La Comunitat rebrà 71 milions d'euros per a fomentar la mobilitat elèctrica, autoconsum i eficiència energètica

Guardar

placas-solares-upv-ep-680x365_c
placas-solares-upv-ep-680x365_c

La Comunitat Valenciana rebrà un total de 71 milions d'euros de les ajudes acordades en la Conferència Sectorial d'Energia destinades a fomentar les energies renovables per a autoconsum, la mobilitat elèctrica, l'eficiència energètica i la rehabilitació energètica d'edificis en municipis de menys de 5.000 habitants per a impulsar així l'estalvi en el consum d'energia final i la reducció d'emissions de CO₂.

La conferència ha servit per a presentar tres iniciatives per a activar les primeres línies d'ajudes del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència: l'impuls de l'autoconsum elèctric en els sectors industrial, serveis i públic, mobilitat elèctrica i actuacions en municipis de menys de 5.000 habitants.

La Conselleria d'Economia Sostenible, a través de l'Ivace, serà l'encarregada de gestionar la gran majoria d'aquestes línies d'ajuda. Així, dels 71 milions en total que rebrà la Comunitat Valenciana, la Unitat d'Energia de l'Institut gestionarà directament 66,93 milions, és a dir el 94% del total, ha indicat la Generalitat en un comunicat.

El conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, ha mostrat la seua satisfacció i ha explicat que es tracta a més d'una xifra inicial que, "en funció de l'execució pot ser ampliada, arribant fins i tot a duplicar-se" i ha afegit que són línies d'ajudes amb un "gran potencial de reactivació econòmica" dirigides a diferents sectors d'activitat econòmica i distribuïdes de manera que "contribuïsquen a la millora de la cohesió social i territorial".

L'objectiu d'aquestes línies que desenvoluparà l'Ivace a través de diferents convocatòries d'ajudes és fomentar les energies renovables per a autoconsum, la mobilitat elèctrica, l'eficiència energètica i la rehabilitació energètica d'edificis en municipis de menys de 5.000 habitants. Es pretén així impulsar l'estalvi en el consum d'energia final i la reducció d'emissions de CO₂.

Segons ha detallat el titular d'Economia, es posarà en marxa una tercera edició del Pla Moves. Actualment l'Ivace duu a terme la segona fase del Pla Moves, amb un pressupost superior a 10 milions d'euros.

Per a aquesta tercera fase del Moves, l'Ivace comptarà un total de 42,39 milions d'euros dels quals 21,2 milions d'euros seran per a facilitar l'adquisició de vehicles no contaminants i 21,2 milions per a subvencionar la instal·lació de la infraestructura de recàrrega (punts de recàrrega de vehicles elèctrics).

Per al foment de sistemes de generació renovable elèctrica per a autoconsum, l'Ivace disposarà d'un total de 19,2 milions d'euros. Aquestes ajudes estaran dirigides a empreses i activitats del sector industrial, sector serveis, i infraestructures i edificis de les administracions públiques autonòmica i local.

D'aquest pressupost inicial, 10,15 milions d'euros es destinaran a subvencionar instal·lacions en el sector industrial i 9,05 milions seran per a instal·lacions d'autoconsum en serveis i infraestructures i edificis públics.

D'altra banda, l'Ivace rebrà un total de 2,52 milions d'euros per a la millora de l'eficiència energètica i les energies renovables en explotacions agropecuàries i instal·lacions de regadiu. A més, s'ha habilitat una partida específica destinada a actuacions en municipis de menys de 5.000 habitants que permeten abordar el repte demogràfic des de la regeneració de l'edificació i els entorns, així com la transició energètica.

Dins d'aquesta línia es proposen tres grans blocs d'actuació: rehabilitació energètica d'edificis, iniciatives públiques de desenvolupament local sostenible i projectes singulars.

D'aquestes tres àrees, l'Ivace gestionarà directament la primera d'elles, dotada amb un pressupost de 2,82 milions d'euros. La Comunitat rebrà altres 4,25 milions per a inversions locals encara que en aquest cas seran gestionats directament pel Ministeri de Transició Ecològica.

Destacats