25n
Orgull
Orgull

"El 28 són les eleccions. El 29 exigirem la suspensió immediata dels interessos"

Compromís aposta per l’exigència d’eliminar el deute generat “pels préstecs” que rep la Comunitat en comptes d’”augmentar el finançament al pes poblacional”

"El 28 són les eleccions. El 29 exigirem la suspensió immediata dels interessos"
15/04/2019 -

Després de setmanes de demanda per problemes de pagaments, el President de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar el dissabte l’activació del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Un sistema de préstecs a les Comunitats Autònomes (CCAA) que cal retornar amb interessos. Alguna cosa que, per a la vicepresidenta i candidata de Compromís a la Generalitat Valenciana, Mònica Oltra, és una “vergonya“: “Estem farts que ens canvien els drets per préstecs”.

Encara que des de la seua formació també s’ha reclamat el FLA, ho fan perquè, asseguren, la contínua “infrafinanciació” de la Comunitat Valenciana no els deixa una altra. I és que la Comunitat, malgrat tindre una de les rendes més baixes de l’Estat, és també la que menys diners rep per ciutadà. “Què hem fet perquè una persona que viva a Cantàbria tinga 800 euros més per habitant que el que viu en la nostra terra. Com es justifica això”, va ressaltar Oltra en l’Acte Central de Campaña de Compromís.

Precisament aquest va ser un dels temes recurrents durant l’acte de campanya. Tant Joan Ribó, com Joan Baldoví com Oltra, van ressaltar la necessitat d’una reforma del sistema de finançament que permeta a la Comunitat rebre uns ingressos “d’acord al seu pes poblacional“.

“Tenim el que tenim; el pitjor finançament de tota Espanya”, va asseverar Ribó durant la seua intervenció. Puig va afirmar ahir, un dia després d’anunciar l’activació del FLA, que si s’acceptava era perquè no ai “una altra opció”, després d’admetre unes setmanes arrere que, a causa de la falta de finançament, alguns pagaments es van retardar. Un fons que, segons la candidata del PP Isabel Bonig, es fan a canvi d’una retallada oculta de 1.500 milions d’euros, com assegura que va exigir Sánchez, malgrat que no aporta dades que la confirmen. “Necessitem i volem un finançament just per a la Comunitat a la qual, per cert, es va comprometre el divendres passat el president Sánchez”, va recalcar Puig.

Boca xicoteta

Oltra, no obstant això, va enlletgir a Puig que, si bé durant el govern de Mariano Rajoy era actiu a l’hora de reclamar un millor finançament, amb Sánchez se li va fer “la boca xicoteta”: “Per a això està Compromís, per a dir que volem un finançament just, conformement al nostre pes poblacional, perquè en els nostres territoris els que vivim som persones, i som 5 milions”.

El candidat al Congrés dels Diputats, Baldoví, ja va anunciar que, en cas de ser determinants per a la formació de govern a Madrid, exigiran “des del minut 1” una calendarització del nou sistema de finançament, una clàusula que permeta a la Comunitat disposar de fons sense interessos i, a més, la condonació del deute adquirit. Ho reclamarà així perquè, assegura, les decisions de Madrid s’han traduït en un “autèntic austericidi” i la generació d’un “deute il·legítim”.

Segons va assegurar la candidata de Compromís durant l’acte central, “els valencians no volen ser més que ningú”: “Sempre hem sigut un poble alegre i combatiu… Però ja està bé. No volem ser més que ningú; estem farts de ser sempre els últims de tots”. Alguna cosa que, va recordar, exigiran siga qui siga el Ministre, siga “Montoro, Montero o algú que porte el món per Montera”.

“Estan dient que perdonaran 40.000 milions a la banca del seu rescat. Per què li perdonen a la banca 40.000 milions mentre ens estan dessagnant als valencians amb un deute que és insuportable i insostenible, que llastra la vida dels nostres fills?”, va asseverar Oltra durant la seua intervenció. És, per a ella, una situació “inassumible” que, el primer dia després de les eleccions, exigiran corregir.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 3 =