions del mig forestal” del territori fan “que al llarg de tot l’any es donen les circumstàncies que determinen un alt risc d’incendis forestals”. Així ho indica el ‘Pla Especial d’Incendis Forestals’ de la Generalitat, i també les dades estadístiques. Es produeixen 11,7 incendis cada any al desembre, però és el mes amb menys incidència.

Ahir van coincidir dos esdeveniments. Es donava un dels primers episodis de risc alt d’incendi en tota la Comunitat, amb màximes de 34 graus en alguns punts de l’interior. En la zona en la qual els municipis, que han de tindre un Pla de Prevenció d’Incendis per legislació, no el tenen. Un moment que aprofitava el Síndic de Greuges, José Cholbi, des d’Alacant, per a recordar la gravetat de l’assumpte.

Cholbi va recordar ahir que el desembre de 2018, dels 542 municipis valencians que han de tindre aquest pla, només 61 compten amb ell. En xifres relatives, només un 11’4% dels municipis en zones d’alt risc forestal tenen plans de prevenció. L ‘encarregada ara de vetlar per aquests compliments és la nova consellera Mireia Mollà, al capdavant d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica -resumit com Medi Ambient-.

En el nou acord del Botànic II, signat ‘in extremis’ per a formar el nou executiu valencià, es detalla la intenció de redactar “un Pla de Prevenció d’Incendis i Riscos Naturals”. Es tracta d’una ampliació del pla vigent, el ‘Pla Especial d’Incendis Forestals’, revisat en 2017, però amb un focus, precisament, més local. El nou pla haurà d’atendre “la situació d’emergència climàtica” amb “anàlisi de factors de risc” i amb especial atenció “a les mesures d’adaptació i mitigació que es puguen adoptar”. Tot això enfocat, “especialment”, a les “administracions locals”.

Si bé en la Comunitat hi ha incendis forestals tot l’any, el ‘pic’ es troba al voltant d’agost. En aquest mes es produeixen quasi 91 incendis de mitjana cada any, tres al dia. De juny a setembre, els mesos amb més incendis, es produeixen una mitjana de 23 incendis diaris. Malgrat que l’evolució històrica d’aquestes dades marca una línia de tendència a la baixa, les previsions són negatives.

Amb el calfament global, com s’assenyala des del ‘Pla Nacional d’Adaptació al Canvi Climàtic’, els incendis forestals també canvien. Augmenten les temperatures, la sequedat del sòl i, per tant, les variables de risc perquè es genere el foc. El calfament global, unit a l’activitat humana -com la degradació del sòl per explotació excessiva-, augmenta les probabilitats d’incendi. Amb aquests, disminueix la massa forestal, que és un element de control i ‘fre’ del canvi climàtic. És una “roda”, els efectes de la qual intensifiquen els següents, per la qual cosa són necessaris plans concrets d’actuació i prevenció.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 + 17 =