25n
25N
25N

La Comunitat Valenciana ja avança cap al desenvolupament 5.0

Ximo Puig ha participat en el ‘Fòrum Europa’ on ha presentat el model de futur cap al qual camina la Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana ja avança cap al desenvolupament 5.0
27/01/2020 -

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha participat, a Madrid, en el desdejuni informatiu ‘Fòrum Europa’, la tribuna política de referència a Espanya que organitza ‘Nueva Economia Fòrum’. Destacats empresaris, polítics i líders d’opinió han assistit a aquesta trobada en la qual Ximo Puig ha informat del model de futur cap al qual ja ha començat a caminar la Comunitat Valenciana. Un model que, com ha remarcat, estarà basat en “la innovació, la inclusió i la sostenibilitat”.

Així, el president de la Generalitat ha anunciat l’estratègia de desenvolupament 5.0 que s’impulsarà a la Comunitat Valenciana, i que estarà basada en “l’impuls de noves tecnologies, la modernització dels nostres sectors productius i el fiançament de la nova economia sense que ningú es quede fora”. “Tots els sectors estan cridats al desenvolupament 5.0 i sobretot, a adoptar les directrius de desenvolupament sostenible marcades per la Unió Europea”, ha afegit.

Entre les directrius que s’emmarquen dins d’aquest model de desenvolupament es troba el Pacte Verd Valencià, alineat amb el de la Unió Europea, “que es desplegarà al llarg d’aquesta legislatura”, i que inclourà plans com ‘Reforesta’, “el pulmó del futur que combatrà la desforestació i la despoblació”; o el projecte integral per a la protecció de l’Albufera. “Una joia valenciana” que forma part de la nostra identitat com a poble, i en el qual es farà partícip tant a institucions, com a la societat civil.

En aquest punt, el president de la Generalitat ha recordat que “el mediterrani és la zona zero dels efectes del canvi climàtic. Ho diuen els experts, però també ho hem pogut comprovar”, després del pas del temporal Gloria. Per això, no només s’exigirà un pla específic a la Unió Europea, sinó que des de les administracions valencianes es treballarà per a aconseguir aquest progrés sostenible. Així, Puig ha avançat la transició energètica que viurà la Comunitat Valenciana – “a final del mandat tots els edificis de la Generalitat utilitzaran energia verda -, però també l’estratègia d’intel·ligència artificial que ja s’està iniciant en el nostre territori.

foro

No obstant això, aquest desenvolupament sostenible, basat en la innovació i que fa front a l’emergència climàtica, també va lligat a la cohesió territorial i a la justícia social. A la cohesió territorial per un “projecte comú d’Espanya” que passa pel diàleg, però també per un nou sistema de finançament autonòmic. “Els valencians i valencianes no volem privilegis, però tampoc discriminacions. Només és qüestió de justícia, igualtat i respecte”.

I a la justícia social per a garantir la igualtat d’oportunitats en el seu més ampli significat: igualtat de gènere per a frenar “el terrorisme masclista que amenaça a més de mig milió de dones”; igualtat laboral que deixe arrere “la precarietat laboral”; i, a més, una igualtat per a viure dignament. Gràcies al Govern del Botànic, la Comunitat Valenciana s’ha alçat com un referent amb mesures com la gratuïtat de llibres escolars, el copagament farmacèutic, els plans d’ocupació juvenil, “que han reduït l’atur del 51% al 29% en només quatre anys”, o l’accés al sistema valencià de dependència que no només ha duplicat “el nombre de persones a les quals s’ha ajudat, sinó que s’ha triplicat el nombre de persones inscrites a aquest pla”.

Un estat de benestar basat en polítiques que aposten per l’educació, l’habitatge digne i l’atenció dels col·lectius més vulnerables que Ximo Puig ha posat d’exemple en aquest fòrum. “Molts deien que el Consell no duraria, que un govern de coalició no podia ser. I, no obstant això, ací estem”. “No podem deixar que el fantasma de la por que recorre el món s’instal·le perquè són molts els que fan de la por la seua arma política de destrucció massiva, i del discurs d’odi la seua estratègia”. En aquest sentit, afig que “és necessari seguir la senda del progrés per a no estancar-nos, però sobretot avançar sense que ningú es quede en el camí”.

És per això que el Botànic té clar quines són “les coordenades del GPS del govern valencià”: justícia social per a la igualtat d’oportunitats, desenvolupament sostenible per a conciliar el dret al treball amb una transició energètica, i la cohesió territorial per a avançar conjuntament. I són, precisament, aquestes directrius les que sustenten el desenvolupament 5.0 de la Comunitat Valenciana

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × 3 =