25n
25N
25N

La Comunitat Valenciana no demanarà passar a la Fase 2 aquesta setmana "pel sentit de prudència"

Arxiu

La Comunitat Valenciana no demanarà passar a la Fase 2 aquesta setmana "pel sentit de prudència"
19/05/2020 -

La Generalitat no demanarà que la Comunitat Valenciana passe a la Fase 2 de la desescalada aquesta setmana, per “prudència” encara que “les dades són bones”, segons ha anunciat la consellera de Sanitat, Ana Barceló, en la seua roda de premsa diària, en la qual ha indicat que encara que el territori valencià “epidemiològicament va bé”. No obstant això, ha indicat que “l’índex de reproducció, encara que està per davall del valor 1, ha crescut alguna cosa: del 0,66 al 0,85”.

“No tenim cap brot, però volem esperar a aquesta setmana. Deixarem que transcórrega i romandrem en la Fase 1 altres set dies més. Sumarem 14 dies en les tres províncies, més els set dies que portaven els 10 departaments de salut que van passar abans”, ha explicat.

Barceló, que havia anunciat dissabte passat la intenció de la Generalitat de demanar aquesta mateixa setmana l’avanç a Fase 2, ha destacat que ha sigut una decisió “molt meditada”, i basada a “protegir la salut dels valencians”.

En tot cas, ha defensat que, amb les dades que tenia en aqueix moment no va ser “imprudent” sinó que va confiar que l’evolució de la pandèmia seria “positiva” i, ara, quan només han passat dos dies en la 1, “en aquests moments és millor esperar una setmana”. “No passa res, podem anar assegurant millor les fases perquè entre la segona i tercera diferències són abismals i millor anar pas a pas”, ha indicat i l’evolució pot anar canviant.

“Entenc que encara que vaig anunciar aqueixa possibilitat, en aquests moments i veient que, encara que no hi ha brot” i atés que la línia de l’índex de reproducció va canviant cap a l’1, que és el valor “crític”, això “convida a la prudència” per a veure què és el que ha passat epidemiològicament i veure la setmana vinent. Així, ha indicat que els valencians recorreran “el camí tranquil·lament, pausadament”. “Volem eixir d’aquesta situació tots junts i això requereix responsabilitat”, ha indicat.

SEGUEIXEN SENSE L’INFORME SOBRE EL PAS A LA FASE 1

Barceló, que ha admés que no disposen de l’informe pel qual el Ministeri va denegar el primer passe a la Fase 1 encara que han intercanviat “informació tècnica”, ha rebutjat també que aquesta decisió supose un “greuge” per als municipis dels deu departaments de salut que van passar abans que la resta i ha defensat que el criteri provincial permet la mobilitat a l’entorn de la província, la qual cosa és “una cosa molt positiva” perquè “podem restablir relacions i trobar-nos a molta gent”.

La consellera ha confirmat que s’ha tractat d’una decisió pròpia de la Generalitat, que l’ha traslladada aquesta mateixa vesprada al departament de Salvador Illa. Així mateix, ha justificat que en el seu moment van apostar pel criteri de l’àrea de salut però han preferit el provincial per a facilitar la mobilitat i ha detallat que fins a la Fase 2 no demanaran la possibilitat de trasllats entre províncies.

En aquest mateix sentit s’ha pronunciat la subdirectora general d’Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat, Herme Vanaclocha, qui ha exemplificat la situació amb el cas de l’àrea de la Ribera i quan la Conselleria de Sanitat va demanar que hi haguera restriccions en la seua passada a la Fase 1 en haver detectat un dilluns que s’havien triplicat els contagis, en pujar de 13 a 40 en cinc pobles contigus en un breu espai de temps.

Sanitat ho va comunicar al Ministeri i va realitzar un estudi específic per a veure si podia tractar-se d’una transmissió comunitària, que es va descartar en comprovar-se que la traçabilitat revelava que era principalment de personal sanitari, treballadors sociosanitaris o convivents d’antics casos, i aquest va ser el motiu pel qual el dijous es va demanar que no hi haguera limitacions en cap àrea de la Comunitat.

“PRUDÈNCIA”

Per això, ha dit, el descarte de passar de fase en aquest moment “té a veure amb la prudència”. “En el seu moment no teníem clar el que havia passat en La Ribera”, ha dit, però en haver-se passat de l’índex de reproducció de 0,66 a 0,85 i haver de fer la comunicació aquest dimecres al Ministeri, han optat per no fer-lo.

Al seu judici, ara “el pitjor que pot ocórrer és que tornem cap endarrere” i ha assenyalat que si està havent-hi més casos és perquè la situació està canviant amb el desconfinament i cal assegurar que això “no porta més transmissió” perquè “tornar arrere no podríem permetre’ns-ho i preferim esperar una setmana”. “La transmissió no és només que el virus siga ací, continua estant i seguirà”, ha advertit, i ha dit que tots els dies hi ha casos asimptomàtics i “no podem desbordar-nos”. “Per damunt de tot aquest la salut dels valencians encara que tinga cost per a tots”, ha conclòs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit + 15 =

Informacion coronavirus