25n
Orgull
Orgull

La Comunitat Valenciana i Balears, connectades amb el ‘Pont de Jaume I’ amb reptes comuns per a la seua reactivació

Ambdós territoris han acordat cinc grans projectes per a potenciar l’Economia Blava basats en la digitalització, la innovació, la ciència i el respecte al medi ambient

La Comunitat Valenciana i Balears, connectades amb el ‘Pont de Jaume I’ amb reptes comuns per a la seua reactivació
07/07/2021 -

La I Cimera Illes Balears-Comunitat Valenciana no serà una cita puntual. Després de dues jornades de treball conjunt entre les administracions, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, han acordat que ha arribat per a quedar-se amb l’objectiu enfortir un projecte comú de recuperació basat en la sostenibilitat, la innovació, la digitalització i la reivindicació de la “reconnexió econòmica, social i emocional d’Espanya” a través de la perifèria. La primera edició ha forjat, així, “el Pont de Jaume I” que connecta ambdós territoris.

La ‘I Cimera Illes Balears-Comunitat Valenciana’ va finalitzar ahir després de dues jornades de treball a Palma on el govern valencià i el balear, entitats i ciutadania han intercanviat formes de treball i idees entorn a reptes que comparteixen, com el finançament més just, la reivindicació de descentralitzar Espanya sent “més sensibles a la diversitat” territorial o l’aposta per l’Economia Blava en el marc dels fons Newt Generation de la Unió Europea (UE).

I aquest és, precisament, un dels grans objectius marcats en aquesta trobada que en 2022 se celebrarà en la Comunitat Valenciana: fer del Mediterrani un espai de recuperació econòmica, d’innovació i de protecció del medi ambient a través de l’Economia Blava. Un estímul per a modernitzar els sectors econòmics relacionats amb la mar, millorar els ecosistemes costaners i marins, conservar la biodiversitat i generar ocupació i cohesió social a través del diàleg social, la participació ciutadana i la cooperació institucional.

Cinc grans projectes per a la recuperació

El document de treball fruit d’aquesta primera cimera marca quatre grans projectes per a enfortir el ‘Pont de Jaume I’, “un pont de mar blava entre la Comunitat Valenciana i les Illes Balears” que evidencia que “la perifèria està en el cor de l’Espanya real“, tal com ha assenyalat Puig com a conclusió a la trobada.

El primer d’ells és impulsar i modernitzar les connexions intermodals entre tots dos territoris per a mercaderies i passatgers i potenciar la descarbonització del transport marítim en el marc de les inversions del Corredor Mediterrani i reforçant la connexió Madrid-València amb Palma i altres poblacions en les Illes Balears. Tot això amb l’impuls d’un clúster logístic intermodal mediterrani.

En segon objectiu és la creació d’una plataforma comuna per a la generació de coneixement per a mitigar i adaptar-se al canvi climàtic, lluitar contra la contaminació marina i la conservació de la biodiversitat al Mediterrani. Es tracta d’un corredor mediterrani ecològic per a fomentar la investigació sobre la mar i la cerca de potencialitats en la digitalització, aplicació d’intel·ligència artificial i robòtica; el foment de clúster d’empreses en tecnologia marina i economia blava; i l’atracció, retenció i retorn de talent científic, investigador i empresarial.

En tercer lloc, redefinir el model turístic per a reactivar-lo i modernitzar-lo amb més qualitat, diversificació i amb la transició ecològica com a bases per a la reactivació i modernització del sector, de manera que es genere un model més respectuós amb el medi ambient i amb ocupació estable.

Així mateix, millorar les qualificacions professionals i les competències digitals per a l’ocupació amb projectes conjunts, entre ells un fòrum permanent d’intercanvi i bones pràctiques formatives orientat a transformar sectors tradicionals i consolidar emergents.

A més, crear l’Observatori de Bretxa Digital per a conéixer la situació de la Comunitat Valenciana i tractar de solucionar aquesta desigualtat. Entre les mesures, es preveu posar millorar el Districte Digital dependent de la Conselleria d’Innovació i posar en marxa plans complementaris de ciència.

En aquest sentit, Puig i Armengol van anunciar ahir que la Comunitat Valenciana i Balears lideraran un “gran projecte d’avantguarda” assignat pel Ministeri de Ciència: el programa d’Astrofísica i Física d’Altes Energies, que investigarà l’acceleració de noves partícules i la generació d’energia estel·lar amb 34 milions d’euros de pressupost.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × tres =