25n
25N
25N

La Comunitat Valenciana estudia limitar reunions socials i familiars a un grup de convivència excepte excepcions

Oltra, sobre el possible tancament de grans superfícies comercials: “igual la setmana que ve hem de ser més restrictius”

La Comunitat Valenciana estudia limitar reunions socials i familiars a un grup de convivència excepte excepcions
20/01/2021 -

La Generalitat estudia la possibilitat de limitar les reunions socials i familiars a un únic grup de convivència, excepte excepcions de cures, criança i parelles que no visquen juntes, en funció de la flexibilització de l’estat d’alarma a Espanya que plantegen aquest dimecres la Comunitat Valenciana i altres regions en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

Segons han confirmat a Europa Press fonts de Presidència, aquesta nova restricció requereix una modificació de l’estat d’alarma perquè afecta drets fonamentals, amb el que està condicionada al fet que l’aprove el Govern i “no és previsible a curt termini”. De moment hi ha una “predisposició” a valorar-ho i que vaja acompanyat de l’avançament del toc de queda a les huit de la vesprada.

La possibilitat d’aplicar aquesta mesura va ser avançada anit en Twitter la vicepresidenta portaveu, Mónica Oltra, que va assegurar que s’havia “acordat” en la taula interdepartamental COVID de la Generalitat, on també es va decidir el tancament total de l’hostaleria i el dels comerços a les sis de la vesprada a partir d’aquest dijous.

Oltra, en declaracions als mitjans aquest dimecres, ha remarcat que és “normal” que la limitació de reunions no fora anunciada al costat de la resta de mesures “per prudència segurament” i perquè deriva de l’estat d’alarma en introduir una situació extraordinària, a més d’excedir de les competències de la Conselleria de Sanitat.

“Ha d’aprovar-se per decret del president”, Ximo Puig, ha precisat, i ha assegurat que es va valorar incloure-ho pròximament en la mateixa ordre del possible avançament del toc de queda per a “no traure hui un decret i despús-demà un altre; té tota la lògica”.

Com a norma general, ha plantejat que només puga reunir-se un únic grup de convivència amb l’excepció de la criança i les cures, sobretot a majors i dependents, i tenint en compte situacions com “un germà que recull al teu fill del col·legi perquè estàs treballant”. També ha garantit que, si s’aplica, es tindran en compte els nuclis familiars de progenitors no convivents i “les persones que conviuen en soledat”. “Qui ho ha regulat ja són les Illes Balears, seria una seria un poc seguir model”, ha apuntat.

La també líder de Compromís ha justificat que ho avançara en un tuit a manera d'”aclariment per a resoldre els dubtes d’un periodista” i l’ha emmarcat en la normalitat, rebutjant aquestes “polèmiques en les quals de seguida es fa una tempesta”.

En tot cas, ha advocat per un estat d’alarma més flexible perquè cada comunitat puga prendre mesures en funció de la seua situació epidemiològica, perquè “la realitat de Canàries no és la mateixa que la de la Comunitat”. I ha assegurat que a partir d’ací s’avaluaran totes les decisions que depenen del president, com el tancament perimetral de la regió o el toc de queda.

“Ara, més prompte de les deu de la nit no es pot establir el confinament nocturn. Castella i Lleó ho ha intentat i no es pot”, ha constatat, defensant que cada autonomia puga posar-ho “alhora que cada govern considere” siguen les sis, les huit o les nou de la nit.

Sobre si afecta drets fonamentals, Oltra ha insistit que el seu encaix legal és el mateix estat d’alarma i en què ha de comptar amb el suport del Congrés. “Tot està sotmés a la jurisdicció: si algú considera que afecta drets i no està emparat, hauria d’anar al Tribunal Superior de Justícia”, ha recalcat.

“LA SENSACIÓ COL·LECTIVA ÉS ESTAR DARRERE DEL VIRUS”

En general, preguntada per si les noves mesures arriben tard, ha assegurat que espera que no i que “és obvi com tenim el sistema sanitari”, davant el nivell de contagis, l’augment d’hospitalitzacions i llits UCI ocupades i la situació de “desbordament” dels sanitaris. “Això és ací, i la sensació col·lectiva és d’estar sempre per darrere del virus”, ha lamentat.

Respecte a la possibilitat de tancar centres comercials, Oltra ha lliscat que “igual la setmana que ve toca ser més restrictius encara perquè sembla sempre que anem amb una setmana de decalatge, deu dies de reunió en reunió”. “Tothom sap la meua opinió i l’opinió col·lectiva de la part que represente”, ha afegit sobre la postura de Compromís.

Sí que ha advocat per tancar “almenys els grans” perquè no és el mateix una botiga de 30 metres que una de mil, encara que ha defensat que el tancament a les sis de la vesprada ja està delimitat en “l’horari més sensible en el qual no és tant una compra comuna com un lloc d’oci”.

I ha afirmat que “igual la setmana que ve toca ser més restrictius encara perquè sembla sempre que anem amb una setmana de decalatge, deu dies de reunió en reunió”. “En qualsevol cas, anem avançant en la mesura que ens anem acostant al que diu la ciència i sobretot el que els sanitaris estan demanant: en un moment en el sistema està sotmés a un estrés insuportable, cal restringir els espais relacionals de les persones”, ha postil·lat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze + cinc =