La Comunitat Valenciana ja està lliure de circs amb animals

Així es converteix en la sexta autonomia en prohibir-los després que en desembre s’introduïra una esmena a la Llei d’Acompanyament dels Pressupostos

Guardar

Un espectacle de circ amb animals
Un espectacle de circ amb animals

La prohibició de circs amb animals i d'atraccions de fira amb animals tipus carrusel a la Comunitat Valenciana ja és una realitat. La legislació va començar a funcionar des d'ahir, per la qual cosa a partir d'ara la Conselleria de Medi Ambient, amb Elena Cebrián al capdavant, podrà obrir expedients de sanció als ajuntaments que la incomplisquen.

Es tracta del resultat de la introducció d'una esmena a la llei d'Acompanyament dels Pressupostos autonòmics per a 2019 el desembre passat, que va permetre fer una modificació de la llei sobre Protecció d'Animals de Companyia de 1994. No obstant això, ha entrat en vigor des del 31 de gener per a no afectar la campanya de Nadal i donar marge de temps a les companyies circenses perquè canvien el seu espectacle.

Així, segons la llei sobre Protecció d'Animals de Companyia, les infraccions en matèria de protecció dels animals poden traduir-se en sancions de 100 a 30.000 euros, en funció de la seua gravetat, a les quals es poden sumar les accessòries, com la confiscació de les espècies, el tancament o cessament d'un establiment o la prohibició de comprar-los en un termini màxim de dos anys, entre altres. A més, els ingressos procedents d'elles es destinaran a actuacions per a protegir als animals.

També ho prohibeixen Catalunya, Balears, Galícia, Múrcia i La Rioja

La impulsora de l'esmena va ser Cristina Rodríguez, diputada de Compromís, que va aconseguir els vots a favor del PSPV, Compromís, Podem i els diputats no adscrits i els vots en contra de PP i Ciudadanos. En declaracions a EFE, Rodríguez assegura que la intenció era incloure la prohibició en la futura llei valenciana de protecció animal, de la qual ja existeix un avantprojecte, però davant el poc temps que queda per a acabar la legislatura és possible que no done temps al fet que s'aprove.

Marta Merchán, coordinadora d'Infocircos, ha explicat a la mateixa agència de notícies que l'ús d'espècies en aquests espectacles ha disminuït considerablement i que és possible portar-los a un centre d'animals salvatges de la fundació AA Primadomus a Villena, que rehabilita animals exòtics, tracta de reubicar-los en llocs similars al seu hàbitat natural i realitza campanyes de sensibilització.

D'aquesta manera, la Comunitat Valenciana es converteix en la sisena autonomia que prohibeix els animals en circs i en atraccions firals, després de Catalunya, Balears, Galícia, Múrcia i La Rioja. A més, a Espanya hi ha quasi 500 municipis i ciutats en la mateixa situació, dels quals 38 són valencians, com és el cas de València, Torrent o Paterna, segons Merchán.

Destacats