25n
25N
25N

La Comunitat Valenciana, de liderar els casos de corrupció a encapçalar la lluita antifrau

La Generalitat recupera 7 milions d’euros robats per trames corruptes i treballa per a arribar als 10 en breu

La Comunitat Valenciana, de liderar els casos de corrupció a encapçalar la lluita antifrau

La Generalitat Valenciana ha aconseguit recuperar un total de 7 milions d’euros robats per trames corruptes i espera arribar als 10 milions després de l’última sentència de l’Audiència Nacional per la peça de les pantalles de la visita del papa.

El president Ximo Puig anunciava ahir aquesta xifra durant la sessió de control de Les Corts, reivindicat que un dels objectius que es va marcar el Botànic dins de la lluita contra la corrupció era retornar als valencians i valencianes els diners saquejats per trames corruptes, per a això va posar en marxa una unitat de recuperació d’eixos diners públics.

Sobre aquest tema, el síndic de Compromís, Fran Ferri, afirmava que “la pitjor acanada als valencians ha sigut la corrupció del PP” i criticava als qui s’obstinen a “traure pit” d’aquell model “de constructors sense escrúpols i polítics sense vergonya”.

En aquest sentit, Ferri anunciava en la seua intervenció una iniciativa per a limitar el sou als banquers mentre s’està negociant l’acomiadament de milers d’empleats del sector, perquè al seu judici “el millor homenatge al 15M és continuar lluitant contra l’avarícia, la desigualtat i la injustícia”.

RECUPERAR 18 MILIONS

Durant aquesta segona legislatura del Botànic el govern valencià treballa per a recuperar al voltant de 18 milions d’euros procedents de casos de corrupció.

Una meta que el govern valencià es va posar des de la seua arribada a les institucions. En l’inici de la primera legislatura del tripartit la vicepresidenta Mónica Oltra assegurava que “aquest Govern no deixarà de treballar fins a recuperar l’últim cèntim de què se’ls ha robat a tots els valencians i valencianes” i posava l’accent que “enfront de les corrupteles del passat, el Govern del Botànic treballa des de la transparència, posant en marxa mecanismes per a prevenir aquestes qüestions i perquè no torne a passar mai més. Un Govern honrat que està intentant refer la imatge que el Partit Popular va deixar de la Comunitat Valenciana”.

En un primer moment, l’Oficina de Recuperació d’Actius de la Generalitat Valenciana va poder recuperar per a les arques públiques sis milions d’euros procedents de 18 causes diferents, com Terra Mítica, Emarsa, Cooperació o Fitur (peça separada del cas Gürtel) i actualment es treballa en la recuperació de diners i béns immobles del cas Erial i del cas Imelsa.

En aquest últim, el Jutjat d’Instrucció número 18 de València ordenava al febrer buscar tant a Espanya com a l’estranger possibles béns de l’expresident de la Diputació de València Alfonso Rus; de l’exsecretari autonòmic d’Educació Màxim Caturla i de Marcos Benavent, exgerent d’Imelsa, sent la mateixa Oficina de Recuperació i Gestió d’Actius l’encarregada de localitzar béns dels investigats en aquest procediment.

yonki_dinero

Marcos Benavent.

LÍDER DE LA LLUITA ANTIFRAU

Un treball que ha donat els seus fruits, ja que un informe de la Unió Europea publicat en 2019 situava a la Comunitat Valenciana com a exemple en la lluita contra les pràctiques corruptes, un treball que el Consell ha reforçat amb els instruments de fiscalització, transparència i control.

Segons l’últim “Índex de Corrupció”, el principal indicador global de la corrupció en el sector públic, publicat en 2020, Espanya té una puntuació de “62 sobre 100”, sent el resultat d’una mitjana entre les diferents regions, i sent un dels països de la UE amb les variacions més grans.

En aquest sentit, des de la UE assenyalen que Espanya “encara no compta amb una estratègia nacional per a evitar la corrupció”, però assenyala que “s’han creat plans de prevenció i agències de lluita contra la corrupció en algunes Comunitats Autònomes i municipis”, enaltint el treball realitzat en el territori valencià.

Fa uns anys la Comunitat Valenciana era portada dels mitjans nacionals per ser la segona regió d’Espanya amb més casos oberts sobre corrupció i, poc després, un informe de la mateixa Unió Europea la situava com la quarta regió espanyola més afectada per la corrupció.

En aquests últims sis anys l’autonomia valenciana ha passat de ser líder en casos de corrupció a liderar la lluita antifrau.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × tres =