caixa popular

La Comunitat Valenciana encapçala els delictes d'odi i intolerància

’Cal no confondre la llibertat d’expressió amb la llibertat d’agressió’

La Comunitat Valenciana encapçala els delictes d'odi i intolerància
09/07/2018 -

El ‘Moviment contra la Intolerància’ presentava les dades de l”Informe Raxen 2017‘, un dels més importants d’Espanya, en el qual es recopilen, entre altres dades, les notícies publicades pels mitjans de comunicació i d’institucions en relació als incidents i delictes d’odi i intolerància que s’han produït en el panorama nacional. Així, els resultats reflectits en aquest informe no han sigut molt favorables per a la Comunitat Valenciana, que s’alça com la comunitat autònoma on més incidents d’aquesta índole s’han produït.

D’acord amb l”Informe Raxen 2017’, un total de 87 incidents d’odi i intolerància es van registrar a la Comunitat Valenciana, per davant de comunitats autònomes com Catalunya, on es van registrar 83, o Madrid (82 incidents). A aquestes comunitats, els segueixen altres com Andalusia amb 59 casos, Castella i Lleó amb 48 o Balears amb 41 incidents. A la cua d’aquesta llista se situen Navarra i Aragó.

En total, al llarg del 2017, a Espanya es van produir al voltant de 600 incidents i delictes d’odi i intolerància. Unes dades alarmants que des del ‘Moviment contra la Intolerància’ han volgut denunciar. I és que alerten del creixement de la radicalització i extremisme, així com d’un augment de la xenofòbia, que en res beneficia a la societat espanyola. Així i tot, segons l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea, tan sols s’arreplega un 10% de les agressions per la por a denunciar de les víctimes per possibles represàlies, però també per la falta de formació dels policies i altres funcionaris a l’hora de reconéixer aquest tipus de delictes.

En aquest sentit, la plataforma ‘Moviment contra la Intolerància’ estima que, en comptes de 600 incidents, a escala nacional es podrien haver produït entre 4.000 i 6.000 casos d’odi. No obstant això, asseguren que Espanya es troba entre un dels països més tolerants de la Unió Europea, com així ho demostra actes tan significatius com el recent acolliment de les persones a bord del vaixell Aquarius, encara que també assenyalen que, en els últims anys, els missatges d’odi en Internet i xarxes socials ha augmentat i, de vegades, promoguts per ‘organitzacions polítiques, populistes i xenòfobes’.

Així, el president de ‘Moviment contra la Intolerància’, Esteban Ibarra, va explicar que ‘si no detenim els discursos d’odi per Internet, estarem confonent la llibertat d’expressió amb abusos expressius i fomentarem la impunitat. A Europa, vam aprendre, fa molts anys, que la propaganda precedeix a l’acció. Eixa llibertat d’expressió sense límits ens va portar al nazisme. No val tot. Cal no confondre la llibertat d’expressió amb llibertat d’agressió’. Així mateix, ha afegit que ‘es necessiten polítiques a favor de les víctimes’, encara que reconeix l’avanç significatiu d’Espanya amb la creació de fiscalies de delictes d’odi.

Finalment, des de la plataforma també han exposat una sèrie de mesures que s’haurien de dur a terme en la lluita contra el racisme i la intolerància, com una Llei Integral contra Delictes d’Odi, el tancament de pàgines web que inciten a l’odi, la discriminació i la violència o la prohibició de manifestacions i un altre tipus d’activitats que promoguen actituds intolerants cap a la diversitat.

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

6 + catorze =

sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
Semana mobilidad Valencia 2018
decidim vlc
festes xirivella 2018