La Comunitat serà la segona CCAA que més es beneficie del nou repartiment del fons de 16.000 milions

Puig, "relativament satisfet", espera a llegir la lletra xicoteta i exigeix canviar el finançament autonòmic i la fiscalitat

Guardar

puig
puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha celebrat aquest diumenge que la Comunitat Valenciana serà la segona autonomia, després d'Andalusia, que més es beneficiarà del canvi en el criteri de repartiment del fons no reembossable de 16.000 milions que aprovarà el Govern per a compensar les despeses derivades de la crisi del coronavirus.

"És una bona notícia a l'espera de llegir la lletra xicoteta", ha manifestat en roda de premsa després de la reunió setmanal entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i els autonòmics. El canvi inclou un fons per a educació i un altre per a mobilitat, la qual cosa afavoriria a les CCAA amb més població com demanava la Generalitat.

Puig no ha concretat la quantitat que li toca a la Comunitat per "prudència", per a no generar expectatives, encara que ha estimat el creixement entre un set i un 10% del que es preveu inicialment en el repartiment del fons no reembossable per part del Ministeri d'Hisenda. Espera que servisca per a "tapar forats per la caiguda d'ingressos".

Això sí, ha posat l'accent que el canvi del model de finançament autonòmic continua sent "inajornable ara més que mai" i en què cal obrir un debat sobre la fiscalitat a Espanya per a evitar 'dúmping' en algunes comunitats. "Sempre et quedes insatisfet, però les negociacions són complexes", ha afirmat mostrant-se "relativament satisfet".

El també líder del PSPV ha defensat que era de "justícia" augmentar el percentatge del repartiment pel pes poblacional del 34 al 50% i ha agraït al Govern que atenga les seues peticions. "Ara cal veure la lletra xicoteta de l'acord i després parlar amb rigor i serietat", ha remarcat, perquè ha de passar pel Congrés.

"CADASCUN DEFENSA ELS SEUS INTERESSOS"

Ha dit que entén als seus "col·legues" enfadats per aquest canvi, en referència a les queixes de presidents com Quim Torra (Catalunya) o Emiliano García-Page (Castella-la Manxa) o Javier Lambán (Aragó), però ha negat "mal ambient" en la reunió amb Sánchez.

És, al seu judici, una acció justa perquè "hi ha comunitats que estaven molt a gust amb aquest sistema, però no la Comunitat", que el valora "moderadament i sense agressivitat". "Cadascun defensa els seus interessos", ha resolt.

Dins del fons, en el primer bloc per a despesa sanitària "s'augmenta considerablement la variable demogràfica, del 20 al 35% en el primer tram de 6.000 milions a repartir al juliol i del 40 al 45% en el segon.

El segon bloc de 2.000 milions per a educació que arribaran al novembre també era una "reivindicació" de la Generalitat per a compensar l'esforç durant la pandèmia. "Els diners es repartirà només amb variables demogràfiques, tal com demanàvem", ha subratllat.

I el tercer fons de 5.000 milions, previst per a desembre, va per a la caiguda d'ingressos propis, per la qual cosa ha proposat que el Govern atenga primer la recaptació efectiva de cada CCAA "penalitzant el 'dúmping' fiscal".

També ha celebrat els 800 milions inclosos en aquesta partida per a transport davant la caiguda de viatgers en transport urbà i interurbà i s'ha compromés a atendre el local col·laborant amb els ajuntaments. En el cas de València ha tornat a defensar la seua intenció d'un "bitllet únic" i ha recordat el "deute històric" del Govern.

En definitiva, "el nou disseny del fons atén les nostres reivindicacions i ens ajudarà millor en els primers compassos" després de l'estat d'alarma, ha confiat, la qual cosa veu una prova que el diàleg funciona. "És el camí que tocava per part del Govern", ha asseverat.

Per a controlar el fons, Puig ha precisat que "no hi haurà una supervisió especial" del Govern, sinó que correspondrà a la Intervenció General de l'Estat com és habitual i "cada CCAA haurà de complir el que estableix la normativa amb la despesa plenament justificada". Ha avançat que la Generalitat buscarà fórmules per a atendre la despesa sociosanitària.

Fins llavors, ha proposat com a "grans debats" a abordar pel Govern de manera imminent el del finançament autonòmic, encara que ha agraït la "major sensibilitat" d'Hisenda amb l'enviament de recursos per a pagar a famílies i proveïdors. Ha reclamat que no abandone la seua promesa d'un nou model "per a garantir la recuperació equitativa i no a velocitats diferents".

DEMANA UN DEBAT SERIÓS SOBRE ELS IMPOSTOS

També ha exigit "un debat seriós sobre la fiscalitat perquè les CCAA no poden fugir de la seua obligació", posant fi a "privilegis i discriminacions". "No podem estar permanentment exigint recursos i que altres autonomies no complisquen la corresponsabilitat fiscal", ha recalcat com "un debat determinant, sense demagògia i amb rigor i progressivitat fiscal perquè paguen més els que més tenen, però sobretot amb eficiència en la despesa".

I ha advocat per obrir un debat sobre l'educació a Espanya perquè "no ha jugat el paper central que li tocava en la pandèmia i per a anar a una normalitat millorada". Un debat "a fons" i no sols per al curs 2020-2021 que "exigeix d'un gran acord".

"L'educació ha de tornar a tindre el protagonisme que mereix en el futur de la reactivació", ha reivindicat a l'espera del que concreten la ministra, Isabel Celaá, i els consellers aquest dijous per a l'inici de curs. El Consell també es reuneix aquesta setmana per a decidir mesures autonòmiques.

Destacats