25n
25N
25N

Compromís urgeix el Govern central a aprovar l’Estratègia Nacional de Persones Majors per a un Envelliment Actiu

Compromís urgeix el Govern central a aprovar l’Estratègia Nacional de Persones Majors per a un Envelliment Actiu
30/01/2020 -

La diputada de Compromís, Nathalie Torres, ha presentat una proposta per tal que les Corts Valencianes insten el Consell a instar el Govern central per què aprove l’Estratègia Nacional de Persones Majors per a un Envelliment Actiu i per al seu Bon Tracte (2018-2021).

Segons Torres, que hui s’ha reunit amb representants del Consell Valencià de les Persones Majors, “des del Govern de l’Estat, fa un temps, es va treballar en l’elaboració d’aquesta Estratègia, que va ser impulsada per la Secretaria d’Estat de Serveis Socials i Igualtat (IMSERSO), junt amb el Consell Estatal de Persones Majors. Era la primera iniciativa que pretenia impulsar aquest tipus de mesures en l’àmbit estatal i preveia mesures amb la finalitat d’aconseguir una vertadera igualtat per a les persones majors, com ara garantir-los l’accés a tots els béns i serveis; evitar la discriminació per raons d’edat; fomentar la seua participació en la societat o potenciar el moviment associatiu del col·lectiu”.

No obstant això, “després d’obrir-se un termini per a fer aportacions per part de les persones interessades, que finalitzava el 12 de gener de 2018, mai més es va saber res. I ara roman, des de fa dos anys, al calaix dels bons propòsits”.

“L’envelliment poblacional és una de les transformacions socials més importants que viurem en l’actual segle XXI, fonamentalment a causa de l’augment de l’esperança de vida –i la longevitat consegüent– i de la baixa fecunditat. Segons les prediccions demogràfiques, una de cada quatre persones a Europa serà major de 65 anys en l’any 2050. En la mateixa data, es calcula que més de la meitat de la població espanyola serà major de 55 anys, la mitjana d’edat més elevada del món”, ha explicat.

“Però, sense anar tan lluny, dins del context espanyol ja estem vivint el fenomen de l’envelliment, amb una cinquena part de la població major de 65 anys i un creixement constant de la població major de 80. Aquesta realitat requereix una actuació inajornable per part dels poders públics, en el sentit de dissenyar polítiques públiques per a fer front als reptes que venen, tant en el futur més immediat com a mitjà i llarg termini. Raó per la qual cal que el Govern d’Espanya aprove definitivament l’Estratègia 2018-2021”.

“A més a més, l’Estat espanyol també ha d’impulsar una resolució en l’Assemblea General de l’ONU per a l’elaboració d’una convenció sobre els drets de les persones majors que tinga en compte les recomanacions de l’informe de l’Experta Independent de Nacions Unides. I ha d’adreçar-se a les institucions europees per a introduir la discriminació per edat com un motiu de discriminació al mateix nivell que els altres recollits en els tractats i acords de la Unió Europea”, ha conclòs la diputada Nathalie Torres.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre + catorze =