La Comunitat Valenciana, al capdavant de la vacunació

Divendres s'havien subministrat un total de 86.927 dosis de la vacuna contra el coronavirus, un 92,1% de totes les rebudes

Guardar

vacunacion 1 gandia
vacunacion 1 gandia

La Comunitat Valenciana inicia la quarta setmana de vacunació sent la comunitat autònoma amb major percentatge de vacunes posades. Divendres s'havien subministrat un total de 86.927 dosis de la vacuna contra el coronavirus, un 92,1% de totes les rebudes. Un motiu per a l'esperança durant els dies més durs de la pandèmia, ja que el divendres es va tornar a superar el rècord de contagis amb 7.497 nous casos.

L'únic territori que s'aproxima a la Comunitat Valenciana és la ciutat de Melilla que, a data de dijous 14 de gener, se situava amb un percentatge de 91,1%, segons les dades facilitades pel Ministeri de Sanitat.

Per províncies, s’han administrat 11.653 a Castelló, 32.472 a Alacant i 42.802 a València. Ahir es va començar amb la vacunació de les segones dosis als primers vacunats.

Així i tot, per a aconseguir l'objectiu del Govern de tenir 30 milions de vacunats a l'estiu, s'haurà d'augmentar el ritme. Actualment, a escala estatal el ritme de vacunació és d'unes 700.000 dosis setmanals, ritme que s'hauria de multiplicar per dos per a arribar a la xifra prevista dins de 22 setmanes.

FLEXIBILITZAR EL REPARTIMENT DE DOSI

En aquest sentit, tant el president Ximo Puig com la vicepresidenta Mónica Oltra han insistit que el Ministeri de Sanitat ha de flexibilitzar la distribució setmanal de vacunes perquè les comunitats autònomes que tenen més capacitat puguen punxar més dosis.

"No vull amb això plantejar cap inequitat ni cap insolidaritat", alertava Puig en declaracions als mitjans de comunicació, en les quals aclaria que l'objectiu és "tot el contrari: ser més eficients com a país" i que Espanya en el seu conjunt no tinga un estoc de vacunes "més enllà del raonable" per a la segona ronda de la campanya.

"Si Astúries, la Comunitat Valenciana o Melilla poden vacunar més, per què no s'han d'enviar més vacunes? Al final són espanyols immunitzats, visquen on visquen. Ací s'ha de vacunar per terra mar i aire, aquest és l'objectiu, en dilluns i en dies de guardar", reivindicava el divendres la també portaveu del Consell després del ple.

Oltra defensa que és "molt de sentit comú" i una qüestió d'equitat, igualtat i eficàcia "no per a perjudicar a ningú, sinó per a afavorir la immunització de persones com més de pressa millor".

PFIZER REDUIRÀ LES ENTREGUES

La farmacèutica Pfizer informava el divendres que a partir d'aquesta setmana reduirà temporalment els lliuraments a Europa de la seua vacuna contra la Covid-19, amb la finalitat d'augmentar la capacitat de producció de 1.300 a 2.000 milions de dosis a l'any.

Això afectarà temporalment els enviaments de finals de gener i principis de febrer, però proporcionarà un augment significatiu de les dosis disponibles per a finals de febrer i març.

Aquesta notícia va coincidir pràcticament amb l'arribada de la nova vacuna de Moderna, que va començar a subministrar-se dimecres passat en tota Espanya. S'espera que arriben al voltant de 600.000 dosis d'aquesta vacuna en les pròximes setmanes: 52.000 dosis aquesta setmana, 127.900 dosis en la primera de febrer i 383.900 dosis en la tercera.

PERSONAL SANITARI JUBILAT

Per a augmentar aquest ritme de vacunació la Conselleria elaborarà una borsa de metges jubilats voluntaris, d'entre 65 i 70 anys, per a administrar la vacuna, i ha matisat que aquests seran vacunats abans de començar a treballar. A més, també es confeccionarà una llista de metges voluntaris de la privada per a administrar la vacuna.

Actualment segueix el procés de vacunació del personal sanitari de primera línia mentrestant, en paral·lel, es continua la vacunació d'usuaris i treballadors de residències.

Es considera personal de primera línia el que té major risc d'exposició per dur a terme activitats en l'atenció directa de pacients Covid-19, així com per tenir major probabilitat de tenir contacte amb una persona amb infecció.

ELS DOCENTS COM A SERVEI ESSENCIAL

En aquest sentit, Compromís va registrar la setmana passada una iniciativa en el congrés perquè el personal docent siga prioritari en la segona fase de vacunació, encara per determinar per part del Ministeri de Sanitat, en la qual es preveu vacunar al personal que presta serveis considerats essencials.

"L'educació és fonamental com a element cohesionador de la societat i necessari per a l'equitat i la superació de desigualtats. Els i les professionals de l'educació, com a personal públic que es troben en primera línia, no sols han de ser inclosos en aquesta segona fase de vacunació, sinó que la seua vacunació ha de ser prioritària", explica el seu portaveu Joan Baldoví.

Destacats