25n
25N
25N

La Comunitat Valenciana impulsa una eina d'Intel·ligència Artificial que detecta pneumònia pel Covid-19

La Comunitat Valenciana impulsa una eina d'Intel·ligència Artificial que detecta pneumònia pel Covid-19
28/03/2020 -

Hospitals públics valencians i centres d’investigació participen en un projecte per a impulsar una eina d’ajuda al diagnòstic, pronòstic i triatge de casos de coronavirus mitjançant l’aplicació d’Intel·ligència Artificial, amb la finalitat de detectar de manera primerenca casos de pneumònia causada pel Covid-19, per a previndre conseqüències greus en la salut dels pacients.

La Conselleria d’Innovació promou aquest projecte que, segons ha explicat la responsable d’aquest departament, Carolina Pacual, “utilitzarà, amb dades anònimes, les radiografies toràciques que per protocol es realitzen als pacients que mostren símptomes d’infecció per coronavirus”. Aquestes imatges, ha detallat en un comunicat, seran analitzades mitjançant Intel·ligència Artificial per a la detecció primerenca d’una pneumònia.

En aquest sentit, la consellera ha subratllat que aquest projecte, que es realitza en col·laboració amb la Conselleria de Sanitat Universal, “facilitarà que el personal sanitari puga identificar a aquells pacients amb major risc d’evolucionar a una situació greu o crítica i per tant de poder actuar amb rapidesa per a evitar complicacions greus de salut”.

A més, segons ha explicat, “aquest projecte ajudarà al personal mèdic en el garbellat i la detecció dels casos més greus i, al mateix temps, a optimitzar els recursos sanitaris”. Carolina Pascual ha indicat que la IA es converteix a més en “una eina essencial per a minimitzar i agilitar la càrrega de treball”.

INVESTIGADORS “D’EXCEL·LÈNCIA” PER A TRACTAR EL COVID-19

El projecte compta amb un “potent” grup d’investigadors “d’excel·lència”, ha destacat. En concret, participen 24 persones d’hospitals públics valencians, a més de personal investigador de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), Centre d’Investigació Príncep Felip, la Universitat d’Alacant, la Universitat Miguel Hernández, Medbravo i General Electric Health.

Els centres hospitalaris tenen una alta disponibilitat de Raigs X convencionals, àmpliament utilitzats i més accessibles que altres equips més complexos i els protocols sanitaris estandarditzen la realització d’una placa toràcica a tots els pacients que ingressen amb símptomes de coronavirus.

Aquest equip recopilarà dades de radiografies toràciques i amb l’entrenament de models d’Intel·ligència Artificial a les dades recaptades, més l’experiència clínica, l’eina permetrà detectar de manera primerenca la pneumònia per Covid-19 en pacients amb símptomes lleus.

Igualment, ajudarà a l’estratificació del risc de pacients amb símptomes moderats, ajudant a identificar als pacients amb major risc d’evolució a una condició greu o crítica.

Les dades seran totalment anònims, de manera que no es puga identificar a qui pertanyen les radiografies, sinó que la informació recaptada farà referència únicament a aspectes clínics.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos + 8 =