25n
25N
25N

La Comunitat homenatja i fa una "última abraçada" a Francisco Brines, un "mestre de poesia i vida"

La Comunitat homenatja i fa una "última abraçada" a Francisco Brines, un "mestre de poesia i vida"
23/05/2021 -

El Saló Daurat del Palau de la Generalitat ha acollit aquest diumenge la segona capella ardent de Francisco Brines -després de la celebrada aquest dissabte en la seua localitat natal, Oliva (València)- per a fer una “última abraçada” al poeta i retre homenatge a un “mestre de poesia i vida” que “no ens ha deixat el no-res, sinó un espai comú d’amor, tendresa, sentiment i passió per la vida”.

La capella ha obert les portes a la ciutadania a les 10.00 hores. Abans, s’ha rebut el fèretre a la porta del Palau i s’ha celebrat un acte d’homenatge en el Pati Gòtic, amb un recital de poesia a càrrec de Vicent Camps i Lola Camps, que han llegit alguns versos del poeta.

Familiars de Brines i diverses autoritats han assistit a l’acte d'”obligat comiat”, entre elles el ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes; el ‘president’ de la Generalitat, Ximo Puig; el president de les Corts Valencianes, Enric Morera; la delegada del Govern, Gloria Calero; l’alcalde d’Oliva, David González, i diversos membres del Consell. En finalitzar l’homenatge, tots ells han signat en el llibre de condolences.

El ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, ha enaltit la figura de Francisco Brines com un “representant insigne” de la generació del 50. “Des de ‘Les brases’ fins ‘Com si res haguera succeït’, passant per ‘La tardor de les roses’, va ser un poeta valencià, espanyol i universal, molt volgut per tots”, ha ressaltat.

“Hui és un dia trist perquè acomiadem a un gran home i a un grandíssim poeta que hem de recordar i honrar, però també és un dia que ens reconforta per la plenitud amb la qual ell va viure la seua vida fins al final”, ha expressat.

El ministre ha destacat la importància que les institucions reconeguen en un acte “solemne, emotiu i commovedor” com el d’aquest diumenge a “els homes i les dones que sembren intel·ligència i bellesa”, com Francisco Brines. “Aquest acte és una prova d’aqueix reconeixement que els valencians fem a aqueix grandíssim poeta que se’ns n’ha anat“, ha subratllat.

L’artista, ha destacat el ministre, “va donar mostres de la seua intel·ligència, el seu sentit de l’humor i el seu sentit i passió per la vida fins al final”, també en l’acte de lliurament del Premi Cervantes celebrat el passat 12 de maig en la finca del poeta en Elca. “Paco Brines ens veurà des de les estreles i segur que estarà feliç de veure que el seu poble li reconeix”, ha conclòs.

“NO HI HA RES MÉS IMPORTANT QUE LA VIDA”

Per part seua, el ‘president’ de la Generalitat, Ximo Puig, ha ressaltat que “sempre recordarà” una vesprada en la qual el poeta li va ensenyar que “no hi ha res més important que la vida”. “Des del sentiment, afecte i tristesa, volem dir que la vida és un parèntesi entre dos espais, però Brines no ens ha deixat el no-res, sinó un espai comú d’amor, tendresa, sentiment i passió per la vida”, ha apuntat.

Puig ha indicat que aquest diumenge el poble valencià “reconeix i li fa una última abraçada a una de les seues veus més lúcides” i s’ha referit al seu treball com una poesia “nascuda dels sentiments i de les raons que ens uneixen com a humanitat”. “Des d’Elca i Oliva, va projectar aqueixa mediterraneïtat que abraça cultures diferents i passions comunes per la vida”, ha resumit.

El cap del Consell ha recordat també que, fa “molt pocs dies”, va tindre la “sort” de gaudir, juntament amb el ministre i els Reis, de la “lucidesa, ironia i empatia amb la vida” de Francisco Brines.

A les 10.00 hores s’han obert les portes per a la ciutadania de la capella ardent, instal·lada en el Va salar Daurat del Palau de la Generalitat. Fins a les 13.00 hores, els assistents han pogut acomiadar-se del poeta i dedicar-li unes paraules en el llibre de condolences.

“AGRAÏMENT HUMÀ I POÈTIC”
Una de les persones que ha acudit a la capella ardent ha sigut el poeta Marc Granell, qui ha destacat que “sempre” recordarà a Francisco Brines amb un “gran agraïment” i una amistat “molt profunda”. “Per a la gent de la meua generació, ha sigut un mestre de poesia pels seus poemes, però també un mestre de vida i d’amor per la vida i pels altres”, ha manifestat.

“Amb la seua generositat ens ha ensenyat que respectar i obrir-se als joves és l’important en el procés poètic”, ha remarcat, al mateix temps que ha reiterat que el seu record del poeta “sempre serà d’una gran amistat i d’un gran agraïment humà”.

Per part seua, el periodista i exdiputat socialista en les Corts Fernando Delgado ha assegurat que també ho recordarà “sempre” perquè “des de molt jove” ha estat vinculat a Brines i ha exaltat la seua figura com un “gran poeta unit a la nostra terra”.

En aquest sentit, ha apuntat que la vida i l’obra de Brines han estat “molt vinculades al territori i al paisatge” de la Comunitat Valenciana. “La seua poesia ha estat tremendament relacionada amb la mar d’Oliva i de València”, ha postil·lat.

Delgado ha destacat la seua “fraternitat” amb diferents poetes valencians, “no sols en llengua castellana, sinó també valenciana”, amb els quals ha compartit el territori i les seues dues llengües d’una manera “veritablement bella”. “Per a Brines, el seu València ha sigut un territori del somni i de la memòria”, ha aclarit.

“PERSONA IRREPETIBLE”

José Antonio Cañada i Esperanza Blasco, amics “íntims” del poeta, han assistit a la capella ardent “molt emocionats i apesarats” i han recordat que Brines els va convidar a menjar a la seua casa l’endemà de rebre el Premi Cervantes. “Però no vam poder anar”, han lamentat.

“Més que amic, ha sigut família i una de les persones que més volgut”, ha declarat Blasco, i ha assegurat que el poeta ha sigut una persona “irrepetible per a València”. “Podem estar orgullosos d’haver tingut una persona com ell, no sols com a poeta o literat, sinó també perquè humanament era excepcional”, ha reiterat.

Cañada ha ressaltat l'”amor” de Francisco Brines per l’art, una faceta que “no es coneix d’ell, però junts hem recorregut infinitat de museus i, quan entrava en un, no hi havia manera de traure’l”, ha rememorat, al mateix temps que ha fet broma que en algun moment li va dir que “anava a ser millor analista d’art que poeta”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 3 =