25n
25N
25N

Compromís i PSPV garanteixen a Vox el "compliment escrupolós" de l'ús del valencià i el respecte a banderes

Jorge Gil - Europa Press

Compromís i PSPV garanteixen a Vox el "compliment escrupolós" de l'ús del valencià i el respecte a banderes
31/07/2019 -

L’equip de govern de l’Ajuntament de València, format per Compromís i el PSPV, ha aprovat en el ple de juliol dues mocions alternatives a sengles propostes de Vox per a garantir el “compliment escrupolós” en la normalització del valencià i en la llei estatal de l’ús de banderes.

En canvi, els dos regidors de Vox, José Gosálbez i Vicente Montañez, volien que l’Ajuntament es comprometera al fet que les comunicacions per escrit dels treballadors de la corporació municipal es realitzen en castellà o “subsidiàriament en els dos idiomes”, ja que consideren que “no ha d’existir haver de conéixer el valencià, però sí el castellà”.

Amb aquesta iniciativa, advertien que “imposar l’ús del valencià de manera general i sense justificació coneguda contravé l’Estatut d’Autonomia, la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, la Constitució i la doctrina del Tribunal Constitucional”. A l’Ajuntament, “la redacció de tots els documents en valencià no preserva l’equilibri i no dispensa el mateix tracte als castellanoparlants que als valencianoparlants”, denunciaven.

L’alternativa de l’equip de govern –presentada pel regidor de Compromís Pere Fuset i aprovada per l’executiu, amb el rebuig de Vox i l’abstenció de PP i Ciutadans– exposa que “en totes les comunicacions internes i externes es compleix escrupolosament amb el reglament municipal sobre l’ús i normalització del valencià a València, aprovat per unanimitat en 2005, plenament vigent i d’obligat compliment”.

De l’oposició, Mª José Ferrer San Segundo (PP) ha desgranat les accions dutes a terme pel seu partit i ha donat la benvinguda a Vox a “la tasca de defensa de l’ús del castellà en les institucions”, alertant que “moltes de les normes del Govern valencià són il·legals”.

Cs, per part seua, no ha donat suport a la petició de Vox per “la falta de concreció i coherència entre l’exposició i la proposta d’acord”, en entendre que no contempla el seu “defensa d’un bilingüisme real”, com ha subratllat el regidor Rafa Pardo.

“SÍMBOLS ATACATS SI NO ULTRATJATS”

I amb la seua altra proposta, Vox pretenia que València instara al Govern central a vetlar pel compliment del respecte a la bandera d’Espanya, per a exigir que “ocupe sempre un lloc destacat i que unes altres no siguen més grans”. Al seu judici, “vivim temps en què aquests símbols són constantment atacats, si no ultratjats, davant la mirada còmplice, passiva o covarda dels qui haurien d’impedir-ho”.

Per contra, la vicealcaldessa i portaveu socialista, Sandra Gómez, ha subratllat que l’Ajuntament “no entra” en aquest tipus de debats i ha anunciat la moció alternativa de l’equip de govern, en la qual proposa el compliment de la Llei 39/1981, que regula l’ús de la bandera d’Espanya i altres ensenyes oficials.

Aquesta iniciativa ha tirat avant amb el suport de Compromís-PSPV i el rebuig de l’oposició en bloc. Els ‘populars’ garanteixen que “sempre han defensat la bandera sense complexos” sobre la base del compliment de la legalitat, mentre que els ‘taronges’ entenen que “el debat de la bandera està superat i tots els demòcrates tenen haver de defensar l’espanyola”.

“ATAC” A CS EN L’ORGULL

D’altra banda, en el primer ple ordinari de la legislatura no ha tirat avant la moció d’urgència presentada per Cs perquè l’Ajuntament condemnara els “atacs” que van patir el mes passat els seus representants en la marxa de l’Orgull LGTBI a València

Els sis representants de Ciutadans reclamaven un pronunciament davant “la discriminació i els actes d’odi i violència per motius ideològics”. “La Fiscalia ja ha incoat diligències davant els greus fets ocorreguts en l’Orgull de Madrid”, ha recordat la regidora Rocío Gil.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 3 =

caixaontinyent
ruta massamagrell
paterna