25n
25N
25N

La Comunitat Valenciana, tercera autonomia amb més queixes al Defensor del Poble en 2019

La Comunitat Valenciana, tercera autonomia amb més queixes al Defensor del Poble en 2019
13/05/2020 -

El Defensor del Poble va tramitar en 2019 un total de 20.616 expedients en tota Espanya: 20.215 queixes, un 18,9% més que l’any anterior; 266 investigacions d’ofici enfront de les 372 de l’any 2018; i 135 sol·licituds d’interposició de recurs d’inconstitucionalitat, enfront de 327 de l’any precedent. La Comunitat Valenciana va ser la tercera autonomia on es van elevar més queixes, un total de 2.167.

Així consta en l’Informe Anual de la Institució relatiu a l’exercici 2019, que l’Oficina del Defensor del Poble ha entregat aquest dimecres a les Corts Generals i en el qual es recullen totes les actuacions realitzades durant l’any passat. En aquesta ocasió, el Defensor del Poble en funcions, Francisco Fernández Marugán, no ha acudit personalment a entregar l’informe donada la situació de pandèmia.

Respecte a la procedència geogràfica de les queixes rebudes, la institució detalla que el número més gran d’elles van ser presentades per madrilenys (5.751 expedients), andalusos (2.429), valencians (2.167) i catalans (1.915).

De les queixes procedents de valencians, la majoria (426) eren referides a assumptes d’Interior; seguits d’Administració de Justícia (353); Migracions (167); Funció i Ocupació Públics (167); Activitat Econòmica (110); Política Social (100). Ja amb menys d’un centenar apareixen després Imposats (99); Educació (86) i Centres Penitenciaris (80).

“Algunes de les resolucions formulades a les Administracions pel Defensor del Poble en 2019 poden veure’s ara, en aquesta situació inèdita que estem vivint, fora de context o pertanyents a un món que tardarem a recuperar”, ha afirmat Fernández Marugán en al·lusió a l’efecte de la crisi del coronavirus.

No obstant això, el Defensor ha apuntat que unes altres de les seues recomanacions i suggeriments passats, “tenen ara més actualitat que mai, ja que algunes manques del passat s’estan deixant veure en aquesta crisi amb una major intensitat”. Com a exemples, ha destacat la situació de les residències d’ancians o la necessitat de crear una renda mínima d’inserció social d’àmbit estatal.

RECOMANACIONS

Entre les recomanacions que va realitzar el Defensor del Poble a l’administració valenciana figura que la Conselleria de Sanitat tinga en compte, en la previsió d’ingressos i despeses anuals, “el dèficit estructural de la sanitat pública en la Comunitat Valenciana, i s’adopten les mesures necessàries per a garantir el pagament a proveïdors”.

A la Conselleria d’Educació va demanar “adoptar les decisions necessàries per a garantir l’escolarització dels alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu en el centre que els pares lliurement sol·liciten, al qual hauran de dotar dels recursos i mitjans que resulten precisos per a proporcionar-li l’atenció específica que es contemple en l’informe d’avaluació psicopedagògica que s’haja practicat”.

A més, a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives li va recordar l’obligació de “resoldre, dins del termini i en la forma escaient, els expedients relatius a la situació de dependència dels ciutadans i del dret a les prestacions del sistema”.

Aquest departament del Consell apareix en una ocasió en el llistat d”Administracions no col·laboradores’ a causa d’una qüestió relacionada amb una menor ingressada en un centre de la província d’Alacant que es va iniciar el 4 de juliol de 2018 i no va ser contestada fins al cap d’un tercer requeriment el 22 d’agost de 2019.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

set − sis =