La Comunitat Valenciana, la quarta amb més cinemes adaptats a persones sordes i cegues

Guardar

cine-adaptado
cine-adaptado

Madrid ha revalidat la seua posició com la comunitat autònoma amb una major oferta de cinema adaptat en 2019, amb 24.304 projeccions, d'acord amb les dades sobre l'Agenda Cultural Accessible del Centre Espanyol del Subtitulat i l'Audiodescripció (CESyA).

La Comunitat de Madrid és seguida per Catalunya amb 17.174 sessions accessibles, Andalusia amb 12.508, la Comunitat Valenciana amb 11.829 i País Basc amb 6.475.

El CESyA ha monitorat el nombre de sessions de cinema accessible per a persones sordes i/o cegues des de l'any 2014, a través de l'Agenda Cultural Accessible (ACA), un servei integral disponible en forma de pàgina web i d'aplicació gratuïta per a IOS i Android.

Aquesta eina permet consultar des de qualsevol telèfon intel·ligent o tauleta tota l'oferta cultural adaptada a persones amb discapacitat sensorial, incloent-hi cinema, teatre, museus i esdeveniments en directe. A més, l'ACA permet filtrar per província i tipus de servei d'accessibilitat: subtitulat, audiodescripció o llengua de signes espanyola (LSE).

Des del 2014, data en la qual es va crear l'ACA i es van començar a monitorar aquests serveis, hi ha hagut un total de 332.957 sessions de cinema adaptat a Espanya. Aproximadament un terç d'eixe total li correspon a la Comunitat de Madrid, que en els últims cinc anys ha comptat amb 101.343 projeccions accessibles.

Catalunya ocupa la segona posició amb 52.523 projeccions, Andalusia amb 40.822, la Comunitat Valenciana amb 33.609 i País Basc amb 30.983, des de gener del 2014 fins a desembre del 2019.

D'altra banda, la xifra més xicoteta li correspon a les Illes Balears amb 24 projeccions des de l'any 2014, i els territoris de Cantàbria, Múrcia, Extremadura, Canàries, Ceuta i Melilla encara no compten amb serveis d'accessibilitat.

En 2019, l'oferta de projeccions amb serveis adaptats a persones cegues i/o sordes s'ha incrementat un 1,71 per cent, és a dir, 1.507 projeccions accessibles més que en 2018.

"L'accessibilitat ha arribat per a quedar-se", afirma la directora gerent del CESyA, Belén Ruiz Mezcua. "En 2014, que és quan comencem amb l'ACA, només hi havia unes 5.000 projeccions accessibles. Ara hi ha quasi 85.000 sessions més, i la xifra s'incrementa cada any", ha apuntat.

El CESyA, l'entitat que ha elaborat aquesta anàlisi, és un centre d'investigació i innovació tecnològic sobre discapacitat dependent del Reial Patronat sobre Discapacitat del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, gestionat per la Universitat Carlos III de Madrid (UC3M) amb seu al Parc Científic de Leganés i que compta amb la col·laboració del Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI).

El projecte multidisciplinari del CESyA consisteix a afavorir l'accessibilitat al voltant dels mitjans audiovisuals a través dels serveis de subtitulat i audiodescripció.

Destacats