25n
25N
25N

La Comunitat Valenciana i Ceuta són les úniques autonomies que no han sol·licitat a Sanitat el canvi de fase

Tretze CCAA i Melilla demanen la Fase 3 el dilluns, mentre que Madrid, CyL i zones de Catalunya sol·liciten la Fase 2

La Comunitat Valenciana i Ceuta són les úniques autonomies que no han sol·licitat a Sanitat el canvi de fase
04/06/2020 -

Els governs de la Comunitat Valenciana i Ceuta han sigut els únics executius regionals que no han remés informació aquesta setmana al Ministeri que dirigeix Salvador Illa per a canviar de fase del Pla de desescalada a partir del pròxim dilluns 8 de juny.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ja va explicar dimarts passat que sol·licitarien la passada de la Comunitat Valenciana a la Fase 3 perquè la seua voluntat és “actuar amb la màxima prudència” i oferir la seguretat més gran possible als ciutadans i mantenir també la seua “imatge de rigor” de cara als turistes que arribaran pròximament.

Per part seua, els governs de tretze comunitats autònomes i el de la ciutat de Melilla han demanat al Ministeri de Sanitat que els seus territoris passen a la Fase 3, mentre que Madrid, algunes zones de Catalunya i Castella i Lleó han sol·licitat el passe a Fase 2. Per part seua, Ceuta ha registrat un repunt de casos actius de Covid-19 en les últimes dates amb motiu de la celebració de diverses festes d’aniversaris.

El ministre Salvador Illa i el doctor Fernando Simón van comunicar dijous passat els territoris que avançaven de Fase a partir de l’1 de juny, de manera que el 70 per cent de la població espanyola es troba des d’aquest dilluns en la Fase 2, mentre que la Comunitat de Madrid, Castella i Lleó (excepte El Bierzo) i algunes zones de Catalunya encara segueixen en la Fase 1.

També algunes illes van transitar des d’aquest passat dilluns a la Fase 3 com és el cas de Formentera (Balears), La Gomera, El Ferro i La Graciosa, totes aquestes a Canàries.

A aquesta hora, les autonomies que han sol·licitat el canvi de Fase al Ministeri de Sanitat són les següents:

COMUNITAT DE MADRID

El Ministeri de Sanitat i la Comunitat de Madrid es reuniran al llarg d’aquest dijous per a analitzar la petició cursada per l’Executiu regional perquè la regió passe a la Fase 2 de desescalada a partir d’aquest dilluns, 8 de juny.

En la trobada prevista a la vesprada s’abordarà l’informe amb el qual Madrid defensa la seua passada al següent nivell de l’estratègia de desescalada.

CASTELLA I LLEÓ

La Junta de Castella i Lleó ha demanat ja el passe a la Fase 2 de tot el seu territori, un nivell en el qual es troba des d’aquest dilluns 1 de juny l’àrea de salut del Bierzo, a la província de Lleó.

Segons la consellera de Sanitat, Castella i Lleó es troba en una “situació favorable” amb “pocs casos cada dia”, ja que ha aconseguit aplanar la corba.

CATALUNYA

La Generalitat de Catalunya ha proposat que la ciutat de Barcelona i les regions metropolitanes nord i sud avancen a la Fase 2, que es mantinguen en ella les regions sanitàries de Girona i Catalunya Central, a més de les àrees de gestió assistencial Penedès i Garraf.

Proposa igualment que el Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre (Tarragona) i Alt Pirineu i Aran (Lleida) passen a la Fase 3. A més, considera que Lleida té “una bona evolució” i proposa que passe a la Fase 2, encara que és una proposta condicionada a la progressió dels indicadors epidemiològics els pròxims dies.

GALÍCIA

El govern que presideix Alberto Nuñez Feijóo ha remés ja al Ministeri de Sanitat la seua petició per a avançar a fase 3. La Xunta sol·licita que tot el territori gallec transite a partir d’aquest dilluns 8 de juny a la següent fase per presentar “condicions adequades epidemiològiques”.

A més ha reivindicat al Govern central la mobilitat interprovincial en tot el territori gallec.

ASTÚRIES

El Govern del Principat ha sol·licitat ja el pas de la comunitat autònoma a la tercera etapa de la desescalada. No obstant això, i segons ha anunciat el mateix executiu regional, sol·licitarà amb caràcter d’urgència que se suspenga el canvi en el cas que les dades empitjoren.

CANTÀBRIA

L’Executiu que presideix Miguel Ángel Revilla ha sol·licitat també el canvi a Fase 3 després de portar dues setmanes en la segona etapa de la desescalada.

PAÍS BASC

El Govern d’Íñigo Urkullu ha demanat el passe a la tercera etapa de la desescalada i, després del pacte que va aconseguir el PNB amb l’Executiu central per al seu suport a la pròrroga de l’estat d’alarma, el Lehendakari tindrà potestat per a gestionar les mesures que s’establisquen dins de la comunitat basca.

NAVARRESA

Després d’estar quinze dies en la Fase 2 del pla de desescalada, el Govern foral ja ha plantejat al Ministeri de Sanitat un canvi de Fase en tot el territori encara que amb determinades limitacions en els diferents àmbits d’activitat contemplades en aquesta etapa.

LA RIOJA

La Rioja també ha demanat ja el canvi a Fase 3 i el portaveu del Govern de La Rioja, Chus del Riu, s’ha mostrat optimista de cara al fet que el Ministeri de Sanitat accepte aquesta proposta.

ARAGÓ

Per part seua, el Govern que presideix el socialista Javier Lambán ha demanat també el canvi a Fase 3 de tot el territori i el mateix Lambán va avançar que acordarà la mobilitat entre les províncies de la comunitat.

CASTELLA – LA MANXA

En el cas concret de Castella-la Manxa, la Junta ha sol·licitat el canvi a Fase 3 per a Conca i Guadalajara, que ja porten dues setmanes en la Fase 2, de manera que d’avançar, anirien un pas per davant respecte a la resta de províncies d’aquest territori.

EXTREMADURA

La Junta d’Extremadura ha demanat que les províncies de Càceres i Badaoz puguen passar a la fase 3 davant les “xifres baixes” d’incidència tant de contagiats com de morts per Covid-19 en les últimes setmanes i les seues “capacitats per a poder fer front a una situació de brot que es poguera donar.

ANDALUSIA

La Junta d’Andalusia ha demanat el pas de tot el seu territori a la fase 3 (les províncies de Granada i Màlaga porten una setmana en fase 2) i vol permetre la mobilitat entre províncies si té competències delegades.

BALEARS

En el cas de Balears, el govern presidit per Francina Armengol ha sol·licitat a Sanitat que totes les illes transiten des d’aquest dilluns a la Fase 3 després que Salvador Illa confirmara que Formentera estrenava el mes de juny en aquesta etapa.

CANÀRIES

En la mateixa línia ho ha sol·licitat el Govern canari, que ha demanat a l’Executiu central que tot l’arxipèlag passe a la Fase 3 de la desescalada, etapa en la qual ja es troben les illes de la Gomera, El Ferro i La Graciosa.

MELILLA

El Ministeri de Sanitat va rebre aquest dimecres la petició formal de la ciutat Autònoma de Melilla per a passar a fase 3 després de tindre un sol cas de Covid-19 en dotze dies i “continuar sent la regió del país amb menys casos absoluts i amb menor taxa de mortalitat”, segons la Conselleria de Salut Pública.

MÚRCIA

La comunitat ha demanat el passe a la fase 3 en tota la comunitat, inclosa la localitat de Totana, que es va incorporar una setmana més tard a la fase 2 a causa d’un brot.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 + 2 =