25n
25N
25N

La Comunitat i Emília-Romagna demanen a la UE flexibilitzar i adaptar la transició energètica del sector ceràmic

La Comunitat i Emília-Romagna demanen a la UE flexibilitzar i adaptar la transició energètica del sector ceràmic
23/05/2021 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president de la regió italiana d’Emília-Romagna, Stefano Bonaccini, han remès a les més altes institucions europees un escrit conjunt en el qual tots dos dirigents traslladen la petició de flexibilitzar i adaptar de manera progressiva la transició energètica del sector ceràmic.

L’objectiu és traslladar la reivindicació del sector a les autoritats europees per a “fer possible una transició energètica que contemple la viabilitat de les empreses”, així com buscar fórmules per a aconseguir que aquesta indústria escometa el procés “amb garanties”, ha indicat la Generalitat en un comunicat.

El secretari autonòmic de Relacions per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig, ha destacat que la indústria ceràmica de la Comunitat Valenciana ha realitzat en les dues últimes dècades “importants” inversions orientades a l’eficiència energètica, però compta amb possibilitats tecnològiques “limitades” i “requereix el suport de les institucions per a aconseguir l’objectiu de la descarbonització”.

En aquest sentit, ha demandat unes exigències “possibles de complir” i que contemplen “la realitat específica de la indústria ceràmica”. Segons ha indicat el secretari autonòmic, la Comunitat Valenciana i Emília-Romagna són “les dues regions de major producció ceràmica d’Europa”, una indústria que, ha defensat, “ha d’afrontar els objectius de la Comissió Europea de reduir les emissions de CO₂ en els pròxims anys”.

“Encara que aquestes regions es troben immerses en un procés de descarbonització, sota el compromís amb la transformació ecològica, les noves exigències que imposa la Unió Europea generen dificultats, pel fet que les tecnologies requereixen una adaptació per a afrontar els canvis en els temps previstos”, ha apuntat.

“PRESERVAR LA COMPETITIVITAT”

Per això, Calabuig ha considerat necessari realitzar aquesta transició “preservant la competitivitat i capacitat d’inversió del sector” per a “evitar les conseqüències econòmiques de la deslocalització”, que “afavoriria la producció de ceràmica en altres llocs que no tenen els requeriments mediambientals tan estrictes que existeixen a la Unió Europea”.

També ha remarcat que els fabricants del rajoles ceràmiques de la Comunitat Valenciana i especialment de la província de Castelló, representen “un dels sectors més importants d’Espanya i potents d’Europa i contribueixen a l’activitat econòmica i a l’ús de la Comunitat Valenciana”. Així, ha reiterat la necessitat de flexibilitzar la transició energètica d’un sector que és “fonamentalment exportador i que ha de competir amb altres mercats mundials”.

Aquesta sol·licitud és fruit de la reunió que van mantenir el mes de març passat el ‘president’ Ximo Puig i el seu homòleg Stefano Bonaccini, al costat del president de ASCER, Vicente Nomdedéu, en la qual es va acordar sol·licitar al vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, la cerca de fórmules que compatibilitzen la transició energètica amb la viabilitat de les empreses.

La petició ha sigut remesa a alts responsables polítics de la Comissió Europea com la presidenta, Ursula Von der Leyen; el vicepresident, Frans Timmermans; l’alt representant i vicepresident, Josep Borell; així com als comissaris europeus, Magarete Vestager; Paolo Gentiloni, Thierry Breton; i al president del Comitè de les Regions, Apostolos Tzitzikostas.

Així mateix, també ha sigut enviada a alts càrrecs del govern italià, com el sotssecretari d’Assumptes Europeus, Vincenzo Amendola; el ministre de Transició Ecològica, Roberto Cingolani; i el ministre de Desenvolupament Econòmic, Giancarlo Giorgetti.

De la mateixa manera, l’escrit s’ha dirigit a les ministres espanyoles d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto; de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera; i d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, María Aránzazu González Laya.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis + 3 =