25n
25N
25N

La Comunitat Valenciana es queda en la fase 0 malgrat tindre menys casos sospitosos que el País Basc

El País Basc presentava pitjors dades d’incidència de la Covid-19 que la Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana es queda en la fase 0 malgrat tindre menys casos sospitosos que el País Basc
11/05/2020 -

L’anunci del Ministeri de Sanitat sobre quines comunitats autònomes passen a la fase 1 de la desescalada ha deixat arrere a les grans ciutats de la Comunitat Valenciana. Una decisió que ha caigut com un pitxer d’aigua freda ja no només per al comerç i l’hostaleria, que havien deixat tot preparat per a la seua reobertura, sinó també per al govern valencià. El president de la Generalitat, Ximo Puig, havia afirmat, dies abans, que “la Comunitat Valenciana estava en condicions de passar a la Fase 1 a partir de l’11 de maig”. No obstant això, divendres passat tan sols algunes localitats valencianes continuaven amb el procés de desescalada.

La consellera de Sanitat, assenyalava que “no he escoltat cap raó, ni objectiva ni tècnica, i, no obstant això, sí que he vist com altres comunitats autònomes han pogut passar a la fase 1 sense reunir els criteris que reuneix la Comunitat Valenciana”. El mateix president de la Generalitat també compartia, a través del seu compte de Twitter, la seua disconformitat amb aquesta decisió perquè, apuntava, “hem justificat amb criteris tècnics les condicions per les quals tota la Comunitat Valenciana havia de passar a la fase 1”.

No obstant això, a aquest malestar generalitzat se li ha sumat comprovar que a altres comunitats autònomes amb aparents pitjors dades que la Comunitat Valenciana sí que se’ls ha permés passar a la fase 1. Aquest ha sigut el cas del País Basc. De fet, com va assenyalar la consellera de Sanitat, i per posar un exemple, una de les dades que es demanaven era la incidència acumulada del virus durant els últims 14 dies per cada 100.000 habitants. A la Comunitat Valenciana aquesta xifra se situava en el 13,59, mentre que al País Basc se situava en un 40,63, a La Rioja en un 63,76 o a Navarra amb un 64,96. Totes elles han passat, íntegrament, a la fase 1.

El Govern de Pedro Sánchez justifica la seua decisió en què la Comunitat Valenciana comptava amb “un nombre important de casos sospitosos als quals encara no se li havia pogut fer un test de diagnòstic”, cosa que no ocorria, per exemple, al País Basc on a un 52% de persones amb símptomes sí que se’ls va realitzar les proves per PCR.

No obstant això, en aquest punt la polèmica se centra en el fet que la relació entre els casos sospitosos i la realització de les PCR no anava a tindre’s en compte. I és que com ha apuntat Puig “la Comunitat Valenciana no ha suspés. Han canviat les regles a meitat partit“. Per aquest motiu, des del govern valencià exigeixen que es revise com més prompte millor l’informe emés per la Comunitat Valenciana “perquè es revertisca aquesta situació com més prompte millor”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

6 + cinc =

caixaontinyent
paterna
ruta massamagrell